Nieuw op Ketnet : Goed gezien! met Leonard en Sien
Sien en Leonard op zoek naar slimme uitvindingen voor problemen in ontwikkelingslanden - vanaf zaterdag 14 januari
In Goed gezien! reizen de Ketnet-wrappers Sien Wynants en Leonard Muylle de wereld rond op zoek naar slimme uitvindingen om problemen in ontwikkelingslanden aan te pakken. Samen met plaatselijke kinderen steken Sien en Leonard de handen uit de mouwen om die uitvindingen te helpen realiseren.
Sien en Leonard gaan op bezoek bij leefgemeenschappen in Peru, Cambodja, Tanzania, Ghana, Kenia en Guatemala. Ze worden er ondergedompeld in het lokale leven en maken overal nieuwe vrienden. Tegelijk zien ze ook met welke problemen de plaatselijke bevolking geconfronteerd wordt. Die hebben onder meer te maken met energie- en watervoorziening, afvalverwerking en hygiëne, maar ook met landmijnen en zelfs met … leeuwen. Concrete problemen die om creatieve oplossingen vragen.
Goed Gezien! is een avontuurlijk, knotsgek en educatief programma dat de Ketnetters meeneemt naar locaties die tot de verbeelding spreken en hen laat kennismaken met de vindingrijke manier waarop de mensen ter plekke dagdagelijkse problemen aanpakken om hun levenskwaliteit te verbeteren.
Op zaterdag om 9.05 u. vanaf 14 januari.
Voor elk probleem bestaat een oplossing
In elke aflevering komt één specifiek probleem aan bod. De ene week gaan we op stap met Sien en de volgende week met Leonard. Zij laten de Ketnetters telkens zien wat het probleem is, ontdekken welke creatieve oplossing ervoor is bedacht en helpen bij het realiseren van zo’n idee. Ze maken van de gelegenheid gebruik om ook de ruimere problematiek te duiden. Ze ondervinden de soms moeilijke leefomstandigheden van de plaatselijke bevolking aan den lijve, maar laten zich ook verrassen door de inventiviteit van de oplossingen en de gunstige resultaten die ermee behaald worden.
Goed gezien! sluit aan bij de leefwereld van acht- tot twaalfjarigen, die dol zijn op uitvindingen en technologie, volop hun rechtvaardigheidsgevoel ontwikkelen en ook op school hun eerste lessen Wereldoriëntatie krijgen. De getoonde uitvindingen zijn veelal duurzaam van aard en zorgen in sommige gevallen zelfs voor economische groei, sociale cohesie en werkgelegenheid voor de zwaksten in de samenleving.
Elke aflevering speelt zich af op een tot de verbeelding sprekende locatie en dat zorgt uiteraard ook voor heel wat avontuur en verbazing.
Aflevering 1 : Mistvanger – zaterdag 14 januari
In Villa Maria del Triunfo, een arme buitenwijk van Lima (Peru), regent het bijna nooit, maar er is wel erg veel mist. De mensen halen er hun water uit grote tonnen aan de kant van de weg, die gevuld worden door watertrucks. Het water kost er tien keer meer dan in het stadscentrum van Lima. Samen met Ariana gaat Leonard een ‘mistvanger’ bouwen om zo goedkoop en proper water uit de mist te halen. Goed gezien!
Aflevering 2: Heldenratten – zaterdag 21 januari
Door de vele oorlogen die Cambodja gekend heeft, liggen er op vele plaatsen nog landmijnen. Die zorgen nog altijd voor heel wat slachtoffers. Het is dus belangrijk dat die mijnen zo snel mogelijk gevonden en vernietigd worden. Daar bestaat een slimme oplossing voor: de heldenratten! Sien leert in Tanzania hoe je ratten kan trainen tot professionele ontmijners. In Cambodja gaat ze met Linda naar een écht mijnenveld om samen met de heldenratten landmijnen op te sporen. Goed gezien!
Aflevering 3: Windmolenboot – zaterdag 28 januari
Playa Blanca is een arm vissersdorpje aan de kust van Peru. De mensen halen er hun elektriciteit uit windmolens. Maar wat dan met de vissers die soms wekenlang op zee zitten? Zij hebben elektriciteit nodig om hun boot te verlichten en af en toe met hun families te bellen. Daar bestaat een slimme oplossing voor, namelijk: de windmolenboot! Leonard bouwt samen met Alexis een windmolen die ze dan op een boot gaan installeren. Goed gezien!
Aflevering 4: Drolifantenpapier – zaterdag 4 februari
In Tanzania leeft één op tien mensen met een beperking. Ze worden vaak uitgelachen, soms zelfs verstoten en vinden al helemaal geen werk. Maar bij Neema Crafts in Iringa kunnen meer dan 100 mensen met een beperking aan de slag: ze maken souvenirtjes voor toeristen. Dankzij hun job verdienen ze geld én respect. Eén van die souvenirtjes zijn kaartjes gemaakt van 'drolifantenpapier' oftewel papier van olifantendrollen. Sien gaat met Steven op olifantendrollenjacht en maakt haar eigen drolifantenpapier-kaartjes. Goed gezien!
Aflevering 5: Dynamolen – zaterdag 11 februari
In Ghana kunnen alle kinderen naar school tot 15 jaar. Maar wie verder wil studeren moet goede punten kunnen voorleggen. Die kan je alleen maar halen als je je huiswerk maakt en daar heb je licht voor nodig. De kinderen op het platteland hebben minder kans om verder te studeren omdat er geen elektriciteit is. Maar daar bestaat een slimme oplossing voor: de dynamolen. Hoe meer rondjes de leerlingen maken op deze draaimolen op de speelplaats, hoe meer elektriciteit er wordt opgeslagen om huiswerklampen op te laden. Leonard bouwt samen met Patricia zo'n dynamolen. Goed gezien!
Aflevering 6: Leeuwenverschrikker – zaterdag 18 februari
In Naïrobi (Kenia) is het Nationaal Park niet volledig omheind. Dat zorgt ervoor dat de leeuwen soms het park verlaten om te jagen op het vee van de Masai-herders. Als wraak doden die mensen dan weer de leeuwen. Sien bezoekt de leeuwen en maakt samen met Tipape een leeuwenverschrikker: een automatisch flitslampensysteem. Dat zal ervoor zorgen dat de leeuwen het vee niet meer aanvallen. Goed gezien!
Aflevering 7 : Afvalschool – zaterdag 25 febuari
In Comalapa (Guatemala) is er een groot vuilnisprobleem. De mensen verbranden er hun vuilnis of gooien het in grote putten, omdat ze niet anders kunnen. Dat zorgt voor veel vervuiling en ziektes. Gelukkig zijn er enkele slimmeriken die dat afval recycleren om er iets moois mee te maken: de afvalschool. Samen met Estefanie bouwt Leonard een autobanden-muur, maakt hij afval-bouwstenen en leert hij hoe je kan metselen met plastic flesjes gevuld met afval. Goed gezien!
Aflevering 8: Protvlot – zaterdag 4 maart
Op het Tonle Sap meer in Cambodja leven meer dan 100.000 mensen in drijvende huizen. Hun hele leven speelt zich af op het meer, maar dat brengt ook een groot probleem met zich mee. Want het water waar ze van drinken, eten mee maken, de afwas mee doen en zelfs in zwemmen, is tegelijk ook hun wc. Dat is erg ongezond en veel mensen worden er ziek. Samen met Chheng Yu bouwt Sien een ‘protvlot’ voor zijn school. Dat is een toilet met een systeem om de kaka en pipi van alle leerlingen biologisch te zuiveren voordat het in het meer terecht komt. Goed gezien!
Aflevering 9: Lichtfles – zaterdag 11 maart
In de kleine dorpjes in het Andes-gebergte in Peru hebben de mensen geen elektriciteit. Doordat het er vaak ook erg koud is, houden ze hun ramen en deuren dicht. Binnenin de huisjes is het dus erg donker. Leonard maakt samen met Kelly en Liz een lichtfles. Dat is een lamp die werkt zonder elektriciteit, maar door het breken van het zonlicht een gelijkmatige lichtbron wordt. En als ze licht hebben, kunnen ze meteen ook een nieuwe gezonde keuken bouwen. Goed gezien!
Aflevering 10: Autobandsandalen – zaterdag 18 maart
In Tanzania gaat Sien op bezoek bij een echte Masai-herdersfamilie. Ze leven samen met hun dieren en moeten soms uren wandelen om hun vee naar de drinkplaats te brengen. Lopen op blote voeten is geen optie, want zo kunnen ze gewond raken en zelfs ziektes krijgen. De meeste schoenen zijn niet geschikt voor deze ruwe doornachtige omgeving. Samen met Nuhu maakt Sien autobandsandalen zodat ze mee op pad kan als een echte koeienherder. Goed gezien!
Goed gezien! is een programma van Padaboem voor Ketnet en kwam tot stand in samenwerking met de Belgische Ontwikkelingssamenwerking.
De afleveringen worden ook integraal aangeboden voor het onderwijs door het VIAA (Vlaams Instituut voor Archivering).