Skip to Content
Week tegen pesten van start: duiding en info op kindermaat

Week tegen pesten van start: duiding en info op kindermaat

Move tegen pesten: STIP IT verovert Vlaanderen

Ook in 2019 slaan Ketnet en het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten opnieuw de handen in elkaar voor een nieuwe editie van de Move tegen pesten. Net zoals vorig jaar onder de noemer STIP IT. Deze actie bedacht door Ketnet zorgt ervoor dat kinderen op een laagdrempelige manier aangesproken worden om zich te engageren tegen pesten. In de week tegen pesten van 22 februari tot 1 maart 2019 wordt de problematiek rond pesten extra onder de aandacht gebracht. De afgelopen weken hebben de vier stippen zich al over heel Vlaanderen verspreid. Van Tienen, Oostende tot Kortrijk en Mechelen overal duiken de stippen op in het straatbeeld. Ook bekend Vlaanderen toont zich massaal solidair met de actie, onder meer Ian Thomas, Niels Destadsbader, Nicole en Hugo, K3, en Tom Waes lieten zich al zien met vier stippen op de handen.

STIP IT: dagelijks programma over pesten

Ketnet wil met deze actie niet alleen een krachtig signaal geven tegen pesten maar ook inhoudelijk duiding geven bij het thema. STIP IT is een dagelijks programma op Ketnet van maandag 25 februari tot en met vrijdag 1 maart omstreeks 18 uur waarin bewezen wordt dat het Antipestvirus werkelijk overal verspreid is.

Maandag 25 februari

Sarah en Thomas smokkelen een stippenkunstwerk binnen in het SMAK in Gent. Alison Van Uytvanck vertelt heel openhartig over de moeilijke periode die ze als tiener meemaakte toen ze gepest werd. En Tinne Oltmans en Sander brengen de eerste stiptip van de week: hoe pak je cyberpesten het beste aan?

Dinsdag 26 februari

Sien schakelt dierenexpert Dieter Coppens in om lieveheersbeestjes met vier stippen te kweken. Charlotte maakt kennis met Aïsha en haar mama, die vertellen over hoe ze van dichtbij geconfronteerd werden met pestgedrag. En Tinne Oltmans en Sander geven een stiptip: Hoe reageer je het beste als je kind komt vertellen dat het gepest wordt?

Woensdag 27 februari

Sander verschalkt de klas van meester Peter en overtuigt hen om vanaf nu op alle i’s vier puntjes te zetten. Tinne praat met Camille en Pommelien van de cast van #LikeMe over waarom pesters pesten en wat je kan doen als je gepest wordt. Stiptip van de dag: wat kan je nog doen als je ziet dat er iemand gepest wordt en je te bang bent om in te grijpen?

Donderdag 28 februari

Sien, Sander en Thomas roepen de hulp in van drie grote meneren uit de Vlaamse hitparade (Koen Wauters, Bart Peeters en Willy Sommers) om ervoor te zorgen dat de stippen niet alleen te zien, maar ook te horen zijn. Sarah gaat op bezoek in een school in Ekeren die al maandenlang bezig is met de voorbereidingen van een musical tegen pesten en Sander en Tinne Oltmans met de stiptip van de dag: hoe stop je met pesten als je een pester bent?

Vrijdag 1 maart

Op vrijdag 1 maart omstreeks 18.30 uur volgt de apotheose van de actie: een Antipestival gepresenteerd door Tinne, Sander en Thomas. Met optredens van #LikeMe, S!ma, Regi ft. OT en ft. Alexander en Tourist Le MC. Tijdens het Antipestival reikt Ketnet voor het eerst een Move tegen pesten-award uit.

Ook het journaal voor kinderen Karrewiet brengt in de week tegen pesten reportages over de Move tegen pesten: STIP IT.

Move tegen pesten: STIP IT - Samen Tegen Iemand Pesten

Ketnet en het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten willen alle kinderen en jongeren - en bij uitbreiding iedereen die sympathie heeft voor de Move tegen pesten - overtuigen dat pesten heel fout is. Op Ketnet.be kunnen ze een Manipest ondertekenen waardoor ze plechtig beloven zich aan vier heel belangrijke afspraken te houden die pesten tegengaan. Als ze dat Manipest ondertekend hebben, mogen ze stippen op hun hand tekenen. Want vanaf dat moment zijn ze besmet met het Antipestvirus en kunnen ze het ook doorgeven.


​Het Manipest

Het Manipest is een een online pagina op Ketnet.be. Wie het Manipest ondertekent, belooft om vier afspraken rond pesten na te leven:
​  

  1. Ik vind pesten niet oké en zal er nooit aan meedoen!
  2. Ik praat erover als pesten mij bang of verdrietig maakt.
  3. Ik sluit niemand uit, voor mij hoort iedereen erbij!
  4. Ik zal altijd proberen op te komen voor iemand die gepest wordt.

Kinderen die het Manipest ondertekend hebben, worden besmet met het Antipestvirus.


​De Vlaamse Week tegen Pesten

De Vlaamse Week tegen Pesten is een jaarlijks weerkerend initiatief van het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten in samenwerking met Ketnet. De Vlaamse Week tegen pesten wordt telkens georganiseerd in de week voorafgaand aan de krokusvakantie, dit jaar van vrijdag 22 februari tot vrijdag 1 maart. Kinderen, leerkrachten, scholen, jeugdbewegingen, sportverenigingen... zetten allemaal hun beste beentje voor om pesten een halt toe te roepen. Die week gaat extra aandacht naar al deze waardevolle initiatieven. Via de organisatie van de Vlaamse Week tegen pesten biedt het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten alle betrokkenen een platform om hun initiatieven aan de buitenwereld te tonen.


​#movetegenpesten en #stipit

 

Over Ketnet

Ketnet is het 360°-kinderaanbod van de VRT. Ketnet brengt lokale content, interactie en beleving met een unieke meerwaarde, zowel op televisie als online en tijdens events. Ketnet is er voor alle kinderen tot twaalf jaar, met Ketnet Junior als submerk voor kinderen tot zes jaar. Ketnet verbindt kinderen met elkaar en met hun andere sociale cirkels. Het stimuleert hen om hun plek te vinden en zich te engageren in de samenleving. Ketnet helpt kinderen opgroeien tot zelfbewuste, autonome en gelukkige adolescenten.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Elise Vandevenne
Elise.vandevenne@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

 

Ketnet
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos