Skip to Content
Ketnet | Opnames Sinterklaas-film Ay Ramon! van start

Ketnet | Opnames Sinterklaas-film Ay Ramon! van start

Stijn Coninx verfilmt Sint-verhaal van Hugo Matthysen

Enkele dagen geleden zijn de opnames begonnen van Ay Ramon!, de Sinterklaas-film van Sylvester Productions en Ketnet in regie van Stijn Coninx en naar een scenario van Hugo Matthysen. Ay Ramon! gaat over de mysterieuze verdwijning van het paard van Sinterklaas en zijn verzorger Ramon tijdens de reis vanuit Spanje naar Vlaanderen, en de gevolgen daarvan voor de Sint, Zwarte Piet en hun vrienden. De film komt tot stand met de medewerking van Jan Decleir, Pieter Embrechts, Frans Van der Aa, Lucas Van den Eynde, Els Dottermans, Tom Van Dyck, Adriaan Van den Hoof, Evelien Bosmans, Matteo Simoni  en vele anderen. Ay Ramon! is dit najaar te zien in de bioscoop en wordt verdeeld door Paradiso Films.

 

Het verhaal

Zoals elk jaar komt de Sint met de stoomboot uit Spanje weer aan. Hij kijkt uit naar het weerzien met zijn trouwe paardenverzorger Ramon Iglesias en zijn paard Slechtweervandaag. Die komen namelijk nooit mee met de boot, maar reizen over land omdat Slechtweervandaag anders zeeziek zou worden. Maar Ramon en Slechtweervandaag zijn niet op de afspraak aan de kade. Waar zijn ze? Wat is er gebeurd? Sinterklaas-expert professor Van den Uytleg, zijn geliefde Conchita Garcia, de huishoudster van de Sint, Zwarte Piet, de kapiteins Paelinckx en Verscheepen: allemaal gaan ze op zoek naar Ramon en Slechtweervandaag. Want als die er niet zijn tegen zes december, dan kan de Sint niet over de daken rijden om de pakjes bij de kinderen te brengen…

Hoe dat afloopt, dat zien we dit najaar in Ay Ramon!

 

De wereld van Sinterklaas

In 1993 moderniseerde de VRT het klassieke Sinterklaas-verhaal voor de reeks Dag Sinterklaas. De makers wilden de kinderen, én hun mama’s en papa’s, Sinterklaas leren kennen zoals hij echt is: een goedheilig man met een klassieke waardigheid en een onuitputtelijke kinderliefde, maar ook een mens van vlees en bloed met vertederende kleinmenselijke trekjes. Een man ook met vele vrienden en een hele entourage van kleurrijke, grappige en gelaagde personages die jong en oud aanspreken en tradities verzoenen met de hedendaagse realiteit. Dat is de Sint die we kennen van Dag Sinterklaas, de jaarlijkse intrede Hij komt, hij komt! en de andere Sint-programma’s van Ketnet in samenwerking met Hugo Matthysen en Sylvester Productions. Dat is ook de Sint van Ay Ramon!

Eén van de beste vrienden van de Sint is Zwarte Piet. Sinds Dag Sinterklaas weten we dat Piet zijn zwarte kleur dankt aan het roet in de schouwen. Sindsdien is de samenleving blijven veranderen. Daarom hebben de makers van Ay Ramon! het uiterlijk van Zwarte Piet verfijnd, met het oog op de maatschappij van vandaag, maar met respect voor de Sinterklaas-traditie. Zo zal Piet er in Ay Ramon! iets anders uitzien dan vroeger. Je zal onder de zwarte roetvegen ook zijn witte huid zien. Verder heeft Piet niet langer kroezelhaar, gekleurde lippen of oorbellen, maar draagt hij wel hippe sportschoenen. Hij ziet er meteen nog speelser uit dan vroeger.

 

Eén ding primeert: Sinterklaas is een feest voor alle kinderen en dat moet ook zo blijven. En daar wil Ay Ramon! toe bijdragen.

 

Scenario: Hugo Matthysen
Regie: Stijn Coninx
Productie: Sylvester Productions en Ketnet

Distributie: Paradiso Films

 

 

Niet voor publicatie:

De makers en de cast van Ay Ramon! zijn voorlopig niet beschikbaar voor interviews.

Contacteer ons
Hans Van Goethem VRT Communicatie - Woordvoerder programma's en netten
Hans Van Goethem VRT Communicatie - Woordvoerder programma's en netten
Over Ketnet

Ketnet is het 360°-kinderaanbod van de VRT. Ketnet brengt lokale content, interactie en beleving met een unieke meerwaarde, zowel op televisie als online en tijdens events. Ketnet is er voor alle kinderen tot twaalf jaar, met Ketnet Junior als submerk voor kinderen tot zes jaar. Ketnet verbindt kinderen met elkaar en met hun andere sociale cirkels. Het stimuleert hen om hun plek te vinden en zich te engageren in de samenleving. Ketnet helpt kinderen opgroeien tot zelfbewuste, autonome en gelukkige adolescenten.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Elise Vandevenne
Elise.vandevenne@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

 

Ketnet
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos