Skip to Content
Ketnet viert 10 jaar Vlaamse Gebarentaal met 'stille' special

Ketnet viert 10 jaar Vlaamse Gebarentaal met 'stille' special

Heel het jaar door VGT op Ketnet met Karrewiet, Intrede van de Sint, ...

Dinsdag 26 april bestaat de Vlaamse Gebarentaal 10 jaar en dat is het uitgelezen moment voor Ketnet om VGT nog eens extra in de kijker te zetten met de 'stille' special 'Professor Doof en (S)Tom'. Ketnet heeft heel het jaar door aandacht voor dove en slechthorende kinderen. Zo zijn er de dagelijkse Karrewiet-uitzendingen met VGT op Ketnet en op ketnet.be. Maar ook extra initiatieven zoals de 'Intrede van de Sint' met VGT en onlangs nog extra bioscoopvoorstellingen van de film 'Helden van de zee' met ondertiteling.

In de special  'Professor Doof en (S)Tom' kunnen de Ketnetters op een speelse manier kennismaken met de Vlaamse Gebarentaal. In de reportage stellen horende kinderen vragen aan professor Doof en zijn assistent (S)Tom, vertolkt door de dove acteurs Andy Van Hoorebeke en Serge Vlerick. Zo komen de kinderen meer te weten over doof zijn, én over gebarentaal.

Aansluitend, in de Ketnet-wrap, krijgen ook de kinderen thuis de kans om vragen te stellen. Ze worden in de studio beantwoord door een dove Ketnetter en een gebarentolk.

Als kinderzender van de openbare omroep wil Ketnet er zijn voor alle Vlaamse kinderen. De special 'Professor Doof en (S)Tom' is dan ook lang niet het eerste Ketnet-initiatief om dove kinderen te bereiken:

  • Het jeugdjournaal Karrewiet heeft dagelijks een versie met VGT, zowel op televisie als op de website.
  • De populaire film 'Helden van de zee' werd gedurende één weekend uitgezonden met ondertiteling in de Vlaamse bioscopen, zodat dove en slechthorende kinderen er samen met hun gezinnen van konden genieten. 
  • De jaarlijkse Intrede van de Sint wordt eveneens uitgezonden met VGT.
  • In het programma 'Later als ik groot ben' ging Ketnet een tijd geleden op bezoek bij inspirerende ‘helden’: ondernemende mensen die een specifiek beroep uitoefenen en die destijds als kind misschien al over hun huidig beroep droomden. In één van de afleveringen volgde het programma een tolk Vlaamse Gebarentaal.
  • En ook de allerkleinsten maken op ketnet.be kennis met gebarentaal: in het 'Kaatje gebarenspel' leren ze spelenderwijs een aantal gebaren kennen.

Professor Doof en (S)Tom (een productie van VisualBox, gesubsidieerd door de Vlaamse Overheid), dinsdag 26 april om 17.00 u. op Ketnet en op ketnet.be.

Karrewiet met VGT, elk dag omstreeks 8.45 u. op Ketnet en op ketnet.be.

Kaatje Gebarenspel, www.kaatje.ketnet.be/#/gebarenspel

Over Ketnet

Ketnet is het 360°-kinderaanbod van de VRT. Ketnet brengt lokale content, interactie en beleving met een unieke meerwaarde, zowel op televisie als online en tijdens events. Ketnet is er voor alle kinderen tot twaalf jaar, met Ketnet Junior als submerk voor kinderen tot zes jaar. Ketnet verbindt kinderen met elkaar en met hun andere sociale cirkels. Het stimuleert hen om hun plek te vinden en zich te engageren in de samenleving. Ketnet helpt kinderen opgroeien tot zelfbewuste, autonome en gelukkige adolescenten.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Elise Vandevenne
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

 

Ketnet
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos