Vijfde lichting Ket & Doc-films op Jeugdfilmfestival Antwerpen en Ketnet

Vijfde lichting Ket & Doc-films op Jeugdfilmfestival Antwerpen en Ketnet

Dinsdag 30 januari 2024- Vijf Vlaamse kinderdocumentaires gaan tijdens de krokusvakantie in première op Jeugdfilmfestival Antwerpen. Een groep regisseurs werd meer dan een jaar lang begeleid bij het maken van documentaires op maat van een jong publiek. Dat leverde vijf pakkende films op die hun tanden zetten in stevige thema’s zoals integratie (Grip), eetstoornissen (Hannah & de krokodil), anders zijn (Buitenbeentjes), jongeren en emoties (Wij, jongens) en de grote levenskeuzes (Ronde 3). De films zullen voor het eerst vertoond worden op het festival in Antwerpen, Brugge en Gent en zijn nadien te bekijken op Ketnet, VRT MAX, Ketnet.be en in de app.

Wat is Ket & Doc?

Ket & Doc is een traject voor kinderdocumentaires dat in 2018 gelanceerd werd door het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), Ketnet en JEF. Het resultaat zijn elk jaar vijf korte kinderdocumentaires van telkens 15 minuten voor kinderen tussen 9 en 12 jaar, waarin de wereld wordt bekeken door de ogen van een kind.

Aan de vijfde editie van de Ket & Doc-workshop namen acht documentairemakers deel. Zij stelden in de loop van dit traject hun script op punt en werden begeleid bij de voorbereiding. Uit de kandidaten werden vijf projecten geselecteerd, die elk met een productiepremie van het VAF/Mediafonds en Ketnet aan de slag gingen.

Wereldpremière op Jeugdfilmfestival Antwerpen 

Deze vijf kinderdocumentaires werden het afgelopen jaar opgenomen en zijn nu klaar om aan het publiek te worden voorgesteld. Dat gebeurt voor het eerst tijdens Jeugdfilmfestival Antwerpen 2024, tijdens de krokusvakantie. Op 9 februari zijn er de schoolvertoningen; daarna volgen er premières in Antwerpen (Cinema Lumière, 10 februari), Brugge (Cinema Lumière, 11 februari) en Gent (Kopergietery, 13 februari), in aanwezigheid van de regisseurs en crewleden. Vanaf 12 februari worden de vijf documentaires uitgezonden op Ketnet en beschikbaar via Ketnet.be, de Ketnet-app en VRT MAX. De korte docu’s worden ook door JEF gedistribueerd en aangeboden aan het onderwijs. 

Ket & Doc heeft de jeugddocumentaire in Vlaanderen stevig op de kaart gezet. Ook internationaal deden de Ket & Doc-titels het goed, met vanaf de eerste editie regelmatig selecties voor toonaangevende internationale filmfestivals als IDFA en DOK Leipzig. Van de tweede lichting in 2021 werd Yaren en de zon van Renate Raman en Joren Slaets, na in competitie te zijn vertoond op IDFA, aangekocht door Op-Docs, het online platform voor korte documentaires van The New York Times.

Van de vierde lichting Ket & Doc-films die in 2023 in wereldpremière gingen, legde o.a. Bijzonder Buitengewoon van Sarah Van Dale een mooi internationaal festivalparcours af, met selecties voor het Poolse Young Horizons Festival en het Nederlandse Cinekid. Bijzonder Buitengewoon is ook genomineerd voor de Ensors die komend weekend in Oostende worden uitgereikt, en voor de ECFA Award for Best European Young Audience Documentary. Leonie, Skeet & de biggen van Jip Heijenga, die vorige week nog de prijs voor Best International Short Documentary won op het LA Film Festival in Los Angeles, werd inmiddels geselecteerd voor het prestigieuze Amerikaanse South by Southwest Film Festival (SXSW). 

In de vijfde editie wordt er naast de traditionele portretten naar hartelust geëxperimenteerd met nieuwe vormen en inhouden. De jeugddocumentaire is onder invloed van Ket & Doc in Vlaanderen niet enkel gegroeid, maar nu ook volwassen geworden. 

De vijf documentaires uit de vijfde lichting van Ket & Doc zijn:

 • Ronde 3 van Liesbeth De Mey (prod. Associate Directors)
  Sana heeft twee grote passies: boksen en bakken. Ze volgt een opleiding om patissier te worden. En binnenkort mag ze in Italië haar eerste grote wedstrijd boksen.
 • Hannah & de krokodil van Lore Mechelaere (prod. Het Peloton)
  Wanneer Fien ontdekt dat haar zus Hannah wordt bedreigd door een krokodil die haar mager en ziek maakt, probeert ze samen met haar ouders het gemene beest te verslaan.
 • Grip van Laura De Baudringhien (prod. While we're here)
  Emilia, een Oekraïense tiener in België, gaat op klimkamp. Ze oefent niet enkel om te klauteren op steile rotswanden, maar moet ook haar plaats vinden in de groep.
 • Wij, jongens van Charlotte Coeman & Arne Brown (prod. Hotel Hungaria)
  Collin heeft zijn papa - die militair is - vaak gemist. Deze zomer leren ze elkaar beter kennen. Papa droomt van een stel stoere zonen; Collin droomt van een grote piano op een concertpodium.
 • Buitenbeentjes van Elke Vanoost (prod. While we're here)
  Vanuit het Land van Grijs & Grauw belandt Lotta op een dag in de Buitenbeentjesburcht, een plek waar kinderen ‘anders’ mogen zijn. Ze leert er om trots te zijn op wie ze is.

Ket & Doc is een samenwerking van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), Ketnet en JEF. De producties kwamen tot stand met de steun van het VAF/Mediafonds van Vlaams minister van Media Benjamin Dalle.

Vertoningen op Jeugdfilmfestival Antwerpen:

 • Vrijdag 9 februari - scholenpremière in Cinema Lumière Antwerpen
 • Zaterdag 10 februari om 15.00 uur - wereldpremière in Cinema Lumière Antwerpen - infopagina
 • Zondag 11 februari om 15.00 uur in Cinema Lumière Brugge - infopagina
 • Dinsdag 13 februari om 15.00 uur in Kopergietery, Gent - infopagina

Vertoningen op Ketnet:

 • De vijf kinderdocumentaires  komen op Ketnet.be, de Ketnet-app en VRT MAX op 12 februari om 7.30 uur.
 • Op Ketnet worden ze uitgezonden op
  • Ma 12/2:
   • 12.15 uur Wij, Jongens
   • 18 uur Buitenbeentjes
  • Di 13/2:
   • 12.15 uur Grip
   • 18 uur Ronde 3
  • Woe 14/2:
   • 12.15 uur Hannah & De Krokodil
   • 18 uur Wij , Jongens
  • Do 15/2:
   • 12.15 uur Buitenbeentjes
   • 18 uur Grip
  • Vrij 16/2:
   • 12.15 uur Ronde 3
   • 18 uur Hannah & De Krokodil

Perscontact:

VAF - Jasper Nijsmans: jnijsmans@vaf.be

Ketnet - Elise Vandevenne: Elise.VANDEVENNE@vrt.be 

JEF - Alice Goezu: alice@jeugdfilm.be

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Over Ketnet

Ketnet is het 360°-kinderaanbod van de VRT. Ketnet brengt lokale content, interactie en beleving met een unieke meerwaarde, zowel op televisie als online en tijdens events. Ketnet is er voor alle kinderen tot twaalf jaar, met Ketnet Junior als submerk voor kinderen tot zes jaar. Ketnet verbindt kinderen met elkaar en met hun andere sociale cirkels. Het stimuleert hen om hun plek te vinden en zich te engageren in de samenleving. Ketnet helpt kinderen opgroeien tot zelfbewuste, autonome en gelukkige adolescenten.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Elise Vandevenne
Elise.vandevenne@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

 

Ketnet
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos