Sinterklaas: “Er zijn dit jaar geen stoute kinderen!”

De komende weken zie je de Sinteressantste programma’s op Ketnet en Ketnet Junior

Zaterdag 18 november 2023Sinterklaas is aangekomen is ons land! Rond 14 uur meerde zijn stoomboot aan tegen het ponton aan het Steenplein in Antwerpen. Daar werd de Sint verwelkomd door zijn goede vriend Bart Peeters en Antwerps burgemeester Bart De Wever. Samen met zijn paard Slechtweervandaag, Piet, Conchita, Ramon, Kneta Knieschijf en nog heel wat andere medewerkers en vrienden liet Sinterklaas zich niet tegenhouden door de regen en trok via het Steen, de Ernest Van Dijckkaai en de Suikerrui naar de Grote Markt. Daar sprak hij rond 15 uur vanop het balkon aan het Schoon Verdiep van het stadhuis de kinderen en hun mama’s, papa’s, oma's en opa's toe.

Waren er dan toch stoute kinderen?

Toen Sinterklaas zijn grote boek openklapte en zijn aantekeningen grondig bestudeerde, werd het even spannend. Het zag ernaar uit dat dit jaar toch enkele kinderen stout waren geweest.

Sinterklaas zijn oog viel op een notitie over de vierjarige Tuur. Die zou zijn mama een paar ferme lappen hebben gegeven. Al snel bleek dat het over pannenlappen ging. Tuur had die aangereikt toen zijn mama een cake uit de oven haalde, zodat ze haar handen niet zou verbranden. Dat is natuurlijk net heel lief! De kleine Aïsha zou haar opa vier keer een schop hebben gegeven. Maar dat was juist erg flink van haar. Opa was aan het werk in de tuin en Aïsha zorgde ervoor dat hij de nodige spullen binnen handbereik had: een gieter, een hark en ook … een schop. Even schrok Sinterklaas zich een mijtertje: Simonne, nog maar zeven jaar oud, had er persoonlijk voor gezorgd dat haar juf haar kaars uitblies. Gelukkig mocht de Sint die woorden letterlijk nemen. De juf was jarig en haar leerlingen hadden een taart voor haar gebakken. Daarop had Simonne een kaarsje gezet. Heel goed gedaan.

Sinterklaas kon dus gelukkig tot de conclusie komen: “Er zijn dit jaar geen stoute kinderen!”

Klimaatneutrale stoomboot

De volledige Intrede van de Sint kon je live volgen op VRT 1, Ketnet, VRT MAX, ketnet.be en in de Ketnet-app. Ketnet-wrappers Gloria Monserez en Sarah Mouhamou presenteerden er Hij komt, hij komt, … Intrede van de Sint. Tijdens het programma deelde professor Herman Van den Uytleg allerlei Sinteressante weetjes.

Zo wist de professor te vertellen dat de stoomboot wordt aangedreven door stoom, maar die wordt gemaakt door water op te warmen met elektriciteit. En die wekken de Sint en zijn vrienden aan boord zelf op met windmolentjes, maar ook door te fietsen op een soort hometrainers. Dat doen ze al heel lang. Kort na de Eerste Wereldoorlog heeft Sinterklaas het gebruik van steenkool afgeschaft. Sindsdien is de stoomboot klimaatneutraal. Al meer dan honderd jaar dus. De stoomboot werd dit jaar trouwens onder andere bestuurd door Kapitein Katrien, een heel milieubewuste man. Kapitein Katrien komt uit het land Katrienië. Daar heet iedereen Katrien. Mama's en papa's, jongens en meisjes, iedereen. Handig, zo hoef je maar één naam te onthouden.

Heb je de uitzending gemist? Geen nood: ze wordt de komende dagen herhaald.

  • Hij komt, hij komt, … Intrede van de Sint | op zaterdag 18 november om 18 uur en zondag 19 november om 8 uur | op woensdag 22 november om 13.30 uur met Vlaamse Gebarentaal | op Ketnet en VRT MAX

Nog meer Sinteressante programma’s op Ketnet en Ketnet Junior

Op zondag 3 december kun je op Ketnet kijken naar de televisiepremière van de film Sinterklaas en Koning Kabberdas. Ook de films Ay Ramon en Sinterklaas en de wakkere nachten worden heruitgezonden.

Verder kun je ook dit jaar kijken naar het legendarische Dag Sinterklaas, waarin je alles te weten komt over de Sint en zijn vrienden. In Sintervraagje delen kinderen tips en gaan op zoek naar antwoorden op vragen als ‘wat schrijf je het beste in een brief aan de Sint?’, ‘hoe hebben Sinterklaas en Zwarte Piet elkaar leren kennen?’ en ‘wordt de Sint wel eens verliefd?’. Het magazine De Sintkrant zit boordevol liedjes, raadsels en knutseltips. Het zijn de vrienden van Sinterklaas zelf die aan de slag gaan: zo gaat Conchita aan het knutselen en vermaken Kneta en Palomita zich met de leukste spelletjes.

Ramon, de verzorger van Sinterklaas’ paard Slechtweervandaag, heeft zijn eigen podcast. In Sinterklaas: De Ramontische RadioRodeo praat hij met Conchita, professor Herman Van den Uytleg en Kneta Knieschijf. Als je Ramon een beetje kent, dan weet je dat het hilarisch is, met rubrieken als ‘De flauwe mop’, ‘Verhaaltje over een mama’ en ‘Reclame’.

De allerkleinsten kunnen bij Ketnet Junior luid meedoen met Sarah zingt, waarin een hele reeks bekende Sinterklaasliedjes aan bod komen. In Kaatjes kameraadjes roepen Kaatje, Kamiel, Viktor en Frits en Frats de hulp in van kinderen om een antwoord te vinden op allerhande vragen over de komst van de Sint.

  • Sintprogramma’s | op Ketnet, Ketnet Junior, VRT MAX, ketnet.be, in de Ketnet-app en de Ketnet Junior-app
  • Sinterklaas: De Ramontische RadioRodeo | op VRT MAX, ketnet.be en in de Ketnet-app.
  • Sinterklaas en de wakkere nachten | op zondag 19 november om 13.30 uur | op Ketnet, VRT MAX, ketnet.be en in de Ketnet-app
  • Ay Ramon | op zondag 26 november om 13.30 uur | op Ketnet, VRT MAX, ketnet.be en in de Ketnet-app
  • Sinterklaas en Koning Kabberdas | op zondag 3 december om 13.30 uur | op Ketnet, VRT MAX, ketnet.be en in de Ketnet-app

NIET VOOR PUBLICATIE:

Meer foto’s van de Intrede vind je later vandaag op VRT Fotoweb. Een fragment uit de toespraak van de Sint is beschikbaar via VRT Open Media.

Sinterklaas is een feest voor alle kinderen en dat willen we bij Ketnet zo houden. Daarom communiceren we niet over de acteurs die deel uitmaken van het Sinterklaas-universum. Deze afspraak tussen Ketnet en de pers houdt al jarenlang stand. We rekenen opnieuw op je medewerking om het geheim van Sinterklaas en de magie ervan voor kinderen te bewaren.

Bart Verbeeck

VRT Communicatie

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Ketnet

Ketnet is het 360°-kinderaanbod van de VRT. Ketnet brengt lokale content, interactie en beleving met een unieke meerwaarde, zowel op televisie als online en tijdens events. Ketnet is er voor alle kinderen tot twaalf jaar, met Ketnet Junior als submerk voor kinderen tot zes jaar. Ketnet verbindt kinderen met elkaar en met hun andere sociale cirkels. Het stimuleert hen om hun plek te vinden en zich te engageren in de samenleving. Ketnet helpt kinderen opgroeien tot zelfbewuste, autonome en gelukkige adolescenten.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Elise Vandevenne
Elise.vandevenne@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

 

Neem contact op met

Auguste Reyerslaan 52 1043 Brussel

www.ketnet.be