Skip to Content
“Trek een smoel tegen Pesten” : een actie van Ketnet in de Week tegen Pesten

“Trek een smoel tegen Pesten” : een actie van Ketnet in de Week tegen Pesten

vanaf vrijdag 17 februari

Na het overweldigende  succes van de tweejaarlijkse Move tegen Pesten in 2016 en in afwachting van de nieuwe editie in 2018 organiseert Ketnet dit jaar een andere mobiliserende actie. Onder het motto “Trek een smoel tegen Pestenroept Ketnet alle kinderen op om met een expressieve selfie een ludiek maar krachtig signaal te geven tegen pesten. De foto’s kunnen sinds vrijdag 17 februari worden gemaakt en gedeeld via de ‘photobooth’ op de Ketnet-site en de Ketnet-app.

De wrappers geven het goede voorbeeld en gaan daarnaast ook op stap in Vlaanderen met een mobiele photobooth. Ook heel wat BV’s trekken een smoel tegen pesten en roepen iedereen op om hun voorbeeld te volgen.  

Verder besteedt Ketnet uiteraard ook redactionele aandacht aan het pest-probleem, met reportages en gesprekken in Karrewiet, Ketnet Swipe en de wrap

Er worden ook een aantal lespakketten rond pesten en conflictbeheer op school ter beschikking gesteld van het onderwijs. Die werden ontwikkeld op initiatief van Ketnet in samenwerking met het Vlaams Ministerie van Cultuur, Jeugd, Sport en Media.

De actie Trek een smoel tegen Pesten kadert in de Vlaamse Week tegen Pesten van het Vlaams netwerk Kies Kleur tegen Pesten. De Week tegen Pesten loopt van 17 tot 24 februari en focust dit jaar op de samenwerking tussen kinderen én volwassen in de strijd tegen pesten. #samentegenpesten is dit jaar dan ook het thema van de actieweek.

 

Samen tegen pesten

Ketnet heeft heel het jaar door aandacht voor de problematiek van het pesten. Denk maar aan een programma als Generatie K met Kristel Verbeke, over kinderen die opkomen voor zichzelf en anderen. Maar de jaarlijkse Week tegen Pesten is een uitstekende gelegenheid om nog een tandje bij te steken. Vorig jaar zongen en dansten ruim 324.000 kinderen uit 2086 basisscholen de Move tegen Pesten om duidelijk te maken dat pesten echt niet kan. De Move tegen Pesten wordt om de twee jaar georganiseerd. De volgende editie is in 2018, maar ook dit jaar heeft Ketnet een soortgelijke actie: “Trek een smoel tegen Pesten”.

Maarten Janssen, netmanager van Ketnet: “Trek een smoel tegen Pesten is een laagdrempelige actie waarmee we zoveel mogelijk kinderen willen mobiliseren om een ludiek maar krachtig signaal te geven tegen pestgedrag. Het is tegelijk ook een oproep om pesten bespreekbaar te maken en er samen iets aan te doen, in de klas en de school, in de jeugdbeweging en de sportclub. Daar gaan we voor. Samen tegen pesten. En dat mag best wat smoel hebben!”

Trek een smoel tegen pesten

Vanaf vrijdag 17 februari trekt Ketnet samen met alle kinderen en een aantal BV’s een smoel tegen pesten. Het is heel eenvoudig: trek een smoel (alles kan, emojigewijs), maak een foto via de photobooth op ketnet.be op de Ketnet-app en toon dat je pesten niet ok vindt. De foto’s komen terecht op de ‘fotomuur’ op ketnet.be en worden ook opgehangen in de Ketnet-studio.

Daarnaast gaan de wrappers op pad met een mobiele versie van de photobooth. Ze trekken naar scholen en verenigingen en nodigen de kinderen ter plekke uit om een smoel te trekken tegen pesten. Het resultaat is te zien in drie reportages in de Ketnet-wrap tijdens de Week tegen Pesten.

Ook een aantal BV’s trekt een smoel tegen pesten. Ze brengen daarnaast ook een persoonlijke getuigenis of boodschap over pesten.

Karrewiet heeft op vrijdag 17 februari een reportage vanuit het Sint-Andreasinstituut in Brugge: de school die de ‘Pesten-dat-kan-niet-prijs’ heeft gewonnen. Dat is een bekroning voor de school met het strafste antipestbeleid. Het Sint-Andreasinstituut wordt vrijdag gehuldigd met een groot ‘galafeest’. Ook delegaties van negen andere scholen die ‘zilver’ wonnen in de Pesten-dat-kan-niet-Prijs, zullen aanwezig zijn. Karrewiet belicht hoe de school in Brugge pesten aanpakt en wat ze vinden van de problematiek rond pesten. Ook wrapper Thomas Van Achteren is die dag in Brugge. Hij brengt verslag uit in de wrap.

Vanaf dan tot 24 februari besteedt de Ketnet-wrap heel wat aandacht aan de Week tegen Pesten en de actie Trek een smoel tegen Pesten. Met reportages, oproepen om mee te doen met de actie en gesprekken over pesten.  Op zaterdag 18 februari nodigen wrappers Sien en Sarah in Ketnet Swipe een bende Ketnetters uit in de studio om samen met hen een aantal stellingen rond pesten te bespreken. Later in de week komt ook antipest-experte Kristl Habils naar de Ketnet-studio voor een gesprek.

Er worden ook een aantal lespakketten rond pesten, conflictbeheer op school e.d.m. ter beschikking gesteld van het onderwijs. Die lespakketten werden ontwikkeld naar aanleiding van het programma Generatie K met Kristel Verbeke, maar zijn ook uiterst geschikt om mee aan de slag te gaan in de Week tegen Pesten. De lespakketten zijn een initiatief van Ketnet in samenwerking met het Vlaams Ministerie van Cultuur, Jeugd, Sport en Media. Ze worden gebundeld aangeboden op de website van Klascement en op de website van uitgeverij Vormen.

De Vlaamse week tegen Pesten

De Vlaamse week tegen Pesten is een jaarlijks weerkerend initiatief van het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten, in samenwerking met Ketnet en Klasse. De Vlaamse Week tegen Pesten wordt telkens georganiseerd in de week voorafgaand aan de krokusvakantie, dit jaar van 17 tot 24 februari. Kinderen, leerkrachten, scholen, jeugdbewegingen, ... zetten allemaal hun beste beentje voor om pesten een halt toe te roepen. Die week gaat extra aandacht naar al deze waardevolle initiatieven. Via de organisatie van de Vlaamse week tegen Pesten biedt het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten alle betrokkenen een platform om hun initiatieven aan de buitenwereld te tonen. Het startschot voor de Vlaamse week tegen Pesten wordt gegeven met de uitreiking van de Pesten dat kan niet!-prijs op vrijdag 17 februari.

 

Karrewiet over de Pesten-dat-kan-niet-prijs: vrijdag 17 februari om 18.00 u.

Actie Trek een smoel tegen pesten? vanaf vrijdag 17 februari op ketnet.be en de Ketnet-app

De Week tegen Pesten: dagelijks in de wrap van 17 tot 24 februari.

#smoeltegenpesten

Over Ketnet

Ketnet is het 360°-kinderaanbod van de VRT. Ketnet brengt lokale content, interactie en beleving met een unieke meerwaarde, zowel op televisie als online en tijdens events. Ketnet is er voor alle kinderen tot twaalf jaar, met Ketnet Junior als submerk voor kinderen tot zes jaar. Ketnet verbindt kinderen met elkaar en met hun andere sociale cirkels. Het stimuleert hen om hun plek te vinden en zich te engageren in de samenleving. Ketnet helpt kinderen opgroeien tot zelfbewuste, autonome en gelukkige adolescenten.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Elise Vandevenne
Elise.vandevenne@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

 

Ketnet
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos