Ketnet zet een schooljaar lang in op duurzaamheid met Planeet K

Ketnet zet een schooljaar lang in op duurzaamheid met Planeet K

En er komen dit najaar nog heel wat andere boeiende programma's, projecten en acties aan

Dinsdag 26 september 2023 – Ketnet kleurt groen en zet het komende schooljaar duurzaamheid centraal! Met de beweging Planeet K maakt Ketnet het thema bespreekbaar bij kinderen.

Daarnaast zorgen Ketnet en Ketnet Junior dit najaar voor een sterke mix van vertrouwde en nieuwe programma's, projecten en acties.

Planeet K

Planeet K is een beweging die een schooljaar lang zal leven bij Ketnet en Ketnet Junior. Zowel op televisie als online komen kinderen meer te weten over duurzaamheid. Op zondag 8 oktober geeft Ketnet het startschot in Kingsize live. Dan beginnen ook de wrapperchallenges en gaan Gloria Monserez, Héritier Tipo, Nidal van Rijn, Nona 't Jolle, Sarah Mouhamou en Thomas De Smet boeiende uitdagingen aan. Verder komen er een hele reeks nieuwe programma's waarin duurzaamheid centraal staat. Zo beleeft Gloria, samen met enkele Ketnetters, in Stel je voor avonturen die gelinkt zijn aan het thema. Verder zullen verschillende games in het teken staan van duurzaamheid. En ook in de uitzendingen van Karrewiet zal het onderwerp aan bod komen.

Op Ketnet.be en in de Ketnet-app wordt alles gebundeld op een overzichtelijke themapagina.

Annemie Gulickx, netmanager Ketnet: "Met Planeet K willen we Ketnetters niet alleen laten zien dat je met kleine acties een stuk duurzamer kunt leven, maar vertellen we hun ook de grotere verhalen rond de klimaatverandering. Planeet K moet een beweging worden waarin kinderen laten zien dat er altijd hoop is en dat, als we echt samenwerken, we toch een verschil kunnen maken."

Planeet K-challenges

Alle Ketnet-wrappers gaan één maand lang een uitdaging aan die te maken heeft met duurzaamheid. Héritier is als eerste aan de beurt, in oktober. Hij mag een maand lang geen nieuwe dingen kopen. En dat doet hij niet alleen: de wrappers roepen de hulp in van ervaringsdeskundigen bij hun challenges. Via een videodagboek kun je de avonturen van de wrappers volgen. Ook kunnen de Ketnetters supporten en meeleven met de wrappers via ketnet.be en de Ketnet-app.

Het videodagboek van Héritier is vanaf 8 oktober te zien op ketnet.be en in de Ketnet-app. De andere challenges volgen later dit schooljaar.

Stel je voor

Gloria Monserez, vier Ketnetters en drie kippen beleven in 24 uur een waanzinnige rollercoaster van gebeurtenissen gelinkt aan één thema rond duurzaamheid: De 24u challenge. En die 24 uur beleven ze niet vanuit een veilige studio, maar ze ondervinden alles op een Stel je voor-locatie. Want stel je voor dat je moet leven op een afvalberg! Stel je voor dat er op elk moment van de dag (of nacht) een natuurramp kan gebeuren! Stel je voor dat er geen elektriciteit is!

Stel je voor is een programma van De Mensen voor Ketnet.

Vanaf zondag 22 oktober in de Ketnet-app, op ketnet.be en VRT MAX.

Ketnet Junior

Ook Ketnet Junior doet mee met Planeet K. Via enkele inspirerende programma's komen ook de allerkleinsten in aanraking met duurzaamheid.

  • Evi & Co: iedere dag doet de zesjarige Evi een wonderlijke ontdekking, samen met opa Co. Met spullen van vroeger beleven ze speelse en soms ontroerende avonturen van nu. Nu in de Ketnet Junior-app en op VRT MAX.
  • Edmond en Lucy: maak kennis met Edmond, de eekhoorn, en Lucy, de berenwelp. Leef mee met hun dagelijkse avonturen in het bos, waar de natuur hun beste speelkameraadje is. Vanaf 8 oktober op Ketnet Junior, in de Ketnet Junior-app en op VRT MAX.
  • Saïd en Anna: een vrolijke, actieve ‘doe-serie’ over beste vrienden Saïd (6) en Anna (7) die dagelijks te vinden zijn in de Repair Shop van Saïd’s ouders. Terwijl kapotte spullen van de mensen uit de buurt daar met goed gereedschap een tweede kans krijgen, weten de kinderen hun eigen ‘probleempjes’ ook op geheel eigen, creatieve wijze te fixen. Saïd en Anna is een internationale coproductie van VRT met EO (Nederland) SWR en Indi Film uit Duitsland, gemaakt door Phanta Basta!. Deze serie is tot stand gekomen met een bijdrage van het Nederlands Filmfonds, de Netherlands Film Production Incentive, CoBO fonds en Creative Europe MEDIA programma van de Europese Unie. Vanaf 21 oktober op Ketnet Junior, in de Ketnet Junior-app en op VRT MAX.

Ketnet en Ketnet Junior zorgen voor een opwindend najaar

Naast Planeet K pakken Ketnet en Ketnet Junior dit najaar ook uit met een boel andere initiatieven en programma's.

Hilly-skate

Hilly trekt zowat iedere dag naar het skateplein, samen met haar vrienden. Wanneer ze geselecteerd wordt voor een proskateteam, komt een droom uit. Alleen … Hilly moet zich een andere stijl aanmeten en ziet haar vrienden amper nog. Een fictiereeks met jong talent: Nona ‘t Jolle als Hilly, Ilian Benamor als Otis, Josselin Blakime als Ayo en Amaryll Crott als Diede.

Hilly-skate is een programma van De Mensen voor Ketnet.

Elke week, van vrijdag tot zondag, op ketnet.be, in de Ketnet-app en op VRT MAX.

Homo universalis Ketnet

Ook dit schooljaar strijden vijfentwintig Ketnetters om de titel van Homo universalis Ketnet. In dit succesvolle programma, dat ondertussen al aan seizoen vier toe is, nemen de kinderen het iedere dag tegen elkaar op in spannende proeven. Degene die de proef het minst goed kan uitvoeren, valt af. Wie kan het langst in het spel blijven?

Elke weekdag op Ketnet, in de Ketnet-app en op VRT MAX.

De faker

Zet je schrap voor het tweede seizoen van De faker. In elke aflevering van deze spannende realityshow wordt bij een Vlaams gezin één gezinslid vervangen door iemand die niet bij het gezin hoort, de zogenaamde ‘faker’. Twee teams van Ketnet-wrappers nemen het tegen elkaar op om zo vaak mogelijk de identiteit van de faker te ontmaskeren. Lukt dit niet? Dan wint het gezin de faker-beker én een uitstap naar een leuk pretpark.

De faker is een programma van All3Media Belgium en Ketnet.

Vanaf woensdag 11 oktober elke woensdag op Ketnet, in de Ketnet-app en op VRT MAX.

Sarah’s podcasts

Alle peuters en kleuters staan regelmatig voor ‘eerste keren’. Zo is het voor hen heel spannend om de eerste keer naar de kapper te gaan, naar het zwembad of naar school. Met een leuke podcast zet Ketnet Junior hen mee op weg. Daarnaast is er ook eentje voor ouders en begeleiders, waarin zij te weten komen hoe ze kinderen kunnen helpen op die momenten.

  • Sarah: Sokpops eerste keer

Sokpop maakt net zoals elke peuter en kleuter een heleboel eerste keren mee. In Sokpops eerste keer worden er herkenbare situaties geschetst wanneer Sokpop voor zulke spannende gebeurtenissen staat. Hij deelt ze met Sarah, Bavo en Micro De Microfoon. Met de stemmen van Sarah Mouhamou als Sarah, Robin Keyaert als Sokpop, Bavo Maes als Bavo en Gloria Monserez als Micro De Microfoon.

Nu in de Ketnet Junior-app en op VRT MAX.

  • Sarah voor ouders

Sarah Mouhamou gaat in gesprek met ontwikkelingspsychologe Telidja Klaï over alle kleine en grote stappen die peuters en kleuters nemen. Kleine kinderen ontwikkelen zich razendsnel en staan voor een heleboel eerste keren. Sarah vertelt zowel over haar eigen ervaringen met zoontje Nouh als over die van jonge ouders uit haar omgeving. Telidja biedt de nodige inzichten en handvaten zodat je als ouder of opvoeder weet hoe ermee om te gaan. ​

Vanaf nu op VRT MAX.

De Warmste Koekenbak

De Warmste Week komt er weer aan en ook Ketnet doet opnieuw mee! Met De Warmste Koekenbak roept Ketnet-wrapper Sarah Mouhamou alle Ketnetters op om massaal koekjes te bakken en te verkopen ten voordele van De Warmste Week. Op school, in de jeugdbeweging of thuis: kinderen kunnen overal meedoen met De Warmste Koekenbak.

Tijdens de week zelf gaat Sarah in de Bakstage in Brugge nog extra koekjes bakken en verkopen. Dat doet ze samen met een boel Ketnetters en andere enthousiaste gasten. Haar Rijzende Reporters gaan het hele land door om Ketnetters die koekjes hebben gebakken te bedanken en om te luisteren naar hun verhalen.

Voor meer info en de registratie van je koekenbak kun je terecht op dewarmsteweek.be.

Later dit najaar

En er is nog meer! Binnenkort komen er op Ketnet nieuwe afleveringen van onder andere Zouk, Interstellar Ella en De Smurfen. Ook van het hoorspel Op luistertocht met Ridder Muis mag je nieuwe avonturen verwachten. Deze keer zullen die verhalen draaien rond een koningsmysterie, telkens met de nodige humor en flair van Ridder Muis.

Ketnet Junior pakt uit met de kleuterdramaserie Kabam!, waarin herkenbare kinderangsten centraal staan. De reeks laat zien dat iedereen wel eens bang is en toont op een speelse manier dat er vaak ook een oplossing voor handen is. Met een beetje fantasie, zo doe je dat gewoon!

Bart Verbeeck VRT Communicatie

 

Over Ketnet

Ketnet is het 360°-kinderaanbod van de VRT. Ketnet brengt lokale content, interactie en beleving met een unieke meerwaarde, zowel op televisie als online en tijdens events. Ketnet is er voor alle kinderen tot twaalf jaar, met Ketnet Junior als submerk voor kinderen tot zes jaar. Ketnet verbindt kinderen met elkaar en met hun andere sociale cirkels. Het stimuleert hen om hun plek te vinden en zich te engageren in de samenleving. Ketnet helpt kinderen opgroeien tot zelfbewuste, autonome en gelukkige adolescenten.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Elise Vandevenne
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

 

Ketnet
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos