Skip to Content
Video Ketnet | Tom McRae en Wannes Cappelle maken titelsong voor De zoon van Artan

Video Ketnet | Tom McRae en Wannes Cappelle maken titelsong voor De zoon van Artan

Historische avonturenreeks start op maandag 21 december

De Britse singer-songwriter en Grammy-award-nominee Tom McRae heeft de muziek geschreven voor de prestigieuze nieuwe Ketnet-reeks De zoon van Artan. Hij componeerde ook de titelsong (De langste nacht), die wordt ingespeeld in samenwerking met enkele leden van Het Zesde Metaal en ingezongen door de jonge hoofdrolspelers Lander Severins en Margot Baars. De zoon van Artan is een middeleeuws ridderverhaal over een jonge schildknaap die samen met zijn vrienden ten strijde trekt tegen de draak die hem zijn vader heeft ontnomen en de streek terroriseert.

Tijdens de kerstvakantie, acht afleveringen lang, vanaf 21 december, maandag tot donderdag om 18.40 u. op Ketnet. Een eerste kennismaking in 'De zoon van Artan. Achter de schermen', op zondag 13 december om 18.00 u. (hh zondag 20 december om 10.50 u.).

U vindt de videoclip hieronder.

De eerste aflevering van De zoon van Artan is voor persvisie beschikbaar op het Persportaal van VRT Communicatie.

Tom McRae

Tom McRae maakte de voorbije 15 jaar acht studioalbums. Hij werkte samen met mensen als Tori Amos en Eddi Reader, schreef muziek voor Marianne Faithfull en werd genomineerd voor een Brit Award, een Mercury Prize en een Grammy Award. In ons land was hij onder meer te zien in de AB en op Rock Werchter. Tom McRae is bekend om zijn intelligente en gevoelige teksten, zijn meeslepende stem en de energie en warmte die hij tijdens zijn live optredens creëert.

McRae is bevriend met Klaus Verscheure van Danse la Pluie, de schrijver en regisseur van De zoon van Artan. Ze werkten eerder samen voor een kunstproject. Hij reageerde enthousiast op diens vraag om de muziek voor de reeks te maken.

Tom McRae:  Ik heb altijd al film- en televisiemuziek willen componeren, en het was heel fijn om dat nu te kunnen doen voor een avonturenreeks, die vroeg om een dramatische soundtrack. Dat is iets heel anders dan mijn eigen, meer ingetogen muziek. Toen Olli Cunningham, mijn vaste keyboardspeler, en ik de soundtrack voor de reeks hadden afgewerkt, leek het ons een goed idee om ook een ‘popsong’ te maken die paste bij het project. De reeks gaat over vriendschap en trouw, en dat zijn perfecte ingrediënten voor een epische song, een soort muziek dat ik voor mezelf meestal niet schrijf. Het was heel fijn om dat nummer te maken en samen met de acteurs op te nemen. Ik hou van de uitdaging om muziek te schrijven die buiten mijn gewone muzikale terrein ligt, en dit project smaakt naar meer.”

Klaus Verscheure: We waren aangenaam verrast door het voorstel van Tom om ook een popsong te maken voor de reeks. Een extra bonus daarbij was dat twee van onze jonge hoofdacteurs ook nog eens heel mooi kunnen zingen: Lander en Margot. Toen we hen tijdens de draaiperiode voorzichtig lieten weten dat we misschien wel een titelsong hadden die zij mochten inzingen, dan gingen ze meteen door hun dak van enthousiasme. Op dat ogenblik wisten we nog niet hoe goed ze wel konden zingen. Maar toen Tom en Olli samen met Lander en Margot aan de opnames begonnen in Studio Toots, trok iedereen meteen grote ogen : ze zongen de sterren uit de hemel.”

Wannes Cappelle van Het Zesde Metaal, die ook meespeelt in de reeks, zorgde voor de Nederlandse vertaling van de song, samen met Robin Aerts. Robin Aerts (bassist) en Tim Van Oosten (drummer) van Het Zesde Metaal speelden samen met Tom McRae en Olli Cunningham de muziek in voor de definitieve versie van het nummer.

Spannende ridderreeks

De zoon van Artan is een middeleeuws ridderverhaal over een jonge schildknaap die de draak wil verslaan die hem zijn vader heeft ontnomen en de streek terroriseert. Hij krijgt daarbij de hulp van twee moedige vrienden, maar wordt gedwarsboomd door zijn eigen oom. Het is een spannend en sfeervol historisch verhaal dat op locatie wordt opgenomen. De reeks speelt zich af in een ver verleden, maar de eeuwige strijd tussen goed en kwaad, en universele waarden als vriendschap en trouw maken het verhaal herkenbaar voor jong en oud.

Knappe cast

De jonge schildknaap Wolf (Lander Severins) wil wraak nemen op de draak Bogdor, die zijn vader Artan (Louis Talpe) heeft gedood. Hij sluit een verbond met zijn vrienden Friso (Ferre Vuye), de kreupele zoon van de dorpssmid, en Cara (Margot Baars), de onverschrokken dochter van de ‘heks’ Winne (Elvira Out). Samen willen zij de draak overwinnen. Maar zijn oom Sieg (Geert Van Rampelberg) heeft zo zijn eigen redenen om de queeste van Wolf te verhinderen en wordt zijn meest geduchte tegenstander…

Andere rollen worden vertolkt door onder meer Kris Cuppens, Stefaan Degand, Robby Cleiren, Wannes Cappelle, Vicky Van Bellingen, Maarten Bosmans, Ernst ter Linden én een echte wolf in de rol van Lupus.

In de eerste aflevering, op maandag 21 december, gaan we terug naar de verre middeleeuwen. Het dorp nabij het kasteel van ridder Artan wordt geterroriseerd door een draak. Artan gaat de draak achterna, maar keert niet terug van de drakenjacht. Zijn vrouw Rune en hun zoon Wolf blijven alleen achter. Wolf wil zijn vader wreken, koste wat het kost...

Historisch en universeel

De zoon van Artan speelt zich af in een ver verleden, maar gaat eigenlijk over universele situaties en waarden die ook voor kinderen van nu herkenbaar zijn: vriendschap, angsten overwinnen, een verlies verwerken, de keuze tussen goed en kwaad, zelfopoffering, enz. Dat allemaal overgoten met heroïsch wapengekletter, drakengebrul en hoefgetrappel maakt van De zoon van Artan een verhaal vol spanning en avontuur. Maar De zoon van Artan is vooral ook een verhaal vol hoop en positieve emoties, waarbij vriendschap en moed centraal staan.

Traditie

Met De zoon van Artan zet Ketnet een lange traditie voort van historische Vlaamse jeugdfictie van de openbare omroep, met titels die in het collectieve geheugen zitten van de opeenvolgende generaties jongeren van de voorbije halve eeuw: van Tijl Uilenspiegel (1961) over Keromar, Johan en de Alverman en Fabian van Fallada tot Het zwaard van Ardoewaan, Magister Maesius en Kulderzipken.

Op locatie

De reeks werd op locatie opgenomen, onder meer in Bokrijk, het Gravensteen in Gent, de Coolen-grotten in Riemst, het kasteel van Corroy-le-Château, het Muziekbos in Ronse, het middeleeuws dorp in het Eindhoven Museum, en in Kortrijk en Ieper.

490 kandidaten voor de jonge hoofdrollen

Na een oproep via jeugdtheaters, jeugdacademies en het kunstonderwijs stuurden liefst 490 jongeren een introductiefilmpje in. Ruim 80 van hen werden weerhouden voor een auditie, van wie er uiteindelijk acht mee mochten op bootcamp. Daar konden ze echt tonen wat ze in hun mars hadden en  kregen ze een opleiding in paardrijden, zwaardvechten en boogschieten. Aan het einde van het bootcamp werden de vier jonge hoofdrolspelers geselecteerd:

Lander Severins (Wolf) is 19 jaar, woont in Zoersel en studeert aan de Koningstheater Academie in ’s Hertogenbosch. Hij wil niet alleen acteren maar ook cabaretier worden. In het voorjaar van 2016 lanceert Lander samen met een boezemvriend een eerste cd.

Margot Baars (Cara) is 19 jaar, woont in ’s Hertogenbosch en is sinds enkele maanden geselecteerd om een opleiding te mogen volgen aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Margot droomt ervan te kunnen acteren en zingen, maar de producenten vinden dat ze dat nu al doet alsof ze in heel haar leven nog nooit iets anders gedaan heeft.

Ferre Vuye (Friso) is 16 jaar, woont in Zingem en studeert aan het Don Bosco college Zwijnaarde. Ferre is de spring-in-’t veld die zowel acteert en musiceert als medische boeken en filosofische traktaten leest in zijn vrije tijd. Ferre weet niet of hij meteen een job als acteur ambieert, maar zijn grote naturel zorgt ervoor dat hij dat nu al is. Hij speelt af en toe bij De Kopergieterij.

Amber De Zitter (Linde) is 16 jaar, woont in Sint-Niklaas en studeert aan de Berkenboom Humaniora Sint-Niklaas. Amber is de stille kracht van het viertal. Stiekem droomt ze van een job als actrice, een wens die ze met deze reeks begint te realiseren. Amber speelt ook bij Jeugdtheater Ondersteboven.

 

De zoon van Artan is een productie van Cine3 en Danse La Pluie, met Bijker Film & TV (NL) als coproducent. De reeks wordt financieel mogelijk gemaakt door Ketnet/VRT, het VAF/Mediafonds, de Belgische Tax Shelter en door AVRO/TROS (NL).

Over Ketnet

Ketnet is het 360°-kinderaanbod van de VRT. Ketnet brengt lokale content, interactie en beleving met een unieke meerwaarde, zowel op televisie als online en tijdens events. Ketnet is er voor alle kinderen tot twaalf jaar, met Ketnet Junior als submerk voor kinderen tot zes jaar. Ketnet verbindt kinderen met elkaar en met hun andere sociale cirkels. Het stimuleert hen om hun plek te vinden en zich te engageren in de samenleving. Ketnet helpt kinderen opgroeien tot zelfbewuste, autonome en gelukkige adolescenten.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Elise Vandevenne
Elise.vandevenne@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

 

Ketnet
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos