OMG (Oh My God) is het Kinderwoord van het Jaar 2014

Ruim 30.000 kinderen stemden mee via ketnet.be

Maandag 15 december 2014 — OMG (zeg 'O EM DZJIE') is het Kinderwoord van het Jaar 2014 geworden: het meest bijzondere, populaire, kortom het favoriete woord van de Vlaamse kinderen in het voorbije jaar. Dat wordt vanavond om 18.00 u. bekendgemaakt in Karrewiet, het jeugdjournaal van Ketnet. U vindt de reportage hierbij.
OMG is een acroniem of letterwoord dat bestaat uit de beginletters van de uitdrukking 'oh my god'. Het is een uitroep die vaak in conversaties en sociale media wordt gebruikt als reactie op iets dat als opzienbarend, spectaculair of afschuwelijk wordt ervaren. OMG werd door de kinderen via Ketnet.be gekozen uit een shortlist van vijf woorden.

 

De andere woorden in de shortlist waren:

  • Kabonga: ik heb het, eureka, gelukt…
  • Twix: tegelijkertijd hetzelfde zeggen
  • Bestie: je beste vriend of vriendin
  • Loomen: met gekleurde elastiekjes armbandjes of figuurtjes maken

In totaal hebben bijna 30.000 kinderen via Ketnet.be hun stem uitgebracht. Met 43% van de stemmen was OMG veruit het populairste woord in de shortlist en het is dus met recht en reden het Kinderwoord van het Jaar 2014 geworden. OMG is vooral ook in de sociale media en mobiele communicatie populair. Het is dan ook een typisch woord van deze tijd en een bewijs van de creatieve manier waarop kinderen omgaan met taal.

Ruud Hendrickx, taalraadsman van de VRT en hoofdredacteur van de Grote Van Dale: "Ik ben helemaal niet verbaasd dat ook dit jaar een Engelse afkorting verkozen werd tot Kinderwoord van het Jaar. Kinderen groeien op met Engels en passen dat makkelijk in hun eigen taal in. En geef toe, Engels is gewoon 'cool'."

Het was de vierde keer dat Ketnet op zoek ging naar het Kinderwoord van het Jaar. Sinds 2012 werkt de kinderzender daarvoor samen met Van Dale. De vorige kinderwoorden van het jaar waren boeieeeuhh! (saai) in 2011, kingsize (super) in 2012 en yolo (you only live once) in 2013. Kingsize (met als extra betekenis: “super-“), werd zelfs opgenomenn in het woordenboek.

 

Het Kinderwoord van het Jaar is een samenwerking van Ketnet met Van Dale en De Jommekeskrant.

 

Kinderwoord van het jaar

Kinderen beelden OMG uit - (c) VRT Karrewiet
Kinderwoord van het jaar  - (c) VRT