Skip to Content
Ketnet zet het nieuwe jaar in met veel eigen fictie

Ketnet zet het nieuwe jaar in met veel eigen fictie

Drie nieuwe fictiereeksen in januari

Januari wordt een drukke fictiemaand bij Ketnet. De Ketnet-kijkers kunnen kennismaken met maar liefst drie nieuwe Vlaamse fictiereeksen. En dat is geen toeval, want Ketnet vindt het erg belangrijk om te investeren in fictie van eigen bodem. Niet alleen omdat die erg populair is, maar ook om jong talent kansen te geven.

Vanaf maandag 9 januari is er een dagelijkse afspraak met Trix en 4eVeR. Eind januari kunnen de Ketnetters kennismaken met de gloednieuwe detectivereeks De regel van 3S.

4eVeR is de 'opvolger' van de succesreeks D5R. Realistische fictie bleek de afgelopen jaren dé ideale manier om moeilijke thema's bespreekbaar te maken bij kinderen en jongeren. 4eVeR wordt opnieuw ontwikkeld in samenwerking met Awel. Net zoals bij D5R zien we veel jong talent voor het eerst op het scherm. 

Trix is een verhaal van drie vrienden die leren goochelen. Samen met hun mentor en buurman Steven Delaere trekken ze eropuit en tonen ze hun trucs aan een live-publiek. Trix is een reality-reeks met een vleugje fictie. In de reeks wordt Steven Delaere namelijk verliefd op de mama van één van de drie kinderen, gespeeld door Katrijn Van Bouwel.

De regel van 3S is een gloednieuwe detectivereeks die zich afspeelt aan de kust en de sfeer van de zee, surfen en fun combineert met humor en suspense. Naast jong talent maken ook heel wat bekende namen hun opwachting in de reeks.

Meer over deze fictiereeksen en het belang van eigen fictie voor Ketnet leest u hieronder en in de bijgevoegde persdossiers.

 

Het belang van eigen fictie voor Ketnet

“Fictie is een belangrijke pijler voor Ketnet”, zegt netmanager Maarten Janssen. “Het is de ideale ontspanning voor kinderen, maar ook een manier om moeilijke thema’s bespreekbaar te maken. Dankzij sterke fictie van eigen bodem blijft Ketnet bovendien een motor voor de Vlaamse productiesector, en een unieke kweekvijver voor jong talent.

Zo is Ghost Rockers al enkele jaren een ware hype bij de jonge kijkers. Het tweede seizoen bereikte een dikke 450.000 kinderen, dit wil zeggen dat 72% van de Vlaamse kinderen wel eens een deel van een aflevering bekeek. Ook online deed de reeks het zeer goed.

Nog zo’n regelrecht succes is D5R, een realistische fictiereeks waarmee Ketnet moeilijke thema’s uit het leven van kinderen en jongeren bespreekbaar wil maken. Denk maar aan gameverslaving, racisme, diefstal, seksualiteit,… Samen met Awel zorgen we ervoor dat dit altijd professioneel gekaderd is en met een positieve ondertoon. Het vierde en laatste seizoen loopt momenteel op Ketnet, en met groot succes: per seizoen bereikten we met D5R gemiddeld 227.500 kinderen tot 12 jaar (35% van de kinderen hebben wel eens naar de reeks gekeken hebben), en daarnaast kijken ook heel wat jongeren uit het secundair onderwijs naar het programma. Opvallend is dat ongeveer de helft van de kinderen de reeks via ketnet.be of de Ketnet-app bekijkt, en dus niet op tv.

Naast deze huidige successen blijft Ketnet volop investeren in gloednieuwe fictie. Ik ben dan ook fier dat we na nieuwjaar maar liefst drie nieuwe Vlaamse fictiereeksen kunnen aanbieden aan de Ketnetters.”

 

4eVeR

Een realistische fictiereeks over vier vrienden en hun familie
Vanaf maandag 9 januari

Na D5R (De vijver) presenteert Ketnet met 4eVeR (Forever) een nieuw realistisch fictieverhaal, deze keer over vier vrienden die naast hun leeftijd (15) nog heel wat andere dingen gemeen hebben. De reeks focust op de familierelaties van de vier en op hun vriendschap. 4eVeR kwam net als D5R tot stand in samenwerking met Awel, aanspreekpunt voor kinderen en jongeren. Ook nu weer wil Ketnet met deze realistische fictiereeks moeilijke thema's bespreekbaar maken bij kinderen en jongeren. Vanaf maandag 9 januari om 18.30 u. (maandag tot donderdag)

Vrienden en familie

4eVeR volgt het wel en wee van de vier vrienden en hun gezin. De gezinnen zijn verschillend van samenstelling en achtergrond. Emma, Lore, Gamil en Robin zijn kind aan huis bij elkaar. Ze volgen dezelfde richting op school of hebben dezelfde hobby. Ze verschillen van karakter en temperament, maar er zijn drie dingen die hen binden: hun vriendschap, de relatie tussen de verschillende families, en de buurt. Veel van de verhaallijnen hebben te maken met de families en met de relatie van Emma, Lore, Gamil en Robin met hun broertje of zusje, met hun ouders en grootouders. Ook de bejaarde buurvrouwen van Robin, de zussen Antoinette en Bernadette, spelen een belangrijke rol. En verder staat de vriendschap van de vier centraal.

Realistische fictie

De jongeren en hun familie beleven veel plezier, maar worden ook geconfronteerd met moeilijke momenten, problemen en tegenslagen. Kortom: het leven zoals het is. 4eVeR is een fictiereeks, maar het zou net zo goed human interest kunnen zijn. Ketnet werkte daarvoor opnieuw samen met de experten van Awel, die op basis van hun ervaring met jongeren uit het leven gegrepen thema’s aanreikten en de scenaristen hielpen bij het uitwerken van de verhaallijnen.  

En dat is een win-win-situatie. “Via reeksen als D5R en nu ook 4eVeR leren vele jongeren Awel kennen”, zegt Sibille Declercq van Awel. “Een jongere schreef in 2016 in de tevredenheidsmeting van Awel: "In D5R op Ketnet werd Awel ook eens gebruikt toen een meisje zich niet goed in haar vel voelde. Binnen een paar jaar worden die afleveringen niet meer getoond. Dus ik zou zeggen: Laat Awel vaker voorkomen in een programma om aan kinderen te tonen wat jullie zijn. Dat is ook de manier hoe ik Awel leerde kennen." Met 4eVeR gaat Awel dan ook enthousiast op die tip in!”

Onderwerpen die aan bod komen, zijn onder meer verliefdheid, onzekerheid, holebi-ouders, pleegzorg, pesten op school, leven in een nieuw samengesteld gezin, mediawijsheid, armoede, depressiviteit, discriminatie, de aanslagen van maart 2016, enz.  Een spannende verhaallijn is ook die van de inbraak in de woning van de familie van Emma. Maar het is uiteraard niet allemaal kommer en kwel. Er wordt flink wat afgelachen in 4eVeR, en vriendschap en liefde brengen alles weer in balans.

De acteurs in 4eVeR zijn frisse jonge talenten en mensen uit het amateurtheater. Een bekende naam is wel comedian Erhan Demirci, die de rol van Arun speelt, de papa van Gamil.

4eVeR digitaal

Net als bij D5R wordt ook in 4eVeR volop gebruik gemaakt van sociale media en digitale toepassingen. De tieners communiceren vaak met elkaar via een groepsapp. Dat kan je als kijker in beeld mee volgen tijdens de afleveringen (in split screen). Maar ook als 4eVeR niet wordt uitgezonden blijven de jongeren actief op de app, en ook dat is te volgen via ketnet.be en de Ketnet-app. Wie de chat-gesprekken – doorspekt met extra video’s en afbeeldingen - online volgt, ontdekt nog meer over de verhalen die zich in de reeks afspelen. 

Vanaf donderdag 22 december kunnen de Ketnetters in een aantal korte ‘webisodes’ op Ketnet.be al kennismaken met de personages. Op zondag 8 januari, net voor de eigenlijke start van de reeks, worden die gebundeld uitgezonden op tv.

4eVeR wordt gemaakt door ‘ScheMa producties’. Dit jonge productiehuis wordt geleid door David Madder en Camiel Scheer, de drijvende krachten en bedenkers van D5R (de reeks en de film).

Meer informatie in bijgevoegde persmap.

 

Trix

Een realityprogramma over goochelen met een vleugje fictie
Vanaf maandag 9 januari

In Trix volgen we drie jonge vrienden, Lien, Leonard en Luca, die door de bekende goochelaar Steven Delaere (bekend van Belgium’s Got Talent) worden ondergedompeld in een wereld vol goocheltrucs en magie. Hij leert hen alle tips & trics en stuurt hen op pad om op locatie te oefenen. Maar er hangt nog meer magie in de lucht - en hier begint de fictie -  want Steven wordt zelf betoverd door Louise, de mama van Luca (gespeeld door Katrijn Van Bouwel, vooral bekend als de festivalfee in 1000 zonnen). Vanaf maandag 9 januari om 17.30 u. (maandag tot donderdag).

Het verhaal

Het verhaal van Trix begint bij Steven, een ervaren goochelaar met een bizar grijs plukje in zijn haar. Er wordt gefluisterd dat daar al zijn goocheltrucs ontstaan. Sinds kort wordt Steven gevolgd door een cameraploeg van Ketnet. Maar als de vrienden Lien, Leonard en Luca op een dag de repetitieruimte van Steven binnenvallen en zelf aan het goochelen slaan, begint het avontuur pas echt.

In de weken die volgen, stoomt Steven de drie jonge goochelaars klaar voor het echte werk. Ze trekken er ook op uit en Steven helpt hen bij hun optredens op verschillende locaties: op het muziekfestival Dranouter, in het Zilvermeer in Mol, de Beekse Bergen, Bobbejaanland, het Museum voor natuurwetenschappen in Brussel en Technopolis in Mechelen. Lien, Leonard en Luca verbazen het publiek op de verschillende locaties met hun goocheltrucs.

De magie van de liefde

Naast al die geweldige goocheltrucs zit erin Trix ook nog een andere soort magie. Er slaat namelijk ook een vlammetje over tussen Steven en Louise, de mama van Luca (gespeeld door Katrijn Van Bouwel). Het duurt dan ook niet lang voor de drie vrienden beslissen om Steven een handje te helpen in de liefde. Trix volgt ook die fictieve verhaallijn van de liefde tussen Steven en Louise.  Zo wordt de reeks meer dan een reality goochelprogramma en krijgt het een extra laagje. Dat inspireert de vier goochelaars (Steven, Lien, Leonard en Luca) ook om trucs te bedenken die kaderden in een groter verhaal.

Doe-het-zelf-trix

Niet alleen Lien, Leonard en Luca leren goochelen in Trix, ook de Ketnetters zelf. Elke week maken ze kennis met een nieuw goochelprincipe. Bovendien wordt er wekelijks een truc uitgelegd en aangeleerd, in verschillende stappen. Trix is een reeks die inspeelt op de nieuwsgierigheid van kinderen naar goochelen. Maar tegelijkertijd trekt Trix de kijkers mee in een avontuur van leeftijdsgenoten die zich enorm goed amuseren, met en zonder goochelen!

Trix is een programma van Bonka Circus voor Ketnet.

Meer informatie in bijgevoegde persmap.

 

De regel van 3S

Een spannend detectiveverhaal aan de kust
Vanaf maandag 30 januari

De regel van 3S is een gloednieuwe detectivereeks over de 17-jarige Dries Deckers, een energieke en inventieve tiener met een heel eigen logica. Door zijn impulsieve karakter wordt Dries ongewild geconfronteerd met een criminele zaak waar de politie geen vat op krijgt. Slaagt Dries er wel in om met zijn eigen deductiemethode, ‘de regel van Dries’, de zaak op te lossen? De rol van Dries wordt vertolkt door de jonge Samuël Anastasi. De beste vrienden van Dries zijn Roos, een blind meisje met veel inzicht (gespeeld door Dorien De Clippel), en IT-freak Hassan (Yassine Ouaich). Naast jong talent maken ook heel wat bekende namen hun opwachting in de reeks.

De regel van 3S speelt zich af aan de kust en combineert de sfeer van de zee, surfen en fun met humor en suspense.

Vanaf maandag 30 januari om 18.15 u. (maandag tot donderdag, herhaling telkens de dag erna om 18.00 u.

Het verhaal

Wanneer de blinde Roos (Dorien De Clippel) op een doordeweekse dag op het strand kennismaakt met Dries (Samuël Anastasi), voelen beiden meteen een klik. Ze raken aan de praat en Dries stelt voor om Roos te leren surfen. Hoewel iedereen Roos gek verklaart, laat ze zich overhalen. Door zijn enthousiasme en branie, maar vooral door zijn eigenzinnige manier van redeneren, die hij zelf ‘de regel van Dries’ noemt. Het is het begin van een hechte vriendschap en een blind vertrouwen.

De energieke en inventieve Dries heeft een bijzondere eigenschap. Hij was als kind het slachtoffer van een ontploffing in de chemische fabriek van zijn vader. Dries overleefde de ontploffing, maar de straling zorgde wel voor een merkwaardige bijwerking: als Dries zich opwindt, wordt hij onzichtbaar. Het is een eigenschap die soms handig is, maar even vaak vervelend. Geen wonder dat hij het liever verborgen houdt. Alleen zijn mama Inse (Tine Laureyns), oma Danielle (Danni Heylen), zijn beste vrienden Roos en Hassan (Yassine Ouaich) en dokter Erik Vingerhoets (Warre Borgmans) zijn op de hoogte.

Door omstandigheden raakt Dries ongewild betrokken bij de onfrisse praktijken van een gangsterbende onder leiding van de flamboyante maar duistere Libelula (Viv Van Dingenen). Met de hulp van zijn vrienden en zijn eigen deductiemethode ‘de regel van Dries’ tracht hij de ware toedracht te achterhalen en de gangsters te stoppen.

Andere personages

Kathy Kriekels (Jits Van Belle) en Wim Marijnissen (Bert Cosemans), de ouders van Roos; hoofdinspecteur Benoit Bellemans (Ron Cornet); Mister Ickx (Erik Burke), een mysterieuze man die geregeld contact opneemt met Dries en van heel veel dingen op de hoogte blijkt te zijn; Tony (Ivan Pecnik), de eigenaar en uitbater van surfclub BO4 waar de vrienden geregeld te vinden zijn.

En verder spelen onder anderen ook mee : Dominique Van Malder, Hans Van Cauwenberghe, Jakob Beks, Sander Gillis, Danny Timmermans e.v.a.

De regel van 3S is een coproductie van Ketnet en Zodiak Belgium naar een idee en scenario van Gert Goovaerts (Tom & Harry, De Elfenheuvel).

Meer informatie in bijgevoegde persmap.

 

Contacteer ons
Tine Plasmans Perscoördinator Ketnet
Tine Plasmans Perscoördinator Ketnet
Over Ketnet

Ketnet is het 360°-kinderaanbod van de VRT. Ketnet brengt lokale content, interactie en beleving met een unieke meerwaarde, zowel op televisie als online en tijdens events. Ketnet is er voor alle kinderen tot twaalf jaar, met Ketnet Junior als submerk voor kinderen tot zes jaar. Ketnet verbindt kinderen met elkaar en met hun andere sociale cirkels. Het stimuleert hen om hun plek te vinden en zich te engageren in de samenleving. Ketnet helpt kinderen opgroeien tot zelfbewuste, autonome en gelukkige adolescenten.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Elise Vandevenne
Elise.vandevenne@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

 

Ketnet
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos