Skip to Content
“dab” is het Kinderwoord van het Jaar

“dab” is het Kinderwoord van het Jaar

Populaire move is ook veruit het populairste woord van het jaar volgens de Ketnetters

Dab’ is het Kinderwoord van het Jaar 2016 geworden: het meest bijzondere, populaire, kortom het favoriete woord van de Vlaamse kinderen in het voorbije jaar. Dat wordt vanavond om 18.10 u. bekendgemaakt in Karrewiet, het jeugdjournaal van Ketnet.

 

De voorbije week konden de Ketnetters op Ketnet.be hun favoriete woord kiezen uit een shortlist van vijf woorden. Dab was veruit het populairste met 57% van de stemmen. Dab is eigenlijk een dansmove afkomstig uit de hiphop die door veel kinderen én volwassenen wordt gebruikt, vaak als een soort juichbeweging; de neus wordt naar de binnenkant van de gebogen arm gebracht, terwijl de andere arm zijdelings omhoog wordt gestrekt.

De andere woorden op de shortlist waren:

  • bestie: beste vriend/vriendin, in het echt of op internet
  • bottleflip: een populaire handigheid met een waterflesje dat voor een derde gevuld is en dat je via een salto toch rechtop laten neerkomen
  • nice: leuk, cool, tof
  • prank: een grap, iemand beetnemen

De keuze voor dab als Kinderwoord van het Jaar toont andermaal hoe kinderen en jongeren op een speelse, creatieve en dynamische manier omgaan met taal, hoe ze beïnvloed worden door de media en hoe ze het taalgebruik van rolmodellen oppikken.

Het Kinderwoord van het Jaar wordt vanavond officieel bekendgemaakt in Karrewiet, het jeugdjournaal van Ketnet. Karrewiet trok ook naar een vijfde leerjaar van een Brusselse lagere school en vroeg de kinderen of ze het woord kennen en – uiteraard – of ze de dab ook zelf konden demonstreren (zie bijgevoegde foto’s)

Het was de zesde keer dat Ketnet op zoek ging naar het Kinderwoord van het Jaar. Sinds 2012 werkt de kinderzender daarvoor samen met Van Dale. De vorige kinderwoorden van het jaar waren beire (cool, geweldig, fantastisch) in 2015,  OMG (Oh My God) in 2014, yolo (you only live once) in 2013, kingsize (super) in 2012 en boeieeeuhh! (saai) in 2011.

Het Kinderwoord van het Jaar is een samenwerking van Ketnet met Van Dale en De Jommekeskrant.

Over Ketnet

Ketnet is het 360°-kinderaanbod van de VRT. Ketnet brengt lokale content, interactie en beleving met een unieke meerwaarde, zowel op televisie als online en tijdens events. Ketnet is er voor alle kinderen tot twaalf jaar, met Ketnet Junior als submerk voor kinderen tot zes jaar. Ketnet verbindt kinderen met elkaar en met hun andere sociale cirkels. Het stimuleert hen om hun plek te vinden en zich te engageren in de samenleving. Ketnet helpt kinderen opgroeien tot zelfbewuste, autonome en gelukkige adolescenten.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Elise Vandevenne
Elise.vandevenne@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

 

Ketnet
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos