Skip to Content
Ketnet | Wrapper Sien Wynants met Karrewiet naar de Filipijnen - een jaar na tyfoon Haiyan

Ketnet | Wrapper Sien Wynants met Karrewiet naar de Filipijnen - een jaar na tyfoon Haiyan

Hoe staat het met de wederopbouw en de kinderrechten - vanaf vrijdag 19 december op Ketnet

Op 8 november 2013 raasde tyfoon Haiyan over de Filipijnen. Kort na de ramp maakte Karrewiet Plus – het duidingsmagazine van Ketnet -  een uitgebreide reportage over de ramp en over de Belgisch-Filipijnse Maxim, die de tyfoon op het nippertje overleefde. Een jaar later trekt  wrapper Sien voor Karrewiet naar de Filipijnen om na te gaan hoe het er met de wederopbouw van het land gaat, hoe het er met de kinderrechten staat en hoe de mensen, ondanks de ellende, toch hoopvol blijven en samen proberen hun land weer op te bouwen. Het resultaat is een zesdelige reeks in Karrewiet, vanaf vrijdag 19 december om 18.00 u. op Ketnet.

 

DE GEVOLGEN VAN HAIYAN

Tyfoon Haiyan haalde windsnelheden van meer dan 300 kilometer per uur en was een van de krachtigste stormen ooit aan land. Meer dan 6.000 mensen verloren het leven en ruim een  miljoen gezinnen hadden geen dak meer boven hun hoofd. Heel de wereld was geschokt door de ramp. Vele organisaties stuurden onmiddellijk noodhulp naar het rampgebied.

Ondertussen wordt er volop gewerkt aan de wederopbouw. Het puin in de straten is geruimd, er is weer elektriciteit en water, en winkels en scholen zijn weer open. Huizen worden heropgebouwd en tijdelijke huisvestigingen worden voorzien. Maar de schade is groot. Het herstel van het land zal nog heel wat tijd vergen. Dat stelt Sien met eigen ogen vast. Ook op het vlak van de kinderrechten is er in de Filipijnen nog heel wat werk voor de boeg

 

KINDERRECHTEN IN DE FILIPIJNEN

De Filipijnen scoort, in vergelijking met andere landen in Zuidoost-Azië, heel laag op de Human Development Index. De kloof tussen arm en rijk is heel groot. Een groot deel van de bevolking leeft in armoede en veel mensen vinden geen werk.  Het gemiddelde inkomen per hoofd van de bevolking bedroeg in 2011 niet meer dan 3,5 dollar per dag. De armoede ontneemt miljoenen kinderen hun recht op drinkbaar water, voedsel, onderdak, onderwijs en gezondheidszorg. Een derde van de kinderen die eigenlijk naar school moeten, is aan het werk. Tyfoon Haiyan heeft de kinderen nog kwetsbaarder gemaakt.

Karrewiet gaat op het zwaarst getroffen eiland Leyte kijken hoe de wederopbouw gebeurt en hoe verschillende organisaties samen met de lokale gemeenschappen proberen om kinderen weer een huis, zuiver water en voldoende eten te bezorgen, en hen gewoon weer kind te laten zijn. Sien en haar ploeg ontdekken hoe ze proberen samen te werken om de Filipijnse kinderen te geven waar ze als kind recht op hebben.

 

ZES REPORTAGES IN KARREWIET

 

Vrijdag 19 december - Van België naar de Filipijnen

De reeks begint met een opvolgreportage over Maxim, de Belgisch-Filipijnse jongen die vorig jaar slachtoffer werd van tyfoon Haiyan en zijn verhaal vertelde in Karrewiet Plus. Zijn Filipijnse papa kwam om het leven. Sindsdien woont hij in België. Hoe is het nu met hem, één jaar later? Sien zoekt hem op. Hoe is zijn leven veranderd sinds hij zijn papa en zijn thuis in Tacloban heeft verloren.

 

Maandag 22 december -  Recht op onderdak

Sien gaat op zoek naar het huis van Maxim op het eiland Leyte. In hun vroegere huis is nu een NGO gevestigd die gezinnen helpt bij het zoeken en bouwen van een nieuw huis.  De organisatie DISOP bouwt er 'safe houses'. Dat zijn huizen die extra bescherming moeten bieden bij een nieuwe tyfoon. Siens gids is een vriend van Maxim.

 

Dinsdag 23 december - Recht op drinkbaar water

Door de tyfoon werden heel wat waterleidingen verwoest. Dorpen zaten een tijd lang zonder zuiver drinkbaar water. Karrewiet gaat naar een dorp waar met de hulp van Unicef en Save The Children de watervoorzieningen hersteld werden. Dankzij het zuiver water blijven kinderen gezond.

 

Woensdag 24 december - Recht op voeding

Vissersboten en netten werden in grote mate verwoest door Haiyan. Daardoor viel voor veel vissersfamilies de belangrijkste bron van inkomsten weg. Met de hulp van Oxfam worden er nieuwe boten gebouwd. Ook grotere boten. Door de tyfoon ligt er veel puin in zee en is het visbestand voor de kust drastisch gedaald. Met de grotere boten kunnen de vissers verder in zee gaan vissen.

 

Donderdag 25 december - Recht op ontspanning

Veel kinderen hebben door de tyfoon hun ouders verloren. Meestal komen ze bij een ander familielid terecht. Zo ook Nico Melo (14). Hij woont nu bij zijn grootmoeder. Emotioneel kan zij wel voor hem zorgen, maar financieel is dat heel moeilijk. Dank zij de steun van SOS kinderdorpen kan Nico naar school en hoeft hij zich niet voortdurend zorgen te maken. Sien vraagt hem of hij zich kan ontspannen en zijn zorgen kan vergeten.

 

Vrijdag 26 december - Orkaan Hagupit op de Filipijnen

De Filipijnen krijgen meermaals per jaar te maken met tyfoons. De bewoners bereiden zich dan moedig voor. Mensen hamsteren in supermarkten. Ze slaan medicijnen in. Ze tanken hun wagen vol en ze proberen de kustlijn te verlaten. Dat was ook weer het geval bij de orkaan Hagupit, begin deze maand.

 

EXTRA AANDACHT IN DE WRAP EN OP WWW.KETNET.BE/KARREWIET   

Heel de week lang besteden ook de wrappers extra aandacht aan de Filipijnen en de tyfoon. Op vrijdag 19 december bijvoorbeeld vertelt Sien in de studio over haar ervaringen op de Filipijnen.

Verder is er ook op www.ketnet.be/karrewiet heel wat extra informatie te vinden over de reeks, over de Filipijnen en over tyfoon Haiyan. Je kan er ook de blog lezen van wrapper Sien en haar fotodagboek bekijken. Ook de reportages kan je er herbekijken.

 

Karrewiet op de Filipijnen: van vrijdag 19 tot en met vrijdag 26 december omstreeks 18.00 u. op Ketnet

Deze reeks kwam tot stand met de steun van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking

 

Karrewiet

Karrewiet brengt nieuws op kindermaat en houdt de vinger aan de pols van de actualiteit. Kinderen spelen daarbij een belangrijke rol, zowel voor als achter de schermen. Karrewiet behandelt onderwerpen die actueel, belangrijk en/of belangwekkend zijn, maar vooral aansluiten bij de leefwereld van de 9- tot 12-jarigen. Dat kan zowel het grote nieuws zijn als nieuwtjes waarover iedereen het heeft op de speelplaats. Karrewiet heeft ook oog voor het buitenland en de situatie voor de kinderen daar. Zo maakte Karrewiet eerder al reportagereeksen over kinderen in onder meer Ghana, Kameroen, Vietnam, Bolivia, Congo, de Palestijnse gebieden en Peru. En nu is er dus de nieuwe reeks over de Filipijnen.

 

 

 

Over Ketnet

Ketnet is het 360°-kinderaanbod van de VRT. Ketnet brengt lokale content, interactie en beleving met een unieke meerwaarde, zowel op televisie als online en tijdens events. Ketnet is er voor alle kinderen tot twaalf jaar, met Ketnet Junior als submerk voor kinderen tot zes jaar. Ketnet verbindt kinderen met elkaar en met hun andere sociale cirkels. Het stimuleert hen om hun plek te vinden en zich te engageren in de samenleving. Ketnet helpt kinderen opgroeien tot zelfbewuste, autonome en gelukkige adolescenten.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Elise Vandevenne
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

 

Ketnet
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos