Skip to Content
Tinne Oltmans boegbeeld Move tegen pesten 2018: STIP IT

Tinne Oltmans boegbeeld Move tegen pesten 2018: STIP IT

Move tegen pesten in nieuw jasje: stippen op je hand tegen pesten

Samen dansen en zingen tegen pesten; de afgelopen jaren was dat dé manier voor kinderen om te tonen dat ze tegen pesten zijn. De Move tegen pesten werd in tal van scholen en verenigingen gedanst en luidkeels meegezongen. Dit jaar slaan Ketnet en het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten de handen opnieuw in elkaar. Met de nieuwe song Stip na stip roept Tinne Oltmans kinderen en jongeren op om op te komen tegen pesten. Op ketnet.be kunnen ze een Manipest ondertekenen waarmee ze zich engageren om actie te ondernemen tegen pesten. Als ze dat gedaan hebben, maken ze dat zichtbaar door vier stippen op hun hand te tekenen. Zo wordt STIP IT een virus dat hopelijk heel Vlaanderen zal overnemen. Actrice Tinne Oltmans en Ketnet-wrappers Leonard Muylle, Sander Gillis en Thomas Van Achteren zijn boegbeelden van de actie. Zij lanceerden vanochtend de actie met bijbehorend lied en clip in Kingsize Live op Ketnet. Ook heel wat BV's toonden zich de afgelopen week al solidair met de actie. 

#movetegenpesten en #stipit

Move tegen pesten: STIP IT - Samen Tegen Iemand Pesten

Ketnet en het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten willen alle kinderen en jongeren - en bij uitbreiding iedereen die sympathie heeft voor de Move tegen pesten - overtuigen dat pesten heel fout is. Op ketnet.be en in de Ketnet-app kunnen ze een Manipest ondertekenen waardoor ze plechtig beloven zich aan vier heel belangrijke afspraken te houden die pesten tegengaan. Als ze dat Manipest ondertekend hebben, mogen ze stippen op hun hand tekenen. Want vanaf dat moment zijn ze besmet met het Antipestvirus en kunnen ze het ook doorgeven. Op vrijdag 9 februari is er een Antipestival in de Marconi-studio op VRT. Kinderen die het Manipest ondertekend hebben, krijgen in ruil voor hun engagement een unieke toegangscode waarmee ze het Antipestival via een live-stream op ketnet.be en de Ketnet-app kunnen volgen. 

Het Manipest

Het Manipest is een een online pagina op ketnet.be. Wie het Manipest ondertekent, belooft om vier afspraken rond pesten na te leven:

  1. Ik vind pesten niet oké en zal er nooit aan meedoen!
  2. Ik praat ervover als pesten mij bang of verdrietig maakt.
  3. Ik sluit niemand uit, voor mij hoort iedereen erbij!
  4. Ik zal altijd proberen op te komen voor iemand die gepest wordt.

Kinderen die het Manipest ondertekend hebben, worden besmet met het Antipestvirus en kunnen ook een foto uploaden van hun hand met de vier stippen.

De boegbeelden 

Actrice Tinne Oltmans en Ketnet-wrappers Leonard Muylle, Sander Gillis en Thomas Van Achteren zetten hun schouders mee onder de actie. Zij zijn de boegbeelden van STIP IT en dat om verschillende redenen:

Tinne Oltmans:

Ik ben vroeger ook gepest geweest. En eigenlijk wist ik toen niet waar ik terecht kon of wat ik moest doen. Er bestond toen nog niets zoals de Move tegen pesten. Ik ben er echt van overtuigd dat zo'n actie mij destijds geholpen zou hebben. Daarom sta ik 100% achter STIP IT. En hoop ik uit de grond van mijn hart dat we jongeren weerbaarder kunnen maken en dat ze voor elkaar opkomen. Want zoals ik zing in 'Stip na stip': Elke stip doet je sterker staan. Samen kunnen we iedere pestkop aan!'

Leonard Muylle:

Toen ik nog een kleine Ketnet-kijker was, manifesteerde Ketnet al zich als voorvechter tegen pesten. Het spreekt dan ook voor zich dat ik vereerd was toen me de vraag gesteld werd om samen met Sander, Thomas en Tinne boegbeeld te worden van de Move Tegen Pesten. Ik ben niet zo naïef om te denken dat we met deze Move pesten voor eens en voor altijd de wereld uit kunnen bannen, maar geloof oprecht dat het de taak van Ketnet en haar gezichten is, om te blijven benadrukken dat eender wat voor pestgedrag niet oké is.

Sander Gillis:

Pesten is zowat het vreselijkste wat je kan overkomen als jonge Ketnetter. Het gebeurt nog steeds veel te vaak, en niet alleen op de speelplaats, ook op sociale media. We maken, op een toffe en muzikale manier, pesten bespreekbaar. Ketnetters staan er nooit alleen voor, dat maakt deze STIP IT nog maar eens duidelijk. De Week tegen pesten staat nu al in het groot aangestipt in m’n agenda.


Thomas Van Achteren:

Ik ben ontzettend trots ambassadeur te mogen zijn van deze prachtige campagne. Met het anti-pestlied geven we een zeer belangrijke boodschap mee aan de Ketnetters op een leuke maar duidelijke manier. Ik geloof oprecht dat pesten hierdoor gemakkelijker bespreekbaar wordt gemaakt in scholen en gezinnen. Zet dus gauw een stip op je hand en help pesten de wereld uit!

Bekend Vlaanderen al besmet met het Antipestvirus

Afgelopen  week zag je de stippen misschien al ergens opduiken. Heel wat bekende Vlamingen toonden zich solidair met de actie en lieten zich opmerken met vier stippen op hun hand. 

Zo zag de oplettende kijker dat Tinne Oltmans tijdens de finale van Steracteur Sterartiest vier stippen op haar rechterhand had staan. Afgelopen week volgden Frank Deboosere, Brahim, Kim Muylaert en Anja Daems haar voorbeeld. En uiteraard ook alle Ketnet-wrappers. William Boeva en Niels Destadsbader - de boegbeelden van de vorige edities van de Move tegen pesten - Staf Coppens, Jelle Cleymans, Cara Van Der Auwera, Juan Gerlo en Xavier Taveirne posten ook al foto's van een 'gestipte' hand op hun sociale media.

Themalied Stip na stip

Het themalied van de actie heet Stip na stip. Muziek is van de hand van Malin Johansson, Leah Muscat, Stefaan Fernande en Wouter Vander Veken en de tekst van Stefaan Fernande. In de clip zien we dansers van Let's go Urban en meer dan 150 jonge figuranten aan het werk. 

Tekst Stip na stip:

“Doe niet zo flauw

Het ligt vast wel aan jou”

Wat een onzin

Niet met mij

Want het is echt wel verkeerd

Nee, dit pik ik niet meer

Zoek geen uitvlucht

‘t Is voorbij

 

Iedereen, schiet in actie

Vertel het voort

Hou niet op tot ook jij je vier stippen scoort…

 

Stip het op je handen

Laat de wereld zien hoe het zi-i-it

Stip na sti-i-ip

Het verspreidt zich

Stopt wat pesten aanricht

Raast als een bra-and

Over het la-and

Zet gauw een stip op je hand!

 

Als je het ziet

Waarom doe je dan niets

Toon je afkeer

Stip het aan

Want wie gepest wordt verdient 

Alle hulp van een vriend 

Geen excuus meer

Voortaan

 

Elke stip die je zet doet je sterker staan

Samen kunnen we iedere pestkop aan!

 

Stip het op je handen

Laat de wereld zien hoe het zi-i-it

Stip na sti-i-ip

Het verspreidt zich

Stopt wat pesten aanricht

Raast als een bra-and

Over het la-and

Zet nog een stip op je hand!

 

Een nieuw tijdperk breekt aan

Pesten is vanaf morgen voorbij en

gedaan…

 

De Vlaamse Week tegen pesten

De Vlaamse Week tegen pesten is een jaarlijks weerkerend initiatief van het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten, in samenwerking met Ketnet en Awel, het aanspreekpunt voor kinderen en jongeren. De Vlaamse Week tegen pesten wordt telkens georganiseerd in de week voorafgaand aan de krokusvakantie, dit jaar van vrijdag 2 tot vrijdag 9 februari. Kinderen, leerkrachten, scholen, jeugdbewegingen, sportverenigingen... zetten allemaal hun beste beentje voor om pesten een halt toe te roepen. Die week gaat extra aandacht naar al deze waardevolle initiatieven. Via de organisatie van de Vlaamse Week tegen pesten biedt het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten alle betrokkenen een platform om hun initiatieven aan de buitenwereld te tonen. Het startschot voor de Week tegen pesten wordt gegeven met de uitreiking van de Pesten dat kan niet! prijs op vrijdag 2 februari 2018.

Tijdens de Week tegen pesten doorkruisen Ketnet-wrappers Leonard, Sander en Thomas Vlaanderen om nog zo veel mogelijk stippen te verspreiden. Tijdens deze 'stiptochten' ontmoeten ze kinderen, maar ook volwassenen, die mooie en pakkende getuigenissen hebben die met pesten te maken hebben. De campagne wordt op vrijdag 9 februari afgesloten met een Antipestival dat vanuit de Marconistudio op VRT live gestreamd wordt via ketnet.be en de Ketnet-app. 

 

Over Ketnet

Ketnet is het 360°-kinderaanbod van de VRT. Ketnet brengt lokale content, interactie en beleving met een unieke meerwaarde, zowel op televisie als online en tijdens events. Ketnet is er voor alle kinderen tot twaalf jaar, met Ketnet Junior als submerk voor kinderen tot zes jaar. Ketnet verbindt kinderen met elkaar en met hun andere sociale cirkels. Het stimuleert hen om hun plek te vinden en zich te engageren in de samenleving. Ketnet helpt kinderen opgroeien tot zelfbewuste, autonome en gelukkige adolescenten.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Elise Vandevenne
Elise.vandevenne@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

 

Ketnet
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos