Karrewiet Plus over heilige boeken: Bijbel, Thora en Koran
Kinderen getuigen over hun geloof - op maandag 15 september
In de eerste aflevering van het nieuwe seizoen laat het duidingsprogramma Karrewiet Plus de Ketnetters kennismaken met Noa, Yasmine, Mart en Henrieke. Het zijn hele gewone kinderen. Ze wonen alle vier in Antwerpen. Ze gaan er naar school en ze hebben er hun vrienden. Toch hebben ze iets bijzonders: ze zijn gelovig. En het heilige boek dat bij hun geloof hoort, speelt een belangrijke rol in hun leven. Daarover getuigen ze in Karrewiet Plus, dat net als Karrewiet in een nieuw kleedje zit. De reportage sluit aan bij de dubbeltentoonstelling “Heilige boeken, heilige plaatsen” in Antwerpen (vanaf 19 september) en wordt uitgezonden op maandag 15 september om 19.00 u. op Ketnet.
Uitkomen voor je geloof is tegenwoordig niet zo evident, zeker niet voor kinderen en jongeren. Maar voor Mart, Henrieke, Noa en Yasmine is het vanzelfsprekend. Mart en Henrieke zijn protestants christelijk en hechten veel belang aan de Bijbel. Voor protestantse christenen en dus ook voor Mart en Henrieke is de (individuele) Bijbelstudie heel belangrijk. Noa is joods en beleeft haar geloof aan de hand van de Thora. Yasmine is moslima en leeft volgens de regels van de Koran.
De verhalen van Noa, Yasmine, Mart en Henrieke zijn niet hét verhaal van hun godsdienst, maar het verhaal van hun persoonlijke beleving ervan op basis van de heilige boeken van hun religie.
Geloof en respect
Yasmine krijgt Koranles van haar papa. Ze leest de verzen hardop en krijgt uitleg over de betekenis ervan. Voor haar is de Koran een belangrijk element in haar leven.
Yasmine: “Ik denk er wel vaak aan hoe ik in het paradijs moet geraken. En als ik vaak in de Koran lees en als een goede moslim leef, is de kans groter dat ik daar geraak.”
Broer en zus Mart en Henrieke zijn protestants. Op zondag krijgen ze les over de Bijbel, maar ook in de loop van de week is de Bijbel voor hen van groot belang. Bijvoorbeeld bij het avondeten of om tot rust te komen.
Mart: “Als ik ruzie heb gehad op school, dan kom ik thuis en lees ik in de Bijbel. Dan word ik vanzelf weer rustig.”
Henrieke: “De Bijbel helpt mij om een beter mens te worden”.
Noa is joods en zij leert vooral op school over de Thora. De Thora gaat voor haar niet alleen over haar geloof, maar ook over de geschiedenis van haar volk.
Noa: “Onze geschiedenis staat daarin. Hoe de joden een volk zijn geworden, door wie het begon. Er staat ook in hoe we moeten leven. De Thora zal altijd een stuk van mijn leven zijn.”
De heilige boeken hebben een belangrijke plaats in het leven van Noa, Yasmine, Mart en Henrieke. Maar ze hebben ook veel respect voor elkaars godsdienst.
Noa: “We respecteren elkaar en de religies. Dat vind ik zo leuk aan vrienden hebben die niet joods zijn. Ik leer andere mensen hun religies kennen en heb daar veel respect voor.”
Omkadering in de wrap
De reportage van Karrewiet Plus wordt in de Ketnet-studio ingeleid door godsdienstlerares Sofie. Zij heeft het met wrapper Sander en enkele kinderen over “geloven”. Wat betekent dat, hoe persoonlijk is dat voor elk kind en welke impact kan het geloof op je leven hebben? Ook na de reportage praten Sander, Sofie en de kinderen nog even over wat ze gezien hebben en neemt Sofie nog de tijd om de vragen van de kinderen te beantwoorden.
Over Karrewiet Plus
Terwijl het jeugdjournaal Karrewiet de Ketnetters elke dag op de hoogte houdt van allerlei nieuws uit Vlaanderen en de wereld, gaat het duidingsmagazine Karrewiet Plus een keer per maand dieper in op één bepaald onderwerp. Het gaat om maatschappelijk relevante thema’s en onderwerpen uit de leefwereld van kinderen. Ze worden in een langere reportage van een tiental minuten verder uitgediept, met meer ruimte voor duiding dan in de gewone Karrewiet-uitzendingen. Op de website www.ketnet.be/karrewietplus kunnen de Ketnetters de reportage herbekijken. Er staat ook extra info en duiding en de kinderen kunnen mee discussiëren over de onderwerpen en hun eigen ervaringen delen. Zo wil Karrewiet Plus ook moeilijkere thema’s makkelijker bespreekbaar maken voor kinderen van 6 tot 12 jaar.
De reportage Heilige boeken kwam tot stand in samenwerking met de stad Antwerpen, het MAS en de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience en sluit aan bij de dubbeltentoonstelling “Heilige boeken, heilige plaatsen” in Antwerpen (vanaf 19 september). De reportage zal ook te zien zijn op de expo Heilige boeken in de Erfgoedbibliotheek.
Karrewiet Plus – Heilige boeken: maandag 15 september om 19.00 u.
(hh op woensdag 17.9 om 12.30 u, zaterdag 20.9 om 17.50 u.)