Skip to Content
Tien tips voor tabletgebruik door peuters en kleuters

Tien tips voor tabletgebruik door peuters en kleuters

Jong geleerd… met de Ketnet Jr.-app: een nieuwe app voor de kleinste Ketnetters

Sinds begin september bundelt Ketnet zijn aanbod voor de allerkleinsten onder de overkoepelende naam Ketnet Jr. Tot nu toe vooral op televisie, maar voortaan ook met de gloednieuwe Ketnet Jr.-app voor tablets. Dat is een handige, plezante en leerrijke tool waarmee peuters en kleuters spelenderwijs de (Ketnet-)wereld kunnen ontdekken en vertrouwd raken met het gebruik van de tablet. De Ketnet Jr.-app is vanaf vandaag gratis beschikbaar in de app-store (zowel voor IOS als Android).

En omdat ook ouders en andere opvoeders nood hebben aan pedagogische houvast voor dit nieuwe platform verzamelde Ketnet vandaag tijdens een debat met experten meteen ook tien tips voor het gebruik van tablets door peuters en kleuters.

Tien tips voor tabletgebruik door peuters en kleuters

Omdat de tablet een relatief nieuw platform is, zitten vele ouders en andere opvoeders nog met vragen over de manier waarop ze hun peuters en kleuters het toestel mogen laten gebruiken. Speciaal daarvoor en naar aanleiding van de lancering van de Ketnet Jr.-app stelde Ketnet samen met specialisten uit de pedagogische en ICT-sector een lijstje op met tien suggesties.

Dat gebeurde tijdens een debat over tabletgebruik bij peuters en kleuters dat Ketnet vandaag organiseerde in de AP Hogeschool in Antwerpen voor een publiek van studenten, opvoeders en andere experten en belangstellenden. Deelnemers aan het debat waren Peter Adriaenssens (kinder- en jeugdpsychiater), Telidja Klaï (ontwikkelingspsychologe en Ketnet-medewerker), Sarah Vanden Avenne (orthopedagoge), Marine Smeets (project manager in het preventieteam van Child Focus) en Martine Tempels (Senior Vice president bij Telenet for Business en voorzitster van CoderDojo Belgium vzw, een programmeerclub voor kinderen).

Het debat zorgde voor boeiende inzichten en de volgende tien tips:

  1. Omgaan met media en technologie is een belangrijke vaardigheid bij kinderen. Scherm je kind dus niet af. Heb je zelf geen tablet, maak je dan geen zorgen, je kind leert op een andere manier ook dezelfde vaardigheden.
  2. Toon interesse in wat je kind doet. Maak van het tabletgebruik een gezamenlijk moment.
  3. Als je niet meedoet, is het belangrijk altijd in de buurt te blijven om een oogje in het zeil te houden en te helpen waar nodig
  4. Maak goede afspraken met je kind rond het gebruik van de tablet; je kan bijvoorbeeld een “schermvrije dag” afspreken
  5. Eén tot twee uur schermgebruik (Tablet, TV, computer,…) per dag is een goede maatstaf, opgedeeld in bijvoorbeeld blokken van 10 minuten.
  6. Geef zelf het goede voorbeeld: beperk de tijd die je zelf spendeert op tablet/smartphone. Laat je telefoon niet de hele dag je live gesprekken onderbreken.
  7. Laat de tablet geen makkelijke oplossing zijn om je kind bezig te houden; bepaalde vaardigheden leert je kind nog altijd het best op de “ouderwetse” manier (buitenspelen, met blokken spelen, ravotten, sociaal contact, etc.)
  8. Je kan je tablet beveiligen maar moedig je kinderen vooral aan om het te komen vertellen als er iets vreemds is.(Internet Safety Tip voor kinderen)
  9. Een goede app is een app die in balans is met de verschillende impulsen: korte spelletjes, korte filmpjes, etc… Daarnaast stimuleert de app je kind om bepaalde vaardigheden bij te leren.
  10. Lees vooraf reviews vooraleer je je kind met een app aan het werk laat gaan. (mijnkindonline.nl, mybee.nl)

Deze tips en meer info zijn ook te vinden op www.ketnetvoorouders.be, een site waar Ketnet de ouders wil informeren over het verhaal en de waarden van Ketnet en het hoe en waarom van allerlei Ketnet-initiatieven.

 

De Ketnet Jr.-app

De nieuwe Ketnet Jr.-app past in het globale Ketnet Jr-aanbod voor kinderen tot zes jaar.

Ketnet is er voor alle kinderen, in elke fase van hun ontwikkeling en met een 360° aanbod, op elk relevant platform: televisie, online, met evenementen op locatie, enz. Voor de kinderen tot zes jaar, de baby’s, peuters en kleuters, heette dat aanbod tot voor kort ‘Kaatje’. Maar sinds begin september is dat Ketnet Jr. geworden. 

Allemaal digitaal
Ketnet Jr. wil aanwezig zijn op elk relevant platform voor zijn doelgroep. En daar hoort ook de tablet bij. Het is een handig instrument dat ondertussen in de meeste gezinnen beschikbaar is. Uit onderzoek blijkt dat tablets in gezinnen vaak door kinderen mogen gebruikt worden. Door hun tactiel gebruik zijn ze uiterst geschikt voor kleine kinderen. Peuters en kleuters van nu (en hun ouders) willen niet meer wachten tot hun favoriet programma al dan niet op tv te zien is; ze willen zelf kunnen bepalen waar ze naar kijken en wanneer.
“Als kindermerk van de openbare omroep willen wij een voortrekker zijn op digitaal vlak”, zegt Maarten Janssen. “Als we de peuters en kleuters optimaal willen bedienen, dan moeten we dat ook doen met een app. Zo kunnen we hen niet alleen leuke programma’s en prettige spelletjes aanbieden, maar we helpen hen ook bij hun ontwikkeling en stimuleren hun mediawijsheid op jonge leeftijd en in een veilige omgeving, zonder advertenties of in-app-aankopen”.

Voor de kinderen
In de Ketnet Jr.-app kunnen baby’s, peuters en kleuters op een leuke, leerrijke en veilige manier de wereld ontdekken, samen met onder meer Kaatje en Kamiel, Bumba, Uki, Musti en Bob de Bouwer. De app bevat afleveringen van hun favoriete programma’s en prettige spelletjes met de populairste Ketnet-personages in de hoofdrol. De app stimuleert spelenderwijs de ontwikkelingsvaardigheden van de kinderen Naast de programma’s zijn er motoriekspelletjes, spelletjes rond kleurherkenning, geluidsspelletjes, puzzels, geheugen- en tekenspelletjes. Aangepast aan de leeftijd van het doelpubliek gebeurt alle navigatie op kindermaat, intuïtief en door auditieve en visuele aanwijzingen, zonder geschreven tekst.

Voor de ouders
Bij het eerste gebruik van de app kunnen ouders in vijf eenvoudige stappen vrijblijvend een profiel aanmaken voor hun kind. Op basis van het geslacht en de leeftijd van het kind stemmen ze zelf het aanbod af op de ontwikkeling van hun kind, met diverse soorten programma’s en spelletjes van verschillende moeilijkheidsniveaus. In de ouder-sectie van de app kunnen de ouders op een later moment het profiel nog wijzigen of meerdere profielen aanmaken. Zo groeit de app mee met hun kind. De app toont een aantal suggesties op basis van het ingelogde profiel. Door het voorafgaande kijk- en speelgedrag krijgt het kind nieuwe suggesties te zien, nu eens een programma, dan weer een spelletje.

 

Ketnet Jr. op tv

Op televisie brengt Ketnet Jr. dagelijks een aantal programmablokken met een mix van prettige, pittige en leerrijke programma’s, van Hopla en Bumba tot Musti en Dimitri. Op schooldagen is dat van 6 tot 7 uur, van 9 tot 11 uur en van 14.30 tot 16.00 uur. In het weekend zijn er twee blokken: van 6 tot 7.30 uur en van 14.30 tot 16.00 uur.

Daarnaast is er ook nog een permanent en gratis aanbod ‘achter de rode knop’: een dagelijks wisselend programmablok van anderhalf uur dat op elk moment van de dag te bekijken is. Voortaan zijn er zelfs twee modules: eentje voor peuters en eentje voor kleuters.

En vanaf nu is er dus ook de Ketnet Jr.-app.

 

 

Over Ketnet

Ketnet is het 360°-kinderaanbod van de VRT. Ketnet brengt lokale content, interactie en beleving met een unieke meerwaarde, zowel op televisie als online en tijdens events. Ketnet is er voor alle kinderen tot twaalf jaar, met Ketnet Junior als submerk voor kinderen tot zes jaar. Ketnet verbindt kinderen met elkaar en met hun andere sociale cirkels. Het stimuleert hen om hun plek te vinden en zich te engageren in de samenleving. Ketnet helpt kinderen opgroeien tot zelfbewuste, autonome en gelukkige adolescenten.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Elise Vandevenne
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

 

Ketnet
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos