Sofie Lemaire duikt in de geschiedenis voor Ketnet

Ontdek de nieuwe podcast Waanzinnig maar waar!?

Podcasts zijn waanzinnig populair bij kinderen daarom breidt Ketnet het luisteraanbod uit met een gloednieuwe podcast rond geschiedenis. In Waanzinnig maar waar!? duikt Sofie Lemaire diep de geschiedenisboeken in om er de vreemdste voorouders en bijzonderste gebeurtenissen weer uit op te vissen. Hoe redde een borrelende bips iemands leven? Waarom stond een familie ratten ooit voor de rechter? Hoe kan een mens een vleugelpiano inslikken? Waarom werden lange mannen vroeger ontvoerd? En hoe win je een oorlog per prot? Je hoort alle antwoorden op deze rare vragen en nog veel meer verbazingwekkende verhalen in Waanzinnig maar waar!?. In elke aflevering maak je kennis met de verrassende, bizarre en soms heel grappige situaties waarin bekende, en onbekende voorvaderen zich wisten te werken.

De podcast werd geschreven en verteld door Sofie Lemaire en vakkundig vormgegeven door Anke Van Meer. Kobe Dupont componeerde de muziek en Nico Sturm kwam graag Patrick De Betweter uithangen. ​

“Zo veel pret gehad met het maken van deze podcast. Ik hoop met deze reeks de jonge luisteraars/Ketnetters het plezier en de verwondering te kunnen meegeven, die ik zelf zo vaak voel wanneer ik op rare verhalen uit ons waanzinnige verleden bots. En, wie weet, hen misschien zelfs wat enthousiasme voor het vak geschiedenis meegeven?” Sofie Lemaire
  • Aflevering 1: De kaksituatie van Potige Peter

Zelfs de grootste avonturiers op aarde komen af en toe eens dik in de problemen. Peter Freuchen was geen uitzondering. Eén sneeuwstorm kostte deze Deense held bijna het leven, tot hij vanbinnen zijn beste idee ooit voelde opborrelen. Hoe je een kaksituatie in je voordeel kan draaien, dat leer je in deze eerste aflevering van Waanzinnig maar Waar!?

  • Aflevering 2: Het spetterende einde van de veroveraar ​

Op een dag leer je op school zeker en vast Willem De Veroveraar kennen. Maar niemand zal je vertellen wat voor gore dingen er allemaal gebeurden met deze machtige koning, toen hij al dood was. Luister, als je durft, naar een zeer geurige aflevering van Waanzinnig Maar Waar!?

  • Aflevering 3: De dolle dansbenen van mevrouw Troffea

Meer dan 500 jaar geleden zette één vrouw een hele stad op stelten, door simpelweg een dansje te doen. Wat er toen gebeurde, verbaast wetenschappers tot op de dag van vandaag. Ontdek één van de grootste mysteries in de dansgeschiedenis in deze aflevering van Waanzinnig Maar Waar!?

  • Aflevering 4: Een prinses van glas

Zo veel mensen die dromen van een leven als prins of prinses in een groot kasteel! Maar niet élk prinsessenleven was er eentje om jaloers op te zijn. Prinses Alexandra Amalie van Beieren had misschien alles wat ze wilde, maar ze had ook een piano op een wel zeer onhandige plaats. Waar? Dat hoor je in deze aflevering van Waanzinnig Maar Waar!?

  • Aflevering 5: De waanzinnige wapens van WOII

In oorlogstijd is alles goed om de vijand te verslaan, zelfs de meest bizarre wapens: ontploffende sigaren, bommen verstopt in een pak suiker en giftige mugsoldaten. Maar het wapen dat je in deze aflevering leert kennen is ongetwijfeld één van de bizarste. Knijp je neus alvast dicht voor Waanzinnig Maar Waar!?

  • Aflevering 6: De rotte ratten van Autun

Dit is een verhaal over een familie gevaarlijke criminelen, op de vlucht voor het gerecht. Met man en macht werd er gezocht naar de dieven, die zo veel eten gestolen hadden, dat in een Frans dorp grote hongersnood dreigde te ontstaan. Wie die boeven waren? Een familie ratten. Echt waar! Luister maar naar Waanzinnig Maar Waar!?

  • Aflevering 7: Koning Frederik Wilhelm en zijn reuze(n)leger ​

Vroeger, als je koning was, dan mocht je alles. Je was de baas van alles en iedereen. En wees maar zeker dat koningen daar graag gebruik van maakten. Luister en ontdek welke uiterste rare verzameling Koning Frederik Wilhelm van Pruisen besloot aan te leggen in deze aflevering van Waanzinnig Maar Waar!?

  • Aflevering 8: Het vreemde eendje gaat logeren ​

Niks zo plezant als een logeerpartijtje met vrienden. Lachen, laat opblijven en chips fretten tot het ochtendgloren. Maar de beroemde schrijver Charles Dickens leerde na een belachelijk lang bezoekje van sprookjesschrijver Hans Christian Andersen dat niet élke bezoeker een éven goede indruk nalaat. Je hoort het in deze Waanzinnig Maar Waar!?

Nog meer audiobeleving bij Ketnet en Ketnet Junior

Het luisteraanbod van Ketnet en Ketnet Junior is zeer populair bij jong én ouders. Ontdek via VRT MAX het volledige aanbod met luisterverhalen van Ridder Muis, Kaatje, Bedankt voor niks!, Bellen met Beesten, Nachtwacht en vele anderen.

Elise Vandevenne

Communicatieverantwoordelijke Ketnet

 

 

Share

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Ketnet

Ketnet is het 360°-kinderaanbod van de VRT. Ketnet brengt lokale content, interactie en beleving met een unieke meerwaarde, zowel op televisie als online en tijdens events. Ketnet is er voor alle kinderen tot twaalf jaar, met Ketnet Junior als submerk voor kinderen tot zes jaar. Ketnet verbindt kinderen met elkaar en met hun andere sociale cirkels. Het stimuleert hen om hun plek te vinden en zich te engageren in de samenleving. Ketnet helpt kinderen opgroeien tot zelfbewuste, autonome en gelukkige adolescenten.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Elise Vandevenne
Elise.vandevenne@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

 

Neem contact op met

Auguste Reyerslaan 52 1043 Brussel

www.ketnet.be