Skip to Content
Ketnet volgt topsportkinderen in 'Competitiebeesten'

Ketnet volgt topsportkinderen in 'Competitiebeesten'

Vanaf 14 januari op Ketnet, ketnet.be en in de Ketnet-app

Vanaf 14 januari krijgen we op Ketnet een unieke kijk in het leven van verschillende topsportkinderen. Productiehuis Het Konijn volgde hen gedurende vier maanden tijdens trainingen en wedstrijden. Maar ook tijdens hun leven naast de sport. Hoe ziet het leven van een jonge topsporter eruit? Hoe gaan ze om met winst en verlies? Hoe combineren ze hun sport met school en vrienden?

De kinderen die gevolgd worden zijn dé talenten van de toekomst: Nina Derwael (gymnastiek), Laurens Devos (tafeltennis),  Chyara Onia (tennis), Jolien Corteyn (schermen), Jules De Sloover (snowboarden) en Gianni Vertrepen (voetbal). Wat deze reeks meteen een belangrijk archiefdocument voor de toekomst maakt.

Competitiebeesten, vanaf zondag 14 januari op Ketnet, op ketnet.be en in de Ketnet-app.

Maarten Janssen, netmanager Ketnet:

Ketnet  is al 20 jaar de grootste supporter van kinderen en speelt in op hun interesses en passies. Sport speelt daar een belangrijke rol in. Met Competitiebeesten zetten we kinderen en jongeren centraal die volop bezig zijn met die passie. En laten we zien wat het betekent om sport op het hoogste niveau te beoefenen. We zijn ervan overtuigd dat de groep jongeren nieuwe helden zullen worden voor de Ketnetters en dat ze hen zullen laten zien hoe winnen én verliezen deel uitmaakt van hun leven.

Nina Derwael

17 jaar - gymnastiek - zesde middelbaar Topsport Gent

Nina is momenteel de beste gymnaste van België en meteen ook een van de beste turnsters ter wereld.  Op de Olympische Zomerspelen in Rio vorig jaar eindigde ze in de finale. Met haar 19de plaats behaalde ze het beste resultaat bij de Belgische turnsters ooit in de geschiedenis van de Olympische spelen. In Barcelona behaalde ze in november 2016 goud op het Europese Kampioenschap en recent brons op het WK. Haar nieuwe doel is Tokyo in 2020.

Nina traint meer dan 32 uur per week. Hoewel de combinatie met school zwaar is, behaalt ze ook daar goede resultaten. 

Competitiebeesten volgt Nina in haar dagelijkse leven op trainingen, op school, op het internaat en thuis maar ook tijdens belangrijke wedstrijden. Tijdens het programma behaalt ze een gouden medaille op de ongelijke leggers in Parijs op de Worldcup Challenge en behaalt ze op hetzelfde toestel een bronzen medaille op het WK in Canada.

Het programma volgt ook enkele jonge 13 jarige turn-boys die dezelfde droom hebben als Nina maar die nog een lange weg hebben af te leggen. 

Laurens Devos

17 jaar - tafeltennis - zesde middelbaar Topsport Leuven

Laurens Devos is een absoluut toptalent om in de gaten te houden. Hij maakte zijn internationale debuut in 2014 en werd één jaar later al meteen Europees kampioen in het enkelspel klasse 9 (sporters met een hersenverlamming).  In zijn klasse is hij momenteel nummer 2 van de wereld. Laurens had een zuurstoftekort bij de geboorte, waardoor hij een lichte hersenverlamming heeft langs rechts. Op de Paralympische Spelen in Rio vorig jaar behaalde hij goud: de jonge Belg won al zijn wedstrijden op indrukwekkende wijze, telkens met 3-0. Naast zijn spel bij de invalide klasse speelt hij ook op topniveau bij de valide spelers.

Laurens krijgt wekelijks 20 à 25 uur tafeltennis les en dit is buiten alle wedstrijden gerekend. In het weekend is er meestal nog een competitie of een toernooi. Ook traint en speelt hij vaak in het buitenland en is hierdoor erg zelfstandig geworden. Zijn ouders gaan nooit mee, enkel naar Rio vergezelde zijn mama hem.

Laurens Devos is de jongere broer van Robin Devos, de op één na best geplaatste Belg bij de valide tafeltennissers.

Tijdens Competitiebeesten zien we o.a. hoe Laurens zijn gouden titel verdedigt op het Paralympisch EK in Slovenië.

 

Chyara Onia

13 jaar - tennis - Tweede middelbaar Topsport Wilrijk

Chyara begon als vijfjarige met kindertennis. De papa van Chyara is van Congolese afkomst en speelde vroeger ook tennis. Om de vader-dochter band te kweken, stelde papa voor om samen te gaan tennissen. Tennis werd pas echt 'serieus' toen Chyara geselecteerd werd door de Federatie.

Chyara zit nu in het tweede middelbaar op de topsportschool en zit ook op internaat. De focus ligt voor de volle 100% op haar tennisspel en haar schoolwerk. Dit neemt niet weg dat ze ook echt een meisje is die graag plezier maakt. Chyara wil heel graag een topspeler worden, Serena Williams is haar grote voorbeeld.

Competitiebeesten volgde Chyara vanaf de eerste schooldag. Het tweede middelbaar is een belangrijk jaar waarin de tennismeisjes extra hun best moeten doen om op de topsportschool te kunnen blijven en dat gaat met vallen en opstaan.

Jolien Corteyn

16 jaar - schermen - vijfde middelbaar Topsport Gent

Jolien komt uit een echte schermers familie. Haar zus Saartje Corteyn zit een jaar hoger op de topsportschool, maar hun dagelijkse trainingen krijgen ze samen. Hun vader Paul Corteyn is één van de trainers op de school. Jolien en Saartje kregen schermen met de paplepel mee. Hun avontuur begon door met papa mee te gaan naar de club. Hun eerste training werd gegeven door hun grootvader, eveneens ooit een schermer op hoog niveau. Opa is ondertussen 80 jaar maar gaf tot vorig jaar nog les.

De zusjes dromen beiden van een deelname aan de Olympische spelen in 2020 maar het eerste doel zijn de jeugdspelen in 2018 in Buenos Aires. In haar leeftijdscategorie staat Jolien momenteel 2de op de wereldranking.

Tijdens Competitiebeesten krijgt Jolien vanaf dit schooljaar les van 'trainer papa' en hoewel ze elkaar doodgraag zien is het niet altijd evident om je papa als coach te hebben. Jolien is een echt meisje dat houdt van shoppen maar het zware leven van een topsporter zorgt ervoor dat er soms keuzes moeten worden gemaakt. Als je een medaille wil halen is goed zijn namelijk niet goed genoeg. 

Jules De Sloover

15 jaar - snowboarden - vierde middelbaar Topsportschool Wilrijk

Jules sport nog maar een jaartje op topsportniveau. De snowboardfederatie pikte dit jonge talent op en nadat hij in 2016 aan alle selectiecriteria voldeed, kreeg hij een plaats in de Topsportschool van Antwerpen. Sporten zit in de familie: de zus van Jules speelt volleybal en zit op de topsportschool in Vilvoorde. Ook mama speelde volleybal op hoog niveau.

Snowboarders zijn vele maanden per jaar in het buitenland. Daarom is deze sport erg zwaar om te combineren met schoolwerk. Op school ligt de focus dan ook erg op zelfstandigheid: zelfstandig studeren in het buitenland, zelf plannen van schoolwerk en bijlessen, ... Voor Jules is het allemaal heel spannend, dit jaar bepaalt de federatie of hij mag blijven of dat hij terug moet naar de gewone school.

Competitiebeesten volgt Jules en zijn teamgenoot Dylan (14 jaar), die zijn eerste jaar op de topsportschool zit. We volgen deze waaghalzen o.a. naar Zwitserland en Oostenrijk maar snowboarden is ook een gevaarlijke sport en het kan zomaar misgaan.

Gianni Vertrepen

14 jaar - voetbal - derde middelbaar Topsportschool Wilrijk

Gianni is een middenvelder bij Beerschot en wilde altijd al profvoetballer worden. 

Gianni droomt ervan ooit een Rode Duivel te worden en te spelen bij zijn favoriete voetbalclub, Juventus. Hij is alleen maar met voetbal bezig en net als elke andere profvoetballer vindt Gianni zijn imago nu al heel belangrijk. Voetbal staat voor hem op de eerste plaatst en daar lijdt soms zijn schoolwerk wel wat onder maar gelukkig is zijn mama zijn steun en toeverlaat.

In Competitiebeesten volgen we Gianni in zijn weg naar de grote droom al moet hij daarvoor wat obstakels overwinnen want net als elke andere topsporter krijgt hij te maken met blessures.

 

Over Ketnet

Ketnet is het 360°-kinderaanbod van de VRT. Ketnet brengt lokale content, interactie en beleving met een unieke meerwaarde, zowel op televisie als online en tijdens events. Ketnet is er voor alle kinderen tot twaalf jaar, met Ketnet Junior als submerk voor kinderen tot zes jaar. Ketnet verbindt kinderen met elkaar en met hun andere sociale cirkels. Het stimuleert hen om hun plek te vinden en zich te engageren in de samenleving. Ketnet helpt kinderen opgroeien tot zelfbewuste, autonome en gelukkige adolescenten.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Elise Vandevenne
Elise.vandevenne@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

 

Ketnet
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos