Skip to Content
Nog één spelletje mama? Ketnet en Mediawijs geven tips voor ouders over gamen

Nog één spelletje mama? Ketnet en Mediawijs geven tips voor ouders over gamen

Bij de voorstelling van nieuwe Ketnet-initiatieven rond gamen en de lancering van de website MediaNest

Ketnet en Mediawijs hebben ten behoeve van ouders een lijst opgesteld met negen tips over gamen.  De tips zijn het resultaat van een debat over gaming dat Ketnet en Mediawijs vandaag organiseerden. Dat gebeurde naar aanleiding van de lancering van MediaNest, een website voor ouders over mediaopvoeding, én de voorstelling van een aantal Ketnet-initiatieven rond gaming, waaronder een programmareeks met William Boeva, lezingen voor ouders over gaming en een groot game-event.

De negen tips vindt u hieronder.

Meer informatie over de Ketnet-initiatieven rond gamen en over MediaNest in de bijgevoegde persdossiers.

 

Gamen is nog nooit zo populair geweest” weet Elke Boudry van Mediawijs. “Ook de hype rond Pokémon heeft hier zijn succes niet gemist. Maar ouders hebben nog heel wat vragen over schermtijd, de effecten van games, welke games geschikt zijn, het plots hoge dataverbruik, enz. MediaNest wil daarom een antwoord bieden op alle vragen van ouders over gamen, maar ook andere thema’s.”

MediaNest vertrekt vanuit een positieve invalshoek op media en opvoeding, met de nodige aandacht voor de risico’s. Door de communicatie tussen ouders en kinderen te stimuleren, zet MediaNest in op samen beleven en genieten van media in het gezin”, zegt Vlaams Minister van Media Sven Gatz.

Ketnet is een speeltuin waar kinderen samen kunnen spelen en op maat kunnen leren”, aldus Maarten Janssen, netmanager van Ketnet. “We willen verhalen vertellen die passen in hun wereld, en waar ze bovendien iets van kunnen opsteken. Met ons nieuwe televisieprogramma Boeva & the games denken we de perfecte mix te hebben gevonden tussen ontspanning en educatie. En we doen nog meer. Omdat we ervan overtuigd zijn dat kinderen veel kunnen leren door te gamen, willen we gaming dit najaar in een positief daglicht zetten. Dat doen we onder meer door een campagne met als baseline ‘Gamers scoren ook in het echt’, maar ook met lezingen voor ouders in samenwerking met de Gezindsbond, en een groot game-event.”

"Nog één spelletje, mama?" - een debat rond gamen

Vandaag organiseerden Ketnet en Mediawijs een debat over gamen en kinderen. William Boeva modereerde het debat met in het panel verschillende experten: David Verbruggen (videogames expert bij Flega), Heleen Mesellem (coördinator bij Linc vzw), Jeroen Bourgonjon (voorzitter van Digra Flanders), Huub Boonen (verslavingstherapeut bij CAD-Limburg) en Telidja Klaï (ontwikkelingspsychologe bij Ketnet).

Het debat was live te volgen op de Facebook-pagina van Ketnet en kan daar ook nu nog worden (her)bekeken.

Het debat zorgde voor boeiende inzichten en de volgende tips.

Negen tips over gamen

 1. Praat met je kind over gamen, toon interesse.
 2. Speel eens samen een game.
 3. Maak duidelijke afspraken.
  Maak afspraken met je kind over de duur, het tijdstip, de plaats, met wie en welke games er mogen gespeeld worden.  
 4. Spreek (samen) af wanneer je kind mag gamen.
  Een vast moment afspreken zoals na het avondeten helpt. Voor schooldagen, weekend, vakantie kan je andere afspraken maken.
 5. Zoek samen met je kind naar een gezond evenwicht tussen games en andere activiteiten.
 6. Speelt je kind ook online? Leer je kind zo weinig mogelijk persoonlijke info in zijn of haar profiel te zetten. Het wachtwoord geeft je kind beter aan niemand door.
 7. Wordt je kind boos als het moet stoppen met gamen? Kondig het stopmoment op tijd aan. Je zoekt best naar een natuurlijk stopmoment, bijvoorbeeld op het einde van een spelletje. Je kind kan dan zijn spel afronden.
 8. Weet je niet welk spel geschikt is? Zoek de Pegi rating op (Pan European Game Information) of bekijk eens een demofilmpje. Test het spel ook eens uit.
 9. Spreek met andere ouders af welke games de kinderen mogen spelen als ze bij elkaar op bezoek komen.

De tips zijn ook te vinden op www.ketnetvoorouders.be en www.medianest.be.

Meer tips kan je terugvinden op MediaNest, een nieuwe website voor ouders over mediaopvoeding. Ouders kunnen er terecht met al hun vragen over gaming en andere thema’s.

MediaNest

MediaNest is een initiatief van Mediawijs, het Vlaams Kenniscentrum voor Mediawijsheid, en wordt ondersteund door Minister van Media, Vlaamse Overheid.

Voor meer informatie over MediaNest kan je terecht op het centrale mailadres hallo@medianest.be of bij één van de medewerkers:

Elke Boudry
Mediawijs
Projectcoördinator MediaNest
0486 25 86 20                                                             

Sanne Hermans
Mediawijs
Communicatieverantwoordelijke
0498 80 76 79

Boeva & the games

Een van de Ketnet-initiatieven rond gamen is de nieuwe programmareeks Boeva & the games. Daarin biedt komiek en game-kenner William Boeva de Ketnetters een verrassende en verhelderende kijk op de wereld van het gamen: een fascinerende wereld vol fun en plezier, maar ook heel veel inspirerende, creatieve en sociale mogelijkheden. Elke aflevering bestaat uit drie wisselende rubrieken waarin William samen met jonge gamers, professionals en BV’s bekende en minder bekende games uitprobeert, achter de schermen en in de toekomst van het gamen kijkt, de toepassingen van gamen in de ‘real world’ onderzoekt en en passant enkele vooroordelen over gamen de wereld uit helpt. Vanaf maandag 19 september, van maandag tot donderdag om 17.30 uur op Ketnet, ketnet.be en in de Ketnet-app voor tablet. Meer info over de andere Ketnet-acties rond gamen in bijgevoegd persdossier.

Contacteer ons
Tine Plasmans VRT Communicatie
Sanne Hermans Communicatieverantwoordelijke Mediawijs
Eva Vanhengel Jeugd,Kabinet Minister van Media
Tine Plasmans VRT Communicatie
Sanne Hermans Communicatieverantwoordelijke Mediawijs
Eva Vanhengel Jeugd,Kabinet Minister van Media
Over Ketnet

Ketnet is het 360°-kinderaanbod van de VRT. Ketnet brengt lokale content, interactie en beleving met een unieke meerwaarde, zowel op televisie als online en tijdens events. Ketnet is er voor alle kinderen tot twaalf jaar, met Ketnet Junior als submerk voor kinderen tot zes jaar. Ketnet verbindt kinderen met elkaar en met hun andere sociale cirkels. Het stimuleert hen om hun plek te vinden en zich te engageren in de samenleving. Ketnet helpt kinderen opgroeien tot zelfbewuste, autonome en gelukkige adolescenten.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Elise Vandevenne
Elise.vandevenne@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

 

Ketnet
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos