Skip to Content

Lancering Move tegen pesten 2018: STIP IT

Move tegen pesten in nieuw jasje: stippen op je hand tegen pesten

Beste leerkrachten en directie,

Beste jongerenbegeleiders,

Hoogstwaarschijnlijk vingen jullie de afgelopen dagen al heel wat op over de nieuwe Move tegen pesten van Ketnet en het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten. De vorige jaren werd de Move heel letterlijk genomen en was het de bedoeling dat zo veel mogelijk kinderen samen meedansten en -zongen met de verschillende anti-pestliedjes. Dit jaar willen we opnieuw zo veel mogelijk kinderen en jongeren mobiliseren én een stem geven tegen pesten. De actie STIP IT is heel  laagdrempelig, waardoor we ook hopen dat er nog meer kinderen en jongeren (en ook volwassenen) zich aangesproken zullen voelen. Actrice Tinne Oltmans zingt het actielied Stip na stip, en is samen met Ketnet-wrappers Sander Gillis, Leonard Muylle en Thomas Van Achteren boegbeeld van de Move tegen pesten 2018

#movetegenpesten en #stipit

Met STIP IT willen we alle kinderen en jongeren - en bij uitbreiding iedereen die sympathie heeft voor de Move tegen pesten - overtuigen dat pesten heel fout is. Eigenlijk is het principe van de actie heel eenvoudig:

 1. We roepen iedereen op om naar ketnet.be of de Ketnet-app te gaan en daar het Manipest te ondertekenen. Het Manipest bestaat uit vier afspraken die helpen om pesten tegen te gaan. Door deze vier afspraken te laten lezen en de vraag te stellen ze te ondertekenen als je akkoord bent, hopen we dat we kinderen kunnen stimuleren om na te denken over hun gedrag. 
  1. Ik vind pesten niet oké en zal er nooit aan meedoen!
  2. Ik praat erover als pesten mij bang of verdrietig maakt.
  3. Ik sluit niemand uit, voor mij hoort iedereen erbij!
  4. Ik zal altijd proberen op te komen voor iemand die gepest wordt.
 2. Wie het Manipest ondertekend heeft, kan dit zichtbaar maken door vier stippen op zijn of haar hand te tekenen. Door dit te doen, laten ze weten dat ze pesten echt niet oké vinden, en dat ze er zullen zijn voor wie gepest wordt. 
 3. Via ketnet.be en de Ketnet-app bestaat ook de mogelijkheid om een foto van een 'gestipte' hand te uploaden.
 4. Al wie het manipest ondertekent, krijgt ook een unieke code om op vrijdag 9 februari, de slotdag van de Vlaamse Week tegen Pesten, het Antipestival bij te wonen via een livestream via ketnet.be of de Ketnet-app. Het Antipestival is een festival met verschillende artiesten en uiteraard ook Tinne Oltmans met het themalied Stip na stip. We roepen op om het Antipestival met de klas of jeugdgroep samen te volgen om zo samen een sterk signaal te geven. Tijdens de Vlaamse Week tegen Pesten trekken Ketnet-wrappers Sander, Leonard en Thomas er ook nog op uit om nóg meer stippen te verspreiden.

Pesten is - jammer genoeg - een problematiek waar jullie waarschijnlijk regelmatig mee te maken krijgen. We willen zeker niet pretenderen dat we door STIP IT het probleem zullen oplossen. Maar we hopen wel dat we het op deze manier meer bespreekbaar kunnen maken.  

Voor deze actie engageerden we enkele Ketnet-helden van kinderen; Tinne Oltmans en onze drie mannelijke wrappers. Maar de rol die jullie, ook 'helden' van kinderen en jongeren, spelen is des te groter en belangrijker. We zouden daarom willen vragen om kinderen zo veel mogelijk te stimuleren om het Manipest te ondertekenen. En als jullie, als rolmodellen van kinderen en jongeren, ook zelf de stippen mee zouden willen verspreiden (via bv. sociale media), dan wordt het signaal des te straffer.

Tot slot nog even dit. We willen uiteraard dat onze Ketnet-mailings zo veel mogelijk bij leerkrachten en jongerenbegeleiders zélf terecht komen. Abonneren op deze scholenmailing kan door een mailtje te sturen naar scholenmailing@ketnet.be.

Met vriendelijke groeten,

Maarten Janssen, netmanager Ketnet

Over Ketnet

Ketnet is het 360°-kinderaanbod van de VRT. Ketnet brengt lokale content, interactie en beleving met een unieke meerwaarde, zowel op televisie als online en tijdens events. Ketnet is er voor alle kinderen tot twaalf jaar, met Ketnet Junior als submerk voor kinderen tot zes jaar. Ketnet verbindt kinderen met elkaar en met hun andere sociale cirkels. Het stimuleert hen om hun plek te vinden en zich te engageren in de samenleving. Ketnet helpt kinderen opgroeien tot zelfbewuste, autonome en gelukkige adolescenten.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Elise Vandevenne
Elise.vandevenne@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

 

Ketnet
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos