Nieuw op Ketnet: De dokter Bea show
Een programma over puberteit en seksualiteit - vanaf vrijdag 13 oktober
De dokter Bea show is een nieuw Ketnet-programma voor 9 tot 12-jarigen over puberteit en seksualiteit. Dokter Bea (Eva Van der Gucht) gaat in haar show elke week vrank en vrij en met veel humor op zoek naar antwoorden op concrete vragen van kinderen over alles wat te maken heeft met hun lichaam, seksualiteit, liefde en relaties.
Ze krijgt daarbij de hulp van experten, een puberpanel van jonge ervaringsdeskundigen en BV’s. De dokter Bea show werd gemaakt door productiehuis De Mensen en is gebaseerd op het Nederlandse format De dokter Corry show.
Het programma kwam tot stand in samenwerking met Sensoa, Awel, VUB en Thomas More Hogeschool. Sensoa ontwikkelde rond de thema's van De dokter Bea show een digitaal lessenpakket.
De dokter Bea show wordt wekelijks uitgezonden op Ketnet vanaf vrijdag 13 oktober om 19.00 u.
Meer informatie hieronder en in bijgevoegd persdossier.
Meer foto's op pers.vrt.be
Eindelijk
“Ketnet heeft een programma gemaakt over puberteit en seksualiteit. En dat werd tijd”, zegt netmanager Maarten Janssen. “Elk kind zou relationele en seksuele vorming moeten krijgen, thuis en op school. Maar in de praktijk is dat niet altijd zo evident. Voor veel volwassenen blijft het moeilijk om met kinderen te praten over seksualiteit. Tegelijkertijd hameren experts erop dat we niet te lang mogen wachten met seksuele vorming. Dat het meer moet zijn dan een veredelde biologieles. En ook dat er voor de media een rol weggelegd is qua seksuele vorming. Bij Ketnet willen we kinderen helpen bij het opgroeien. En dus is het niet meer dan logisch dat we ook ons steentje bijdragen aan hun seksuele en relationele vorming.”
Impliciet en expliciet
De dokter Bea Show is niet het eerste Ketnet-programma waarin seksuele ontwikkeling aan bod komt.
Dr. Telidja Klaï, ontwikkelingspsychologe bij Ketnet: “In programma’s als D5R, 4eVeR, W817, Ghost Rockers integreerden we allerlei aspecten rond relatievorming en seksualiteitsbeleving: verliefdheid, relaties, de eerste kus, de eerste seksuele contacten, maar ook vragen rond homoseksualiteit, voorbehoedsmiddelen of ongeplande zwangerschap. Maar dat was altijd op impliciete manier. Uit onderzoek blijkt evenwel dat het aanreiken van expliciete informatie rond relaties en seksualiteit op maat van kinderen zeer belangrijk is voor hun latere seksuele leven. Kinderen die een open communicatie rond relaties en seksualiteit kennen, zijn weerbaarder, meer gewapend tegen grensoverschrijdend gedrag en maken ook meer bewuste en veilige keuzes wanneer ze dit pad van hun ontwikkeling verder verkennen. Daarnaast is het belangrijk dat kinderen ook rond relaties en seksualiteit een waardenkader meekrijgen. Het stimuleren van een dialoog rond relaties en seksualiteit is dan ook van groot belang.”
En dat doet Ketnet nu dus in De dokter Bea show.
Geen vraag te gek
De dokter Bea show is een fris en pittig programma boordevol informatie over relaties en seksualiteit, specifiek op maat van 9 tot 12 jarigen, educatief en wetenschappelijk onderbouwd, maar ook met een flinke dosis humor en een vleugje muziek en show. Elke aflevering vertrekt van een vraag van een jongere. Dat gaat van verliefd zijn, kussen en vrijen, over weetjes over de penis en de vagina, tot afleveringen over kinderen krijgen, zelfbevrediging, seks op sociale media en op internet, grensoverschrijdend gedrag en nog veel meer. Onder het motto ‘geen vraag is te gek’ gaat Dokter Bea geen onderwerp uit de weg.
Het programma bevat een aantal onderdelen. Dokter Bea krijgt elke week in haar kabinet een vraag van een kind over iets dat met seksualiteit of relaties te maken heeft.
Om het antwoord te vinden op die vraag gaat ze te rade bij een collega-expert (biologen, gynaecologen, andrologen, psychologen, maar ook een lingerie-ontwerpster, een uitbaatster van een vrouwvriendelijke erotiekboetiek, enz.).
Elke week is er ook een gesprek met enkele jongeren uit het ‘puberpanel’: 19 jonge mensen tussen 15 en 19 jaar die vanuit hun persoonlijke leven ervaringen uitwisselen over het centrale thema.
Dokter Bea heeft in elke aflevering ook een openhartig skypegesprek met een BV over het onderwerp van de dag, onder meer met Sean Dhondt, Slongs Dievanongs, Jani Kazaltzis, Gers Pardoel, Seppe Smits en Tatyana Beloy.
Om duidelijk te maken hoe de vork juist in de steel zit, demonstreert dokter Bea in haar ‘skills lab’ hoe een penis of een vagina eruitziet, of hoe dat precies gaat met kussen en vrijen, enz.
Elke aflevering wordt afgesloten met een ‘lijflied’, waarin dokter Bea de show op aanstekelijke manier muzikaal samenvat.
Vele handen op een buik
De Dokter Bea show is een gedurfd en geëngageerd programma. Ketnet is dan ook niet over een nacht ijs gegaan om het te maken en werkte daarvoor nauw samen met een aantal partners.
Maarten Janssen: “Het is een project waaraan we met z’n allen intensief en met veel zorg hebben gewerkt. Ik zou zelfs zeggen: ‘met liefde en passie’. We hebben het ontwikkeld in nauwe samenwerking met de specialisten van Sensoa, het Vlaams service- en expertisecentrum rond seksuele gezondheid. Voor de productie hebben we een beroep gedaan op productiehuis De Mensen. Zij hebben zichzelf alweer overtroffen. We zijn dan ook bijzonder tevreden met het resultaat. We zijn ook blij met de steun die we gekregen hebben van de VUB en de Thomas More Hogeschool. Onze dank gaat daarnaast uit naar minister van volksgezondheid Maggie De Block, en naar Awel, Kind en Gezin, de Gezinsbond en de Artsenkrant, die het programma van bij de lancering ondersteunen met extra info en inbreng. Sensoa maakte kant-en-klare lessenpakketten die aansluiten bij de thema’s en het Vlaams ministerie van Onderwijs zorgt mee voor de bekendmaking. Veel dank daarvoor. Uiteraard zetten we ook een heleboel info op ketnet.be en ketnetvoorouders.be. En last but not least: we zijn ook absoluut in de wolken met Eva Van der Gucht. Zij was voor ons vanaf dag één de gedroomde Dokter Bea, en we zijn dan ook ontzettend blij dat ze volmondig ‘ja’ heeft gezegd om die rol op te nemen”.
Dokter Bea – Eva Van der Gucht
De rol van dokter Bea wordt gespeeld door Eva Van der Gucht. Zij werd in 2000 wereldberoemd met haar glansrol in Iedereen beroemd, de Oscar-genomineerde film van Dominique Deruddere. Later was ze vaak te zien in Nederlandse producties, maar bij ons speelde ze onder meer mee in Oud België, Marsman, Connie & Clyde en Den elfde van den elfde. Voor haar rol als Yvonne in die laatste reeks won ze eerder dit jaar de Vlaamse Televisiester voor Beste Actrice.
Dokter Bea presenteert haar eigen show met veel schwung en flair. Maar zelfs dokter Bea weet niet alles over seksualiteit en relaties, en zelfs zij is soms een beetje minder zelfzeker dan ze lijkt…
Eva Van der Gucht: “Dokter Bea neemt de kijkers op een heel gewone, menselijke manier mee langs de diverse onderwerpen. Alles is bespreekbaar en geen vraag is te gek. Humor is een belangrijke factor in de reeks. Zo doorbreken we eventuele spanningen die er rond de onderwerpen zouden kunnen hangen. Het programma brengt meer dan louter ‘seksuele voorlichting’, we gaan ook in op hedendaagse thema’s die daarbij komen kijken. We geven een brede kijk op de leefwereld van jongeren en de manier waarop zij vandaag naar die onderwerpen kijken.”
Aflevering 1: Kussen - vrijdag 13 oktober
In de eerste aflevering krijgt Dokter Bea een vraag van Dorien: Kussen, hoe doe je dat? Dokter Bea heeft een open en eerlijk antwoord klaar. Ze brengt ook een bezoek aan collega-professor en hoogleraar virologie Marc Van Ranst, die een échte kus in een schaaltje laat groeien.
Dide, Gitte, Lien, Emmerson, Robrecht en Maarten van het puberpanel vertellen over hun allereerste kus.
Dokter Bea kletst skypegewijs met tieneridool Sean Dhondt over de eerste kus, hoe hij graag zoent en nog iets over gevoelige plekjes...
En in haar ‘skills lab’ toont Dokter Bea tot slot hoe je in de praktijk een perfecte kus geeft.
Aflevering 2: Verliefd - vrijdag 20 oktober
Iedereen kent het wel : van die vlinders in je buik die maar blijven fladderen, zo erg zelfs dat je niet meer weet waar je hoofd staat en dat je hart op hol slaat? Dan ben je waarschijnlijk verliefd. Maar wat is dat nu eigenlijk precies?
Dokter Bea zoekt het uit. Ze spreekt af met Thuis-actrice Leen Dendievel, want die is ook assistent-psycholoog en schreef bovendien een boek over de liefde.
Remke, Zoë, Alia, Keanu, Ryan en Quinten van het puberpanel babbelen samen over hun eigen weke knieën en blozende wangen, over smoorverliefd zijn en wat je daar dan mee moet doen.
Ook Tinne Oltmans en Juan Gerlo van Ghost Rockers vertellen hoe ze elkaars hart hebben gestolen maar ook hoe je een gebroken hart kan lijmen.
In de Love Show Test neemt Peter Van de Veire het even over van dokter Bea om uit te zoeken of er een gouden formule bestaat om verliefd te worden.
Aflevering 3: Penis - vrijdag 27 oktober
Dokter Bea krijgt een vraag van Mo. Zijn vrienden zeggen dat een grote penis beter is dan een kleine. Volgens Dokter Bea is dat echter totale onzin, en daarom heeft ze een afspraak gemaakt bij collega Veerle Vloeberghs. Veerle is androloog, een dokter gespecialiseerd in mannelijke voortplantingsorganen. Zij kent de penis vanbinnen en vanbuiten. Hoe hij eruitziet en wat hij allemaal kan, Veerle weet er alles van.
Flo, Zoë, Dide, Quinten, Armin en Ryan van het puberpanel vertellen wat zij van de penis vinden en de meisjes willen wel eens weten hoe dat zit met die ‘spontane erectie’.
Met stijlgoeroe Jani Kazaltzis heeft Dokter Bea een openhartig gesprek over haar roze schoenen, de natte droom en natuurlijk ook over Jani’s jongeheer.
Aflevering 4: Vagina - vrijdag 3 november
Na de penis is het tijd voor de vagina. Of de ‘voorpoep’ zoals sommige mama's dat noemen. Dit mysterieuze deel van het meisjeslichaam heeft voor dokter Bea geen geheimen. Elke vagina is een mooie vagina en de bekendste gynaecoloog van Vlaanderen, Professor Hendrik Cammu, legt nog eens goed uit dat het écht niet nodig is om je vagina te boenen en te schrobben met een liter zeep.
Ook bij Flo, Lien, Dide, Arno, Maarten en Keanu van het puberpanel gaat het over poesjes, muisjes en hoe mooi of lelijk die wel zijn.
In het skills lab geeft Dokter Bea nog even een rondleiding langs de highlights van de flamoes.
En met Slongs Dievanongs babbelt ze ook ronduit over hun beste vriendin, de vagina.
Aflevering 5: Grenzen aangeven - vrijdag 10 november
In deze aflevering krijgt Dokter Bea de vraag hoe je iemand kan dwingen om seks te hebben. Daar is ze meteen heel duidelijk over: dat mag je nooit doen! Het is dan ook ontzettend belangrijk om je grenzen aan te geven.
Dokter Bea rijdt helemaal naar Middelkerke voor een speciale workshop van vormings- en expertisecentrum Arktos waarin ze samen met een tiental kinderen meer uitleg krijgt over hoe je je grenzen kunt aangeven. Dat blijkt moeilijker dan gedacht...
Gitte, Eline, Remke, Rob, Emmerson en Robrecht van het puberpanel vertellen uit eigen ervaring hoe zij al eens op hun strepen moesten staan.
Ook zanger Gers Pardoel doet zijn verhaal bij Dokter Bea. Want ook een stoere rapper als Gers heeft al vaak zijn grenzen moeten aangeven en vindt het minstens even belangrijk om de grens van iemand anders te respecteren.
Aflevering 6: Vrijen - Vrijdag 17 november
In deze aflevering van De dokter Bea show draait het allemaal om... seks! Want hoe zit dat eigenlijk met vrijen, ge-slachts-ge-meen-schap, en wat hebben die bloemetjes en die bijtjes er mee te maken?
Dokter Bea doet onderzoek in haar eigen skills lab en legt uit hoe de vork precies in de steel zit. Omdat mensen ook maar dieren zijn, spreekt ze af in de Antwerpse Zoo met gedragsbioloog Hans Van Dyck. Hij neemt Dokter Bea mee naar verschillende dieren en vertelt meer over hun seksueel gedrag.
Van het puberpanel zijn Lien, Eline, Flo, Armin, Keanu en Thomas op post. Zij hebben het over hun eerste keer of wat ze daarvan verwachten.
Eén van de beste snowboarders ter wereld, Seppe Smits, verklapt hoe zijn eerste keer was en waarom hij niet enkel kunstjes doet op zijn snowboard, maar soms ook in bed…
Aflevering 7: Puberteit - Vrijdag 24 november
Wanneer je in de puberteit komt, is dat niet altijd even gemakkelijk. Je gezicht wordt een mijnenveld van puisten, plots zijn er vooraan twee muggenbeten, of je wil wel een baard op je kin maar krijgt er één in je keel. Bovendien doen je ouders niets dan zeuren en is er niemand die je begrijpt ... Behalve Dokter Bea natuurlijk. In deze aflevering vertelt Dokter Bea wat er allemaal gebeurt tijdens de puberteit. Ze spreekt ook af met psychotherapeute Semiye Tas. Zij kent veel van het puberbrein en legt uit hoe het komt dat je lontje soms heel kort kan zijn...
Dide, Gitte, Lien, Ryan, Quinten en Rob van het puberpanel zaten ook al eens op de hormonale rollercoaster. Ze vertellen vanuit hun eigen ervaring hoe zij omgaan met de puberteit.
Musical whizzkid Tatyana Beloy skypet met Dokter Bea en vertrouwt haar toe dat ze zelf ook niet altijd de perfecte tiener was...
Aflevering 8: Homoseksualiteit - vrijdag 1 december
In deze aflevering van De Dokter Bea Show draait het allemaal om jongens die op jongens vallen en meisjes die zich aangetrokken voelen tot andere meisjes: homoseksualiteit. Maar wat is dat nu eigenlijk precies? Kan je dat zo zien aan iemand? En is homoseksualiteit helemaal anders dan heteroseksualiteit? In haar skills lab probeert Dokter Bea de verschillen te vinden.
Gitte, Zoë, Remke, Armin, Robrecht en Arno van het puberpanel vertellen wat zij denken over homoseksualiteit en vragen zich af of je wel kan zeggen dat je 100% hetero bent.
Dokter Bea doet ook nog een terrasje met professor Alexis Dewaele. Hij bestudeert als klinisch psycholoog al jarenlang homoseksualiteit in de samenleving.
Tenslotte belt Dokter Bea via Skype met Tom De Cock. Hij is getrouwd met Maarten en samen hebben ze een dochtertje. Hoe Tom zijn coming out beleefde, vertelt hij aan Dokter Bea.
Aflevering 9: Borsten - vrijdag 8 december
Plots verandert je lichaam en beginnen bij de meisjes hun borsten te groeien. Dokter Bea legt in haar show uit hoe dat komt, wat borsten eigenlijk zijn en dat bovendien geen enkele borst hetzelfde is.
Alia, Remke en Eline van het puberpanel vertellen over het moment dat hun borsten voor het eerst zijn beginnen groeien en wat ze ervan vinden. Thomas, Keanu en Ryan hebben natuurlijk ook een mening.
Dokter Bea maakt ook een uitstap naar het borstenatelier van Judith Van Herck. Zij is lingerie-ontwerpster en weet alles van borsten en BH's.
En Linde Merckpoel schuift voor de camera om te skypen met Dokter Bea. Hebben de borsten van Linde een naam? En collega Eva Deroo, heeft zij kersjes, appelsienen of meloenen?
Aflevering 10: Online / Sociale media - vrijdag 15 december
Dokter Bea maakt een coole selfie voor op Instagram, maar plots gaat haar foto een heel eigen leven leiden online. In De dokter Bea show gaat het daarom over de leuke maar ook minder leuke kanten van sociale media.
Op het internet is één klik soms een klik te veel, en dus spreekt Dokter Bea af met cyberflik Tim Cools die haar onderwerpt aan een verhoor over veilig gedrag online.
Alia, Zoë, Dide, Emmerson, Armin en Maarten vertellen elkaar wat ze vinden van ‘dickpics’ en ‘nudes’.
En met vlogster Kevser heeft Dokter Bea een goed cybergesprek over alles wat met sociale media te maken heeft.
Aflevering 11: Voortplanting - vrijdag 22 december
Komen de kindjes nu van de ooievaar of uit de bloemkool? In deze aflevering heeft Dokter Bea het over de voortplanting. Ze neemt de kijkers mee op een reis door de baarmoeder en langs de spermabank.
Dokter Bea is ook commentator tijdens een echte zaadcelrace en ze mag op bezoek bij professor Herman Tournaye. Hij is diensthoofd van de afdeling fertiliteit van de VUB en het UZ Brussel. Diensthoofd Fertiliteit - Gynaecologie
Lien, Gitte, Flo, Tomas, Keanu en Rob van het puberpanel praten alvast over hun kinderwens
En dokter Bea heeft niemand minder dan Koen Wauters weten te strikken voor een skype-gesprek.
Aflevering 12: Zelfbevrediging - vrijdag 29 december
Seks met jezelf. Het klinkt een beetje raar, maar eigenlijk is het heel normaal: ‘masturbatie’ heet dat, of ‘zelfbevrediging’.
Dokter Bea legt in haar skills lab uit waar de meest gevoelige plekjes van het lichaam zitten, en ze brengt een bezoek aan Ann Cuyvers, de eigenaar van de winkel De Erotische Verbeelding.
Flo, Zoë, Remke, Ryan, Emmerson en Arno van het puberpanel hebben een discussie: mag je eigenlijk wel masturberen als je een lief hebt?
En MNM-boegbeelden Karolien Debecker en Julie Van den Steen vertellen openhartig over de leukste momentjes met zichzelf …
Het puberpanel van dokter Bea
In elke aflevering van De dokter Bea show praat een ‘puberpanel’ op basis van hun eigen ervaringen en beleving over het onderwerp van de dag. Eigenlijk zijn het vooral adolescenten, maar als ervaringsdeskundigen weten zij beter dan wie ook welke vragen en gevoelens belangrijk zijn in de puberteit.
De groep bestaat in totaal uit 18 jongeren, van wie er in elke aflevering een zestal plaatsnemen in het panel. Sommigen hebben al heel wat seksuele ervaring, anderen staan bewust of toevallig nog minder ver. Ze praten honderduit over lichamelijke veranderingen, kussen, vrijen en masturberen, over hun eerste keer, over seks op internet en sociale media, enz.
De panelleden zijn: Emerson, Lien, Gitte, Quinten, Arnaud, Dide, Flo, Maarten, Keanu, Eline, Ryan, Alia, Rob, Thomas, Armin, Zoë, Robrecht en Remke.
Digitale lespakketten en opleidingen van Sensoa
Voor leraars van het 5de en 6de leerjaar van het basisonderwijs ontwikkelde Sensoa digitale lespakketten. Het gaat om interactieve modules die aansluiten bij elk van de twaalf thema’s van De dokter Bea show. Ze bevatten zowel doe-vragen en kennistesten als attitudevragen, quizjes en groepswerkvormen. De lesmodules zijn gratis beschikbaar via www.seksuelevorming.be en www.ketnetvoorouders.be
Sensoa organiseert ook vormingen rond De dokter Bea show. Daarbij kunnen begeleiders van kinderen van 9-12 jaar (leraars, jeugdwerkers, intermediairs) oefenen met het lesmateriaal dat werd ontwikkeld voor De dokter Bea show. Ze leren ook een RSV-programma voor relationele en seksuele vorming (RSV) samen te stellen op basis van ontwikkelingsdoelen. Ze kunnen ook leren hoe ze op een leeftijdsadequate manier informatie kunnen geven over seksualiteit en lichaam en hoe je best met de ouders communiceert over deze lessen.
Alle informatie vind je op www.seksuelevorming.be.