Skip to Content
Terug op Ketnet | Tweede seizoen van populaire Ketnetserie D5R met twee nieuwe personages

Terug op Ketnet | Tweede seizoen van populaire Ketnetserie D5R met twee nieuwe personages

Vanaf 16 februari op Ketnet.be en vanaf maandag 23 februari op Ketnet TV

Op maandag 23 februari start het tweede seizoen van de populaire Ketnet-serie D5R ('De Vijver'), vorige maand nog bekroond met een Gouden K voor Beste Ketnet-reeks. Het wel en wee van de vijf tieners, hun vrienden en familie is opnieuw te volgen op tv én online. Ketnet werkte ook voor deze nieuwe afleveringen van de realistsche fictiereeks nauw samen met Awel (de vroegere Kinder- en Jongerentelefoon).

Dit weekend is er op Ketnet een D5R-marathon van de eerste reeks en zondag (15.2) zijn de vijf te gast in Ketnet King Size. De hele krokusvakantie lang kunnen de Ketnetters online al checken hoe het nu met de personages gaat, door hen te volgen via hun smartphone. En op maandag 23 februari begint de tweede reeks. 

 

"Kinderen maken nauwelijks nog een verschil tussen beeldschermen", zegt netmanager Wouter Quartier, "Ze kijken net zo graag via hun laptop, tablet of smartphone als via tv. Maar wat de sterke online-cijfers van D5R nog interessanter maakt, is dat ze een duidelijke keuze weerspiegelen. Terwijl je op tv de programma's gewoon op je kan laten afkomen, ga je er online bewust naar op zoek. De kijkmotivering is dus groot. "

 

"Op 15 oktober 2014 stelden wij een verdrievoudiging vast van het aantal chatbezoeken", aldus Sibille Declercq van Awel. "Enig speurwerk bracht ons tot het volgende verrassende inzicht: in de aflevering van D5R die dag chatte het personage Vincent met Awel, en dat had dus een onmiddellijk effect op het aantal jongeren dat de weg vond naar de dienstverlening van Awel. Awel, da’s straf!”

 

Realistische fictie

Leyla, Wout, Kyra, Vincent en Amber wonen alle vijf in Vilvoorde. De eerste vier zijn al sinds hun kindertijd bevriend. De West-Vlaamse Amber is er in het begin van de eerste reeks bijgekomen. De vijf vrienden spreken regelmatig na school af aan de vijver van het Hanssenspark, naast het station in Vilvoorde. Vandaar de titel van de reeks.

D5R is fictie, maar het zou net zo goed human interest kunnen zijn. Vandaar de term ‘realistische fictie’. De vijf beleven veel plezier, maar worden ook geconfronteerd met moeilijke momenten, problemen en tegenslagen. Ketnet wil met D5R die ‘hobbels’ in het leven van kinderen en jongeren tonen en bespreekbaar maken, en hen zo weerbaarder maken.

De serie geeft een beklijvende en realistische blik in de wereld van tieners en hun omgeving. Thema’s die aan bod komen in deze tweede reeks zijn onder meer: leven in een nieuw samengesteld gezin; verliefdheid en seksualiteit; gameverslaving; identiteit en diversiteit; pesten op school en in de sociale media; de gevolgen van de economische crisis; en de eerste kennismaking met een studentenjob.

 

De personages en de verhalen

Sinds de gebeurtenissen van de eerste reeks zijn enkele maanden voorbijgegaan.

De mama van Amber (Jamie-Lee Six) heeft een nieuwe vriend, Alexander, en ze wonen ondertussen samen in het mooie herenhuis van de 42-jarige kinesist. Alexander heeft zelf ook twee kinderen en Amber krijgt er dus een stiefzus en een stiefbroer bij: de negenjarige Eline en de twintiger Simon (aka Mol). Leven in een nieuw samengesteld gezin biedt nieuwe mogelijkheden, maar brengt ook problemen met zich mee. Daarnaast is Amber nog altijd zwaar verliefd op Wout. En ze heeft er veel voor over om hem voor haar te winnen. Te veel misschien.

De papa van Wout (Sander Provost) is afgekickt van zijn drankverslaving en heeft werk gevonden. Maar hij doet de nachtshift en daardoor is Wout vaak alleen thuis. Hij raakt verslaafd aan gamen en dat heeft een invloed op zijn schoolresultaten.

Vincent (Thijs Antonneau), die geadopteerd is, gaat op zoek naar zijn identiteit en wil meer weten over zijn Congolese roots.

Leyla (Angela Jakaj) weet dat een meisje uit haar klas iets gedaan heeft dat niet pluis is. Omdat ze een groot rechtvaardigheidsgevoel heeft, vertelt Leyla dat aan de klastitularis. Daardoor wordt ze zwaar gepest zowel op school als via sociale media.

Kyra (Liandra Sadzo) heeft het moeilijk thuis: door de economische crisis gaat het erg slecht met de zaak van haar ouders. Zomaar om geld vragen aan haar ouders voor nieuwe kleren, en dergelijke, zit er niet meer in. Ze gaat op zoek naar een baantje om zelf wat centjes bijeen te sparen.

Simon (Nick De Vucht) is de nieuwe stiefbroer van Amber.  Simon - of Mol zoals iedereen hem noemt - is 21 en staat relaxed in het leven. Naast zijn technische studie is hij elk vrij moment van de dag bezig met het programmeren van computergames. De tijd die daarnaast nog rest besteedt hij aan hip-hop en breakdance. In de loop van de tweede reeks begint Mol speciale gevoelens te koesteren voor zijn stiefzus Amber. En dat schudt hun gezin behoorlijk door elkaar...

Eline (Britt Haenraets) is de nieuwe stiefzus van Amber. Zij is negen jaar. Omdat er nog een aantal zaken geregeld moeten worden voordat Amber haar eigen kamer krijgt, slaapt ze voorlopig bij Eline. En de combinatie van die twee op één kamer loopt niet altijd even vlotjes…

 

Liever online

D5R werd vanaf het begin zowel op tv als online aangeboden en op ketnet.be waren er heel wat extra mogelijkheden om de vijf vrienden beter te leren kennen en hun belevenissen te volgen. Veel Ketnetters kozen er dan ook voor om de eerste reeks online te bekijken via ketnet.be: per aflevering waren er gemiddeld 48% online kijkers, tegenover 52% tv-kijkers. Het is de eerste keer dat een Ketnet-serie zo druk werd bekeken op Ketnet.be, meer nog dan andere succesreeksen als De Elfenheuvel en Galaxy Park.  53% van de online-kijkers deed dat via PC of laptop, 38% via tablet en 9% via smartphone. Tijdens de herfstvakantie 2014 was er een extra-aanbod van afleveringen die exclusief online beschikbaar waren ('D5R aan zee'). Die hadden ongeveer evenveel kijkers als de andere afleveringen op tv en online samen. 

"Kinderen maken nauwelijks nog een verschil tussen beeldschermen", zegt netmanager Wouter Quartier, "Ze kijken net zo graag via hun laptop, tablet of smartphone als via tv. Maar wat die sterke online-cijfers van D5R nog interessanter maakt, is dat ze een duidelijke keuze weerspiegelen. Terwijl je op tv de programma's gewoon op je kan laten afkomen, ga je er online bewust naar op zoek. De kijkmotivering is dus groot. Een mogelijke verklaring daarvoor is dat de thema's in de reeks zo persoonlijk en herkenbaar zijn dat vele Ketnetters ze liever online bekijken."

 

Virtuele smartphones op Ketnet.be

Op Ketnet.be kunnen de kinderen nog veel meer te weten komen over Leyla, Wout, Kyra, Amber en Vincent doordat ze toegang krijgen tot hun virtuele smartphones.

Zoals voor alle jongeren zijn de sociale media namelijk ook voor de vrienden van D5R superbelangrijk. Met hun smartphone delen ze veel informatie over hun leven en hun doen en laten: via SMS'jes, mails, foto's, filmpjes, notities enz. En die kunnen de Ketnetters dus bekijken dankzij de apps op Ketnet.be.

Met de muziek-apps laten de kinderen meeluisteren met de favoriete nummers van de vijf of een typische smartphone-game spelen. Via de 'Kaarten'-app kun je ook de omgeving van de D5R ontdekken.

De realistisch gestileerde apps krijgen tijdens de reeks ook dagelijks nieuwe updates zodat het zeker de moeite loont om regelmatig een kijkje te gaan nemen en de nieuwtjes op de smartphones te ontdekken. Wie dat doet komt heel wat extra’s te weten over het leven van de vijf vrienden. Tijdens die ontdekkingsreis krijgen de kinderen ook nuttige tips over wat te doen als ze zelf ook met soortgelijke uitdagingen of problemen worden geconfronteerd.

 

Extra service op Ketnet.be

Dit seizoen (vanaf maart) komt er bovendien een nieuw online-luik: een tool om kinderen te helpen omgaan met een aantal specifieke 'hobbels' (levensvragen, situaties, problemen) in het leven: verliefdheid, jaloezie, geaardheid, roots, pesten, grooming, gameverslaving, examenstress, enz.

Die thema's worden geïllustreerd met specifiek geselecteerde fragmenten uit de serie. Het onderwerp wordt kort belicht en we zien hoe de personages het aanpakken, bijvoorbeeld door te praten met vrienden, door het zelf op te lossen of door Awel te contacteren. Er wordt ook telkens een link gelegd naar het forum van Awel.

Zo wil Ketnet de kinderen helpen om sterker te staan in het leven, om hun veerkracht en weerbaarheid te vergroten.

 

Awel da's straf!

Over de inbreng van Awel bij de productie van D5R zegt Sibille Declercq van Awel: “De onderwerpen die in D5R aan bod komen, zijn gebaseerd op de gespreksgegevens van Awel in zijn contacten met jongeren. Awel las de scripts ook na om tot een zo waarheidsgetrouw mogelijk beeld te komen van de leefwereld van jongeren. Awel lanceert morgen (13 februari) het onderzoeksrapport “Awel wat moet ik doen?”, rond veerkracht bij jongeren. Wij zjin ervan overtuigd dat een initiatief als D5R een meerwaarde kan zijn om die veerkracht te vergroten. Op 15 oktober 2014 stelden wij bij Awel een verdrievoudiging (!) vast van het aantal chatbezoeken. Enig speurwerk bracht ons tot het volgende verrassende inzicht: in de aflevering van D5R die dag chatte het personage Vincent met Awel, en dat had dus een onmiddellijk effect op het aantal jongeren dat de weg vond naar de dienstverlening van Awel. Awel, da’s straf!”

 

D5R is een productie van Eyeworks voor Ketnet.

D5R wordt grotendeels opgenomen in het Koninklijk Atheneum van Vilvoorde.

 

D5R - reeks 1 op Ketnet: herhaling in marathonuitzendingen op zaterdag 14 en zondag 15 februari tussen 11.30 u. en 14.15 u.

De vijf in Ketnet King Size: op zondag 15 februari zijn Leyla, Wout, Kyra, Vincent en Amber te gast in Ketnet King Size om er te praten over de reeks.

D5R op ketnet.be : dagelijks nieuwe updates via de smartphones van de personages in de krokusvakantie, vanaf maandag 16 februari. De eerste reeks kan online herbekeken worden tijdens de de krokusvakantie. Nieuwe afleveringen online vanaf maandag 23 februari.

D5R - reeks 2 op Ketnet : vanaf 23 februari, maandag tot donderdag om 18.40 u., en een compilatieaflevering op zaterdag om 9.35 u.

 

Contacteer ons
Carine De Coninck VRT Communicatie
Carine De Coninck VRT Communicatie
Over Ketnet

Ketnet is het 360°-kinderaanbod van de VRT. Ketnet brengt lokale content, interactie en beleving met een unieke meerwaarde, zowel op televisie als online en tijdens events. Ketnet is er voor alle kinderen tot twaalf jaar, met Ketnet Junior als submerk voor kinderen tot zes jaar. Ketnet verbindt kinderen met elkaar en met hun andere sociale cirkels. Het stimuleert hen om hun plek te vinden en zich te engageren in de samenleving. Ketnet helpt kinderen opgroeien tot zelfbewuste, autonome en gelukkige adolescenten.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Elise Vandevenne
Elise.vandevenne@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

 

Ketnet
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos