Skip to Content
VIDEO EN PERSBERICHT | Nieuw dierenleven bij Ketnet in Klein gespuis

VIDEO EN PERSBERICHT | Nieuw dierenleven bij Ketnet in Klein gespuis

24/7 online vanaf 28 maart en tv-serie met Charlotte Leysen vanaf 11 april

Vorig jaar volgde Ketnet in het online-project Klein gespuis via livestreaming  hoe een koppeltje pimpelmezen een nestje bouwde, jongen kreeg en die verzorgde tot ze het nest verlieten. Het digitale experiment was een succes en daarom wordt Klein gespuis dit jaar uitgebreid, in samenwerking met Natuurpunt. Op Ketnet.be zijn er liefst vier livestreams: van koppeltjes torenvalken, kerkuilen en pimpelmezen, en van een alleenstaande mama vos. Daarnaast komt er een reeks op tv waarin wrapper Charlotte Leysen kinderen volgt die binnenkort nieuw (huisdier)leven mogen verwelkomen in hun gezin.

Klein gespuis staat opnieuw garant voor spannende verwachting en vertederende beelden. Maar er is meer. De Ketnetters komen zowel online als op tv heel wat te weten over de dieren in kwestie. Bioloog Pim Niesten en dierenarts Lobke Simoen hebben een antwoord op vragen over drachtige dieren en de verzorging van hun jongen. De Ketnetters kunnen ook zien hoe het is om een huisdier te hebben: de zorg, de liefde en het plezier, maar ook de minder leuke kantjes. En samen met de jonge baasjes kijken ze uit naar het nieuwe dierenleven dat zich aandient.

De televisiereeks Klein gespuis loopt vanaf maandag 11 april, zes weken lang, van maandag tot donderdag, om 17.40 u.

De livestreams staan nu al op de interactieve pagina van Klein gespuis op ketnet.be.

Onderstaande previews geven alvast een eerste impressie van de ketnesten.

Klein gespuis online

De lente is in het land en dat wil zeggen: nieuw leven in de natuur en de dierenwereld. Met Klein gespuis kunnen de Ketnetters het vanop de eerste rij volgen.

Op ketnet.be kunnen ze 24/7 binnenkijken in vier Ketnesten van respectievelijk de pimpelmezen Pol en Pia, Mia de vos, Hakim en Hanna de torenvalken, en Frank en Simonne de kerkuilen. Op de interactieve Klein gespuis-pagina van de site staat bovendien een heleboel extra informatie: een tijdlijn, tips en weetjes over de gevolgde dieren, updates van wat er al gebeurd is, ‘breaking news’, enz.

Het Ketnest van de pimpelmezen Pol en Pia
De pimpelmezen Pol en Pia, die vorig jaar kleintjes kregen in het nestkastje van Klein gespuis, zijn terug. En dat is niet zo ongewoon, want pimpelmezen blijven vaak twee ‘broedsels’ bij elkaar. Het nestkastje stond leeg, maar Pia is er al meteen weer ingevlogen. De pimpelmezen zijn nu volop aan hun nestbouw bezig. Pia vliegt aan en af met stukjes mos, takjes en veertjes. In de eerste week van april wordt het nest afgewerkt en dan volgt de legperiode. Pimpelmezen leggen een tiental eieren, gemiddeld één per dag. En dan begint het broeden…

Het Ketnest van Mia de vos
In een hol onder een tuinhuis woont al enkele jaren een familie vossen. Heel bijzonder, want vossen maken meestal een hol onder de grond, ver van de mensen vandaan. Vorig jaar kreeg mama Mia welpjes, die ondertussen groot zijn geworden. Het nest lag er verlaten bij, maar onlangs is Mia terug in het hol gesignaleerd. Mia is weer drachtig, het ziet er dus naar uit dat ze naar het hol is teruggekeerd om hier te bevallen….

Het Ketnest van de torenvalken Hakim en Hanna
In een nestkast hoog boven de grond heeft een koppel torenvalken zich gevestigd: Hakim en Hanna. De nestkast is halfopen, zodat de valken de omgeving goed in de gaten kunnen houden, op zoek naar voedsel. Torenvalken heb niet de gewoonte om een echt ‘nest’ te maken. Meestal maken ze een kuiltje in de bodembedekking van de nestkast, waarin ze dan hun eieren leggen. Maar Hakim en Hanna hebben last van een koppel opdringerige kauwen, dat het nest regelmatig overhoop komt halen....

Het Ketnest van de kerkuilen Frank en Simonne
In een kerktoren, ergens in Vlaanderen, woont een koppel kerkuilen: Frank en Simonne. Hun nestkast bestaat uit twee kamers: een kamer die ze gebruiken als een soort van sas, en een tweede kamer waar hun nest zich bevindt. Het is grote liefde tussen Frank en Simonne. Ze hebben al verschillende keren met elkaar gepaard en het is nu uitkijken naar de eerste eitjes…

Klein gespuis op tv

Naast de livestreams is er ook de televisieserie Klein gespuis, gepresenteerd door wrapper Charlotte Leysen.  Daarin volgen we een tiental kinderen met huisdieren die een kleintje verwachten. Daarnaast wordt in elke aflevering ook een vraag van een Ketnetter beantwoord door Lobke of Pim, de twee dierenexperten van Klein gespuis. Wekelijks is er ook een samenvatting van de belangrijkste gebeurtenissen in de livestream vanuit de Ketnesten.

Human interest
Samen met Ketnet-wrapper Charlotte leren we de baasjes van drachtige dieren beter kennen.  Charlotte zoekt hen thuis op om te ervaren hoe het is om voor een huisdier te zorgen. Daar komt heel wat bij kijken, zeker als je lievelingsdier dan ook nog eens in blijde verwachting is. Charlotte is erg benieuwd en leeft mee tijdens deze bijzondere tijd. Meestal is dat heel erg prettig, maar soms zijn er ook minder fijne momenten. De reportages focussen op de emotionele band tussen de kinderen en hun huisdieren. Wat betekent het huisdier voor de kinderen en wordt hun band nog sterker nu het dier drachtig is? De Ketnetters hebben zelf ook een camera en leggen zo de leukste en de bijzonderste momenten van hun dieren eigenhandig vast, van zwangerschap tot geboorte.

Pim en Lobke weten raad
Vele kinderen hebben een hoop vragen over drachtige dieren en over de verzorging van de jongen, eens ze geboren zijn. In elke aflevering van Klein gespuis komt zo’n vraag aan bod. Dierenarts Lobke Simoen of bioloog Pim Niesten schudden de beste, leukste, simpelste of grappigste oplossing uit hun mouw en zorgen er mee voor dat de diertjes de beste zorgen krijgen.

In blijde verwachting
Een greep uit de kinderen en dieren die aan bod komen in Klein gespuis:

  • Ole (7 jaar) en haar mini zeboe koe Zusje (Wervik – West-Vlaanderen)
  • Kobe en Manon (8 jaar) en hun kleurmuizen (Heusden, Gent – Oost-Vlaanderen)
  • Liselot (8 jaar) en de zeehond Wayne (Kortenberg - Vlaams-Brabant)
  • Maxine (12 jaar) en haar shetlandpony Dana (Poederlee – Antwerpen)
  • Juline en Louise (12 en 10) en hun jackrussels Tilly en Copain (Pittem – West-Vlaanderen)
  • Merel (11) en haar cavia Goudje (Wechelderzande - Antwerpen)
  • Ruben (13) en zijn border collie Kaat (Bornem – Antwerpen)
  • Hanne en Lotte (10 en 8) en hun schaapjes Wolletje en Stipje (Ternat – Vlaams-Brabant)
  • Wobbe (13 jaar) en zijn duif Tours (Bavikhove – West-Vlaanderen)
  • Marie en Noor (11 en 8) en hun konijn Loes (Kapellen – Antwerpen)

Klein gespuis is een productie van Blazhoffski voor Ketnet, in samenwerking met Natuurpunt.

Lees hier meer over de televisiereeks Klein gespuis, de diverse dieren, de baasjes en hun gezinnen.

Over Ketnet

Ketnet is het 360°-kinderaanbod van de VRT. Ketnet brengt lokale content, interactie en beleving met een unieke meerwaarde, zowel op televisie als online en tijdens events. Ketnet is er voor alle kinderen tot twaalf jaar, met Ketnet Junior als submerk voor kinderen tot zes jaar. Ketnet verbindt kinderen met elkaar en met hun andere sociale cirkels. Het stimuleert hen om hun plek te vinden en zich te engageren in de samenleving. Ketnet helpt kinderen opgroeien tot zelfbewuste, autonome en gelukkige adolescenten.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Elise Vandevenne
Elise.vandevenne@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

 

Ketnet
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos