Ketnet komt op tegen kanker

Ketnet komt op tegen kanker

Donderdag 25 april - Ketnet komt op tegen kanker en maakt in de week van 29 april het thema bespreekbaar bij kinderen. Want ook kinderen worden met kanker geconfronteerd. Jaarlijks krijgen zo'n 400 kinderen jonger dan 15 jaar zelf de diagnose. Maar ook in hun omgeving krijgen ze soms met kanker te maken. Aan de hand van twee ijzersterke programma’s belicht Ketnet de verschillende aspecten van kanker.

"Praten over kanker is belangrijk, ook met kinderen. We willen met Ketnet dan ook verhalen van hier brengen die de ongelofelijke kracht van kinderen laat zien én met een internationale topreeks als Jenny brengen we straffe fictie over het onderwerp op kindermaat." Annemie Gulickx, netmanager Ketnet
"Het zou niet mogen, maar helaas worden ook kinderen geconfronteerd met kanker. Bij Kom op tegen Kanker proberen we zieke kinderen zoveel mogelijk ‘kind’ te laten zijn, onder andere door een vakantiekamp te organiseren waar ze even kunnen vergeten dat ze ziek zijn. We bieden scholen ook educatieve pakketten aan om het thema in de klas bespreekbaar te maken, want erover praten is – net zoals bij volwassenen – erg belangrijk. Samen met Ketnet hopen we zo kinderen en hun familie de nodige steun te geven." David Vansteenbrugge, algemeen directeur Kom op tegen Kanker

De Positivo’s

In het kader van de week Ketnet komt op tegen kanker duikt Ketnet-wrapper Sarah Mouhamou een hele week in de wereld van enkele kinderen met kanker. Hoe is het om kanker te hebben? Kan je het nog fijn hebben? Wat mis je het meeste? Wat is er moeilijk en wat maakt je bang? Omdat de kinderen fysiek niet bij elkaar kunnen zijn, richt Sarah haar eigen chatgroep op: De Positivo’s.

 • Aflevering 1: Arno
  Arno heeft botkanker en de tumor zit in zijn grote teen. Hij krijgt te horen dat die geamputeerd moet worden. Het lijkt hard nieuws, maar Arno is er eigenlijk heel erg blij mee want dat wil zeggen dat de tumor uit zijn lichaam wordt verwijderd en de kans op herval kleiner is. Arno moet naar het ziekenhuis en moet daar een hele dag verschillende onderzoeken ondergaan. Het is een dag waarop hij veel moet wachten, om de verveling tegen te gaan, besluit Sarah hem gezelschap te houden.
 • Aflevering 2: Sophia
  Sophia krijgt chemo en daar ziet ze zwaar van af. Ze is dan heel misselijk en ook haar haar is uitgevallen. Ze ging vroeger graag op restaurant maar omdat haar immuniteit te laag is en dit de kans om ziek te worden vergroot, mag ze dat niet meer doen. Als Sophia niet op restaurant kan, besluit Sarah om het restaurant dan maar naar het ziekenhuis te brengen.
 • Aflevering 3: Staf
  Staf heeft een hersentumor die niet geopereerd kan worden. Hij kreeg chemotherapie, maar die hielp niet, daardoor krijgt hij een experimenteel medicijn dat hij thuis mag innemen. Het is iets waar hij iedere week tegenop ziet omdat het heel vies smaakt.
 • Aflevering 4: Scarlette
  Scarlette krijgt chemo en proton-bestraling in het UZ in Leuven. De bestralingsmachine is een gigantisch toestel waar Scarlette zelf de kleur van het licht en de muziek mag kiezen. Het lang stilliggen wordt daardoor wat aangenamer.
 • Aflevering 5: Warre
  Warre kreeg twee jaar geleden het nieuws dat hij botkanker had. Na een operatie aan zijn heup en verschillende chemokuren is hij nu klaar voor zijn genezingsproces. Via revalidatie-oefeningen leert hij opnieuw sterker op zijn benen te staan. Hij droomt ervan om opnieuw zijn vroegere sport schermen te kunnen beoefenen.

Via de chatgroep delen de kinderen foto’s en filmpjes, geven ze tips en ondersteunen ze elkaar. Iedere aflevering gaat Sarah langs bij een van de kinderen tijdens hun behandeling of revalidatie. En ze bezorgt hen ook een verrassing waar ze tijdens hun ziekte alleen maar van kunnen dromen. ​

Story image

De Positivo's van maandag 29 april t.e.m. vrijdag 3 mei omstreeks 18.25 uur op Ketnet en vanaf 7.30 uur in de Ketnet-app en VRT MAX.

Jenny

De fictiereeks Jenny gaat over een dertienjarig meisje dat gepassioneerd is door dans, maar op een dag de diagnose van leukemie krijgt. Deze aangrijpende reeks toont hoe zij en haar omgeving hiermee omgaan. In de derde reeks zien we dat Jenny haar leukemie overwonnen heeft, kan ze wat afstand nemen om te begrijpen hoe de ziekte haar leven heeft veranderd. Als ze inziet hoe ze deze zware beproeving in sterkten kan omzetten, kan ze een nieuwe weg inslaan waarin liefde en vriendschap de bovenhand nemen. Teruggeven aan anderen zal ook haar manier zijn om zin aan haar leven te geven. De stem van Jenny werd ingesproken door Stien Edlund.

Jenny reeks 3 vanaf maandag 29 april om 19.40 uur op Ketnet en vanaf 7.30 uur in de Ketnet-app en VRT MAX.

 

Ketnet komt op tegen kanker is een samenwerking tussen Ketnet en Kom op tegen Kanker.

Elise Vandevenne Communicatieverantwoordelijke Ketnet

 

 

Over Ketnet

Ketnet is het 360°-kinderaanbod van de VRT. Ketnet brengt lokale content, interactie en beleving met een unieke meerwaarde, zowel op televisie als online en tijdens events. Ketnet is er voor alle kinderen tot twaalf jaar, met Ketnet Junior als submerk voor kinderen tot zes jaar. Ketnet verbindt kinderen met elkaar en met hun andere sociale cirkels. Het stimuleert hen om hun plek te vinden en zich te engageren in de samenleving. Ketnet helpt kinderen opgroeien tot zelfbewuste, autonome en gelukkige adolescenten.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Elise Vandevenne
Elise.vandevenne@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

 

Ketnet
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos