Olleke bolleke knol! Ketnet Junior zet in op klankbewustzijn met Sarah: Sokpop en de klanken

Olleke bolleke knol! Ketnet Junior zet in op klankbewustzijn met Sarah: Sokpop en de klanken

Dinsdag 27 februari 2024 - Vanochtend stelde Ketnet Junior het goednieuwe programma Sarah: Sokpop en de klanken voor in Gemeenteschool Paviljoen in Schaarbeek. Met dit programma wil Ketnet Junior klankbewustzijn en klankletterkoppelingen bijbrengen bij kleuters. Op die manier kunnen we kleuters motiveren en stimuleren, ook zij die extra hulp nodig hebben. Want zo blijkt uit de KOALA-test, 15% van de kleuters heeft extra taalondersteuning nodig.

“Kinderen hebben Nederlands nodig voor alles: om te kunnen leren, om op te groeien in onze samenleving, om gelijke kansen te hebben. Je bent dan ook nooit te jong om te beginnen met Nederlands”, zegt de Vlaamse minister van Onderwijs. “Taal leren doe je op school, maar niet alleen op school. Ouders moeten hun kinderen ook na schooltijd in contact brengen met het Nederlands. Dat hoeft helemaal niet veel tijd of energie te kosten. Ga kleuterboekjes halen in de bib, schrijf je kind in bij de chiro of zet de TV op Ketnet Junior. Bijvoorbeeld om te kijken naar Sarah en Sokpop: speciaal voor de allerkleinsten, die spelenderwijs kennismaken met klanken en letters." ​

Met Sarah: Sokpop en de klanken willen we kleuters op een laagdrempelige manier laten kennismaken met klankbewustzijn en klankletterkoppelingen. Dat doet Sarah aan de hand van 8 korte video's voor de doelgroep 2 tot 5 jaar. Er werd ook een lessenpakket ontwikkeld door Odisee Hogeschool. Het lessenpakket kan je terugvinden op Ketnetvoorouders.be.

“VRT zet overtuigd haar schouders mee onder het Leesoffensief. We werkten de afgelopen jaren hard aan concrete initiatieven om het leesvuur opnieuw aan te wakkeren en de taalverwerving en taalbeleving van de Vlaamse mediagebruikers te stimuleren. Meer lezen maakt je beter met taal en vergroot je maatschappelijke kansen. Lezen maakt al het andere leren mogelijk. Daarom zijn programma's rond lezen en voorlezen voor VRT een prioriteit, met een speciale focus op kinderen en jongeren. Tijdens het Schooljaar van het Nederlands vergeten we ook onze allerkleinsten niet. Dankzij 'Sarah: Sokpop en de klanken' worden kleuters via klankbewustzijn spelenderwijs op lezen voorbereid.”  Karen Donders, directeur publieke opdracht VRT

Sarah: Sokpop en de klanken vanaf dinsdag 27 februari op VRT MAX en in de Ketnet Junior-app. Vanaf 28 februari in de ochtend op Ketnet Junior.
​Sarah: Sokpop en de klanken is een samenwerking met het Leesoffensief van de Vlaamse Overheid en Odisee Hogeschool.

Elise Vandevenne Communicatieverantwoordelijke Ketnet

 

Over Ketnet

Ketnet is het 360°-kinderaanbod van de VRT. Ketnet brengt lokale content, interactie en beleving met een unieke meerwaarde, zowel op televisie als online en tijdens events. Ketnet is er voor alle kinderen tot twaalf jaar, met Ketnet Junior als submerk voor kinderen tot zes jaar. Ketnet verbindt kinderen met elkaar en met hun andere sociale cirkels. Het stimuleert hen om hun plek te vinden en zich te engageren in de samenleving. Ketnet helpt kinderen opgroeien tot zelfbewuste, autonome en gelukkige adolescenten.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Elise Vandevenne
Elise.vandevenne@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

 

Ketnet
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos