Skip to Content
Ketnet en Ketnet Junior zetten schermen op zwart tijdens veertiende Buitenspeeldag

Ketnet en Ketnet Junior zetten schermen op zwart tijdens veertiende Buitenspeeldag

Woensdag 21 april 2021 -  Op woensdagnamiddag 21 april zullen wellicht heel wat Vlaamse en Brusselse huiskamers leeg zijn. Minister Dalle hoopt samen met maar liefst zes Vlaamse kinderzenders dat opnieuw duizenden kinderen gevolg zullen geven aan hun gezamenlijke oproep om morgen buiten te gaan ravotten. In deze rare tijden is spelen en sporten in de buitenlucht belangrijker dan ooit, uiteraard op een coronaveilige manier. Op televisie zal er alleszins niets te zien zijn voor het jonge geweld. Ook Ketnet en Ketnet Junior zetten morgen hun schermen op zwart tussen 12u en 16u.

Aan deze 14de Buitenspeeldag nemen maar liefst 204 Vlaamse en Brusselse steden en gemeenten deel. Een mooi resultaat, aangezien de editie van vorig jaar nog geannuleerd moest worden door de coronacrisis. Ook nu blijven het bijzondere tijden voor onze jeugd, maar ondanks de geldende maatregelen wil de campagne wijzen op het belang van buiten spelen en sporten.

Het zijn de lokale besturen die de trekkers zijn van de campagne en de Buitenspeeldagactiviteiten in hun gemeente of stad. Een grootschalig aanbod zoals tijdens andere edities is door de geldende coronamaatregelen uiteraard niet aan de orde. Toch slagen heel wat gemeenten en steden – vaak samen met jeugd- en sportverenigingen, scholen… - erin om kleinschalige activiteiten aan te bieden waarbij kinderen zich onbezorgd maar coronaveilig kunnen uitleven. Denk maar aan wandelingen met doe-opdrachten in de gezinsbubbel, spelletjes en wedstrijden die uitgevoerd worden binnen de bestaande klasbubbels, enzovoort. De expertise die jeugd- en sportambtenaren, jeugdverenigingen en scholen hierin het afgelopen jaar hebben verworven komt hier goed van pas. Gemeenten en steden die deze editie dan toch geen eigen aanbod organiseren ondersteunen wel de Buitenspeelboodschap. Zij zetten hun speel- en sportpleintjes, speelstraten, speelbossen… extra in de kijker en roepen kinderen op om er op uit te trekken.

“De Buitenspeeldag blijft een belangrijk signaal, ook en zeker in deze tijden. Meer dan ooit hebben kinderen recht op een plaats in de publieke ruimte om te kunnen spelen en sporten. Het hele jaar door moeten zij op een veilige manier terecht kunnen op pleintjes, in parken… om zich te kunnen uitleven in hun directe woonomgeving. Het recente Buitenspeel-onderzoek van Kind & Samenleving toont aan dat hier nog werk aan de winkel is, want de afgelopen tien jaar is het aantal buitenspelende kinderen maar liefst gehalveerd. Ik wil mij dan ook blijven inzetten om lokale besturen te stimuleren om verder vorm te geven aan een positief speelbeleid en -klimaat. Het is dan ook zeer lovenswaardig dat maar liefst zes kinderzenders mee hun schouders onder deze campagne zetten. Ik hoop dat de Vlaamse en Brusselse kinderen woensdag massaal maar coronaveilig gaan buitenspelen, én dat gemeentebesturen aandacht voor kindvriendelijke buitenruimte hoog op de lokale agenda blijven plaatsen!” - Vlaams Minister van Jeugd Benjamin Dalle

De Buitenspeeldag is een initiatief van Ketnet, Ketnet Junior, Nickelodeon, Nick Jr., VTM kids, Studio 100 TV, Bataljong vzw, ISB vzw (Vlaams Instituut voor Sportbeheer en Recreatiebeleid), Goe Gespeeld!, Kind & Samenleving en de Vlaamse overheid.

Meer info: www.buitenspeeldag.be
​Contact: Bataljong vzw – info@buitenspeeldag.be – 03 740 76 45

Woordvoerder kabinet minister van Jeugd:
​Tom Demeyer – tom.demeyer@vlaanderen.be – 0472 84 15 99

Over Ketnet

Ketnet is het 360°-kinderaanbod van de VRT. Ketnet brengt lokale content, interactie en beleving met een unieke meerwaarde, zowel op televisie als online en tijdens events. Ketnet is er voor alle kinderen tot twaalf jaar, met Ketnet Junior als submerk voor kinderen tot zes jaar. Ketnet verbindt kinderen met elkaar en met hun andere sociale cirkels. Het stimuleert hen om hun plek te vinden en zich te engageren in de samenleving. Ketnet helpt kinderen opgroeien tot zelfbewuste, autonome en gelukkige adolescenten.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Elise Vandevenne
Elise.vandevenne@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

 

Ketnet
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos