Skip to Content
Ketnet.be lanceert ‘Mijn 5R, de plek met tips voor jouw verhaal’ : online tool helpt kinderen met ‘hobbels’ in het leven

Ketnet.be lanceert ‘Mijn 5R, de plek met tips voor jouw verhaal’ : online tool helpt kinderen met ‘hobbels’ in het leven

Spin-off van populaire Ketnet-reeks D5R wil kinderen weerbaarder maken

Goed nieuws voor de vele fans van D5R ('De Vijver'), de realistische fictieserie over het wel en wee van vijf tieners. Ketnet en producent Eyeworks hebben namelijk besloten om nog een derde reeks te maken van de razend populaire serie, opnieuw in nauwe samenwerking met Awel (de vroegere Kinder- en Jongerentelefoon). Maar er is meer: ketnet.be biedt nu ook ‘Mijn 5R, de plek met tips voor jouw verhaal’ aan. Mijn 5R ('Mijn Vijver') is een tool om kinderen te helpen omgaan met een aantal specifieke 'hobbels' (levensvragen, lastige situaties) in het leven, zoals jaloezie, examenstress, grooming, gameverslaving, geaardheid, enz.

 

Uit het leven gegrepen

Het uitgangspunt van 'Mijn 5R’ zijn de belevenissen van de personages in D5R. In tien filmpjes zien we hoe Amber, Kyra, Leyla, Vincent en Wout geconfronteerd werden met een aantal specifieke situaties en levensvragen en hoe zij die aangepakt hebben. Het zijn herkenbare, uit het leven gegrepen thema's waar vele jongeren mee te maken hebben. De filmpjes tonen de kinderen dat zij niet de enigen zijn met het probleem in kwestie en hoe je ermee kan omgaan.

 

Tien thema's

De webpagina van ‘Mijn 5R’ op Ketnet.be bevat een raster met tien tegeltjes. Op elk tegeltje staat een foto van Amber, Kyra, Leyla, Vincent of Wout met daaronder een ‘hobbel’ uit het leven van een jongere. Als je op een tegeltje klikt start een filmpje. Daarin vertelt een van de vrienden hoe het personage in kwestie geconfronteerd werd met de situatie. Die getuigenis wordt aangevuld met fragmenten uit de reeks. We zien ook hoe het probleem kan worden aangepakt. Elk filmpje bevat ook een link naar de vragenpagina op de website van Awel waarin het onderwerp in kwestie aan bod komt. Zo wil Ketnet de kinderen helpen om sterker te staan in het leven, om hun veerkracht en weerbaarheid te vergroten.

Dit zijn de thema’s:

  • Jaloezie
  • Liefdesverdriet
  • Examenstress
  • Grooming
  • Adoptie
  • Gameverslaving
  • Twijfelen over je geaardheid
  • Pesten
  • Samengesteld gezin
  • Verliefd op beste vriend

Hieronder alvast enkele voorbeelden van de filmpjes van 'Mijn 5R'.

 

Wegens succes verlengd

De tweede reeks van D5R was opnieuw een groot succes, zowel op televisie als online, met een gemiddeld marktaandeel van 27% op tv en globale kijkcijfers (combinatie tv en online) tot meer dan 80.000, wat uitstekend is voor een kinderzender. Aflevering 20 werd online liefst 83.000 keer gestart en is daarmee na de move-tegen-pesten-videoclip de meest gestarte Ketnet-video ooit.

Ketnet heeft dan ook besloten om samen met producent Eyeworks en partner Awel door te gaan met de serie en een derde reeks te maken. Die zal dit najaar te zien zijn op Ketnet en Ketnet.be. De tweede reeks is ondertussen afgelopen, maar de compilatieafleveringen zijn nog altijd beschikbaar op ketnet.be.

 

Over D5R

Leyla, Wout, Kyra, Vincent en Amber wonen alle vijf in Vilvoorde. De eerste vier zijn al sinds hun kindertijd bevriend. De West-Vlaamse Amber is er in het begin van de eerste reeks bijgekomen. De vijf vrienden spreken regelmatig na school af aan de vijver van het Hanssenspark, naast het station in Vilvoorde. Vandaar de titel van de reeks.

D5R is fictie, maar het zou net zo goed human interest kunnen zijn. Vandaar de term ‘realistische fictie’. De vijf beleven veel plezier, maar worden ook geconfronteerd met moeilijke momenten, lastige situaties en tegenslagen. De serie geeft een beklijvende en realistische blik in de wereld van tieners en hun omgeving.

Over Ketnet

Ketnet is het 360°-kinderaanbod van de VRT. Ketnet brengt lokale content, interactie en beleving met een unieke meerwaarde, zowel op televisie als online en tijdens events. Ketnet is er voor alle kinderen tot twaalf jaar, met Ketnet Junior als submerk voor kinderen tot zes jaar. Ketnet verbindt kinderen met elkaar en met hun andere sociale cirkels. Het stimuleert hen om hun plek te vinden en zich te engageren in de samenleving. Ketnet helpt kinderen opgroeien tot zelfbewuste, autonome en gelukkige adolescenten.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Elise Vandevenne
Elise.vandevenne@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

 

Ketnet
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos