Skip to Content
Karrewiet: twintig jaar duiding op kindermaat

Karrewiet: twintig jaar duiding op kindermaat

Woensdag 9 februari 2022- Op vrijdag 11 februari blaast Karrewiet twintig kaarsjes uit. Het kinderjournaal van Ketnet viert dat met een feestelijke uitzending. Die speciaal voor de gelegenheid wordt gepresenteerd door de drie ankers samen: Jelle Mels, Meryem El Mandoudi en Amber Janssens. Samen blikken zij terug op de hoogtepunten van de afgelopen twintig jaar.

‘Karrewiet is na twintig jaar relevanter dan ooit. Kinderen zien en horen overal nieuws. Op TikTok, instagram, op tv en op de radio. Er circuleert veel fake news op sociale media. Wij brengen in die wildgroei duiding en context. We hebben aandacht voor de mening van en ​ de interactie met kinderen. Zo willen we hen helpen om kritisch te leren nadenken in een gepolariseerde maatschappij.’
​Katrien Van Der Slycken, hoofd JONG bij VRT NWS

Karrewiet ging van start in januari 2002 en is twintig jaar later dé referentie wat betreft nieuws voor kinderen. Karrewiet is de voorbije twintig jaar mee geëvolueerd met de nieuwsbehoefte van kinderen. Zes restylingen, honderden kindreporters, heel wat exclusieve interviews en drie nieuwsankers later geeft ons jeugdjournaal nog dagelijks uitleg en context bij het nieuws uit de brede actualiteit en uit de kinderen hun leefwereld. Karrewiet is ook niet meer weg te denken uit de Vlaamse en Brusselse klassen. Bij heftige nieuwsmomenten zoals bijvoorbeeld de aanslagen in Zaventem en de weerslag van de coronacrisis op kinderen in armoede heeft Karrewiet ook impact. Het verhaal van Dylan beroerde iedereen en geraakte op de politieke agenda. Karrewiet doet dus meer dan nieuws en duiding brengen. Karrewiet geeft kinderen ook een stem.

Story image

Twintig jaar Karrewiet op vrijdag 11 februari omstreeks 17.50 uur op Ketnet, Ketnet.be en in de Ketnet-app.

Karrewiet in tien weetjes

  1. Karrewiet veranderde zes keer van vormgeving sinds de start in 2002.
  2. Sinds 2018 wordt Karrewiet gepresenteerd door een anker: eerst Jelle Mels en Meryem El Mandoudi en vanaf 2020 ook Amber Janssens.
  3. Er was een Karrewiet lied en later ook een Karrewiet klip. Karrewiet had ooit een eigen gezelschapsspel: het Karrewietspel.
  4. Tijdens de verkiezingen in 2019 was er De Grote Karrewiet Verkiezingsshow met de voorzitters van de politieke partijen. Een primeur voor het kinderjournaal.
  5. In 2019 werd Karrewiet één keer gepresenteerd door de grote Martine Tanghe van Het Journaal. Zij verving toen Jelle en Meryem, die zich voorbereidden op De Grote Karrewiet Verkiezingsshow.
  6. Karrewiet brengt reportages van over de hele wereld en laat de kinderen zo kennismaken met andere landen (VS, Israël, Filipijnen, Ecuador, ...)
  7. Door de jaren heen werkte Karrewiet met honderden kindreporters die aan politici, BV's en andere kinderen vragen stelden.
  8. De journalisten Freek Braeckman, Inge Vrancken en Gitte Van Hoyweghen leerden het vak bij Karrewiet. Ook Liesbet Vrieleman (ondertussen directeur Informatie bij de VRT) werkte ooit bij Karrewiet.
  9. In maart 2021 maakte Karrewiet een special met premier Alexander De Croo waar kinderen vragen konden stellen over het coronabeleid.
  10. De afgelopen twintig jaar heeft Karrewiet heel wat bekende mensen geïnterviewd: Steven Spielberg, Romelu Lukaku, Greta Thunberg, Kevin De BruyneHet programma had zelfs een exclusief interview met Koning Filip.

 

 

Elise Vandevenne Communicatieverantwoordelijke Ketnet

 

 

Over Ketnet

Ketnet is het 360°-kinderaanbod van de VRT. Ketnet brengt lokale content, interactie en beleving met een unieke meerwaarde, zowel op televisie als online en tijdens events. Ketnet is er voor alle kinderen tot twaalf jaar, met Ketnet Junior als submerk voor kinderen tot zes jaar. Ketnet verbindt kinderen met elkaar en met hun andere sociale cirkels. Het stimuleert hen om hun plek te vinden en zich te engageren in de samenleving. Ketnet helpt kinderen opgroeien tot zelfbewuste, autonome en gelukkige adolescenten.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Elise Vandevenne
Elise.vandevenne@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

 

Ketnet
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos