Skip to Content
Klein gespuis op tv

Klein gespuis op tv

Een human-interestreeks over dieren en hun baasjes - vanaf maandag 11 april

In de televisieserie Klein gespuis volgen we een tiental kinderen met huisdieren die een kleintje verwachten. Samen met Ketnet-wrapper Charlotte leren we de baasjes van al deze dieren beter kennen. 

Charlotte zoekt hen thuis op om te ervaren hoe het is om voor een huisdier te zorgen. Daar komt heel wat bij kijken, zeker als je lievelingsdier dan ook nog eens in blijde verwachting is. Charlotte is erg benieuwd en leeft mee tijdens deze bijzondere tijd. Meestal is dat heel erg prettig, maar soms zijn er ook minder fijne momenten. De reportages focussen op de emotionele band tussen de kinderen en hun huisdieren. Wat betekent het huisdier voor de kinderen en wordt hun band nog sterker nu het dier drachtig is? De Ketnetters hebben zelf ook een camera en leggen zo de leukste en de bijzonderste momenten van hun dieren eigenhandig vast, van zwangerschap tot geboorte.

Vele kinderen hebben een hoop vragen over drachtige dieren en over de verzorging van de jongen, eens ze geboren zijn. In elke aflevering van Klein gespuis komt zo’n vraag aan bod. Dierenarts Lobke Simoen of bioloog Pim Niesten schudden de beste, leukste, simpelste of grappigste oplossing uit hun mouw en zorgen er mee voor dat de diertjes de beste zorgen krijgen.

Wekelijks is er ook een samenvatting van de belangrijkste gebeurtenissen in de livestream vanuit de Ketnesten van Klein gespuis online.

Vanaf maandag 11 april, zes weken lang, van maandag tot donderdag, om 17.40 u.

Meer informatie over de dieren, de baasjes en hun gezinnen vindt u via de lees- meerknop hieronder.

 

Een greep uit de kinderen en dieren die aan bod komen:

Ole en haar mini zeboe koe Zusje

Ole (7) uit Wervik (West-Vlaanderen) heeft een heel speciaal huisdier: een mini zeboe koe! Dit koetje wordt maar 80 cm groot. De kalfjes zijn zo groot als een kat. De minikoe heet ‘Zusje’, en daar heeft Ole een heel speciale reden voor: Ole was enig kind, en droomde van een zusje. Toen er een minikoetje werd geboren op de boerderij van Ole doopte ze die ‘Zusje’. En nu is Zusje zwanger. Voor de tweede keer al... want vorig jaar ging het mis, en werd het kalfje dood geboren. Het is dus best wel spannend, en het ziet er ook naar uit dat Zusje het Ole en haar gezin niet gemakkelijk gaat maken, want ze is al enkele weken over tijd, en het kalfje is er nog altijd niet....

Kobe en Manon en hun kleurmuizen

Kobe en Manon zijn een achtjarige tweeling uit Heusden, Gent (Oost-Vlaanderen). Zij hebben vijf kleurmuizen: Hoeraatje, Tralalaatje, Kaatje, Flippo en Piraatje. Hoeraatje is bevallen van 10 kleintjes, Piraatje is de papa.  Ze moeten wel voorzichtig zijn, want de poes Kalix aast ook op muisjes. Ze moeten ze dus goed beschermen, maar als de muisjes op de schouder van Kobe en Manon zitten, zijn de muisjes zeker veilig.

Liselot en de zeehond Wayne

Liselot (8) woont in Kortenberg in Vlaams-Brabant, maar ze heeft in Sea Life in Blankenberge een aangespoelde zeehondenpup geadopteerd. Ze heeft hem Wayne genoemd en mag hem regelmatig visjes gaan voederen. Zo’n zeehond is wel een speciaal ‘huisdier’,  je mag hem niet aaien omdat hij niet aan mensen mag wennen. Wanneer hij goed aangedikt en versterkt is, zal hij terug vrijgelaten worden. Dat wordt best een emotioneel moment voor Liselot...

Maxine en haar shetlandpony Dana

Maxine (12) woont met haar gezin op een prachtig domein in Poederlee in de provincie Antwerpen. Het zit er vol dieren: shetlandpony’s, paarden, geiten, kippen... Dana, de lievelingspony van Maxine, is drachtig, en verwacht binnenkort haar eerste veulentje. Erg spannend voor Maxine, want ze heeft een speciale band met Dana: wanneer ze zich niet goed voelt, of ruzie heeft met haar vriendinnen, gaat ze uithuilen bij Dana. Ze noemt haar zelfs ‘een levend dagboek’.

Juline en Louise en hun jackrussels Tilly en Copain

De 12-jarige Juline en haar tienjarige zusje Louise uit Pittem in West-Vlaanderen hebben twee jackrussels: Tilly en Copain. Tilly is onlangs bevallen van een nestje pups. Het zijn er zeven in totaal. Ze zijn misschien wel schattig, maar er komt toch ook wel wat bij kijken! Binnenkort krijgen de pups elk een nieuw baasje, maar Juline en Maxine zien ze niet graag vertrekken...

Merel en haar cavia Goudje

Merel is 11 jaar en woont in Wechelderzande in Antwerpen. Ze is zot van cavia’s. Ze heeft er een stuk of vijf: Dondertje, Bliksem, Vlekje,... maar haar absolute lieveling is Goudje. Zij is zwanger en kan elk moment bevallen. Merel weet niet zeker wie de papa is, dus het wordt best wel spannend om te zien hoe de kleine cavia’s eruit gaan zien. Hoeveel het er zijn weet ze ook niet zeker, maar gelukkig is haar mama dierenarts en kunnen ze op een echo al even binnenkijken in de buik van Goudje.

Ruben en zijn bordercollie Kaat

De 13-jarige Ruben woont met zijn ouders en zussen Leen (9)  en Maaike (10) in Bornem. Ze zijn heel grote dierenvrienden. Ze hebben vijf bordercollies: Kaatje, Idefix, Guapa, Lootje en Ice Tea. Kaatje is zwanger, Idefix is de papa. Het is een drukke bende, maar ze zouden niet zonder hun troeteldieren kunnen, want zoals Leen het zelf zegt: “Zonder honden kunnen wij niet leven”. Mama heeft een kapsalon ‘Doggy Style’, de honden worden er dus extra goed verzorgd.

Hanne en Lotte en hun schaapjes Wolletje en Stipje

Hanne (10) en Lotte (8) uit Ternat in Vlaams-Brabant hebben twee schattige schaapjes: Wolletje en Stipje. Ze zijn allebei zwanger. Dat weten ze omdat de schaapjes een groene vlek op hun billen hebben. Dat wil zeggen dat de bok op de schaapjes heeft gesprongen. De bok heeft namelijk een groene vlek op zijn borst, die dus een soort van stempel achterlaat op de billen van de schapen. Zo weten ze dat er binnenkort lammetjes zullen zijn.

Wobbe en zijn duif Tours

De 13-jarige Wobbe uit het West-Vlaamse  Bavikhove is een jonge duivenmelker. Zijn passie voor duiven heeft hij van zijn grootvader. Wobbe’s lievelingsduif Tours heeft een kleintje gekregen. Charlotte mag de naam kiezen, en samen leren ze Davina vliegen, zodat ze later aan wedstrijden kan meedoen.

Marie en Noor en hun konijn Loes

Marie (11) en Noor (8) uit Kapellen bij Antwerpen hebben twee konijntjes: Loes en Max. Loes en Max zijn ook heel graag bij elkaar en wonen samen. Max en Loes zijn de trotse ouders geworden van drie kleine konijntjes. Het was voor Marie en Noor een volledige verrassing toen Charlotte het heugelijke nieuws zélf kwam vertellen.

 

Klein gespuis is een productie van Blazhoffski voor Ketnet, in samenwerking met Natuurpunt.

Over Ketnet

Ketnet is het 360°-kinderaanbod van de VRT. Ketnet brengt lokale content, interactie en beleving met een unieke meerwaarde, zowel op televisie als online en tijdens events. Ketnet is er voor alle kinderen tot twaalf jaar, met Ketnet Junior als submerk voor kinderen tot zes jaar. Ketnet verbindt kinderen met elkaar en met hun andere sociale cirkels. Het stimuleert hen om hun plek te vinden en zich te engageren in de samenleving. Ketnet helpt kinderen opgroeien tot zelfbewuste, autonome en gelukkige adolescenten.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Elise Vandevenne
Elise.vandevenne@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

 

Ketnet
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos