Skip to Content

OMG (Oh My God) is het Kinderwoord van het Jaar 2014

Ruim 30.000 kinderen stemden mee via ketnet.be

OMG (zeg 'O EM DZJIE') is het Kinderwoord van het Jaar 2014 geworden: het meest bijzondere, populaire, kortom het favoriete woord van de Vlaamse kinderen in het voorbije jaar. Dat wordt vanavond om 18.00 u. bekendgemaakt in Karrewiet, het jeugdjournaal van Ketnet. U vindt de reportage hierbij.
OMG is een acroniem of letterwoord dat bestaat uit de beginletters van de uitdrukking 'oh my god'. Het is een uitroep die vaak in conversaties en sociale media wordt gebruikt als reactie op iets dat als opzienbarend, spectaculair of afschuwelijk wordt ervaren. OMG werd door de kinderen via Ketnet.be gekozen uit een shortlist van vijf woorden.

 

De andere woorden in de shortlist waren:

  • Kabonga: ik heb het, eureka, gelukt…
  • Twix: tegelijkertijd hetzelfde zeggen
  • Bestie: je beste vriend of vriendin
  • Loomen: met gekleurde elastiekjes armbandjes of figuurtjes maken

In totaal hebben bijna 30.000 kinderen via Ketnet.be hun stem uitgebracht. Met 43% van de stemmen was OMG veruit het populairste woord in de shortlist en het is dus met recht en reden het Kinderwoord van het Jaar 2014 geworden. OMG is vooral ook in de sociale media en mobiele communicatie populair. Het is dan ook een typisch woord van deze tijd en een bewijs van de creatieve manier waarop kinderen omgaan met taal.

Ruud Hendrickx, taalraadsman van de VRT en hoofdredacteur van de Grote Van Dale: "Ik ben helemaal niet verbaasd dat ook dit jaar een Engelse afkorting verkozen werd tot Kinderwoord van het Jaar. Kinderen groeien op met Engels en passen dat makkelijk in hun eigen taal in. En geef toe, Engels is gewoon 'cool'."

Het was de vierde keer dat Ketnet op zoek ging naar het Kinderwoord van het Jaar. Sinds 2012 werkt de kinderzender daarvoor samen met Van Dale. De vorige kinderwoorden van het jaar waren boeieeeuhh! (saai) in 2011, kingsize (super) in 2012 en yolo (you only live once) in 2013. Kingsize (met als extra betekenis: “super-“), werd zelfs opgenomenn in het woordenboek.

 

Het Kinderwoord van het Jaar is een samenwerking van Ketnet met Van Dale en De Jommekeskrant.

 

Over Ketnet

Ketnet is het 360°-kinderaanbod van de VRT. Ketnet brengt lokale content, interactie en beleving met een unieke meerwaarde, zowel op televisie als online en tijdens events. Ketnet is er voor alle kinderen tot twaalf jaar, met Ketnet Junior als submerk voor kinderen tot zes jaar. Ketnet verbindt kinderen met elkaar en met hun andere sociale cirkels. Het stimuleert hen om hun plek te vinden en zich te engageren in de samenleving. Ketnet helpt kinderen opgroeien tot zelfbewuste, autonome en gelukkige adolescenten.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Elise Vandevenne
Elise.vandevenne@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

 

Ketnet
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos