Skip to Content
Nieuw op Ketnet: De Geonauten

Nieuw op Ketnet: De Geonauten

Een avontuurlijke reeks rond de millenniumdoelen – vanaf zondag 11 oktober

Tijdens een topconferentie in New York eind september maakte de VN het bilan op van de millenniumdoelen. Dat doet ook Ketnet op zijn eigen manier in De Geonauten, een nieuw en avontuurlijk programma waarin acht Ketnetters op kamp dagelijks een opdracht krijgen die iets te maken heeft met een van de millenniumdoelen. Wat de uitdaging is, zien ze in een reportage uit het buitenland met wrappers Leonard, Sien of Sander. Zo ontdekken ze spelenderwijs met welke problemen kinderen in andere landen te maken hebben en hoe daar iets aan gedaan kan worden. Vanaf zondag 11 oktober om 8.50 u. (hh volgende zaterdag om 19.00 u.)

Met Leonard, Sien en Sander op zoek naar de millenniumdoelen

Iedere aflevering heeft een millenniumdoel als thema. Dat zijn de actieplannen die in het jaar 2000 zijn gestart tégen honger en armoede en vóór onder meer een beter onderwijs, een goede gezondheidszorg, gelijkheid tussen jongens en meisjes, een proper milieu en een duurzame ontwikkeling. In reportages van Ketnet-wrappers Leonard, Sien en Sander zien de Ketnetters in welke mate de millenniumdoelen zijn gerealiseerd in respectievelijk Bangladesh, Guatemala en Mozambique.

Met Charlotte en de Geonauten op kamp

En dan is het aan de Geonauten. Samen met wrapper Charlotte ontdekken de acht wat wij in België kunnen doen voor onze planeet en voor de kinderen overal ter wereld. Dat wordt in een fantastische opdracht gegoten: vaak zeer gewaagd, soms aartsmoeilijk, maar altijd goed uitgekiend.

Maar de Geonauten staan er niet alleen voor. Zo leren ze samen met Dempsey uit Helden energie opwekken met waterkracht in het kader van het thema klimaatopwarming. Met Wim Ballieu leren ze koken met ingrediënten uit de natuur (thema armoede en honger). Samen met Hanne Decoutere krijgen ze een opdracht rond onderwijs en met Tatyana Beloy ijveren ze voor gelijkheid tussen jongens en meisjes (gendergelijkheid). Verder komen onder meer ook Sabine Hagedoren, Kristel van K3, Marie Verhulst en Eline De Munck langs op de kampplaats om een opdracht te helpen realiseren. 

Met Unicef sensibiliseren

De Geonauten is een samenwerking tussen Ketnet, het productiehuis Geronimo en Unicef België. Het programma wordt gemaakt met steun van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking.

“In september 2015 is een nieuwe dynamiek van start gegaan”, zegt Isabelle Marneffe, directeur Communicatie van Unicef België: “die van de Doelstellingen voor Duurzame Ontwikkeling. Unicef wil dat kinderen en kinderrechten hierin een centrale plaats krijgen. Daartoe voeren we een pleidooi op alle niveaus. Het is vanzelfsprekend dat we de kinderen zélf hierbij een stem willen geven. Met De Geonauten geeft Ketnet ons die mogelijkheid. Kinderen van bij ons worden meegenomen in de leefwereld van hun leeftijdsgenootjes in Bangladesh, Guatemala en Mozambique. Deze actieve wisselwerking werkt versterkend en draagt zo bij tot sensibilisering over het belang van kinderrechten hier en in de wereld.”

Over Ketnet

Ketnet is het 360°-kinderaanbod van de VRT. Ketnet brengt lokale content, interactie en beleving met een unieke meerwaarde, zowel op televisie als online en tijdens events. Ketnet is er voor alle kinderen tot twaalf jaar, met Ketnet Junior als submerk voor kinderen tot zes jaar. Ketnet verbindt kinderen met elkaar en met hun andere sociale cirkels. Het stimuleert hen om hun plek te vinden en zich te engageren in de samenleving. Ketnet helpt kinderen opgroeien tot zelfbewuste, autonome en gelukkige adolescenten.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Elise Vandevenne
Elise.vandevenne@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

 

Ketnet
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos