Skip to Content

Karrewiet Plus over adoptie - maandag 6 oktober

"Ik ben geadopteerd" - Zoé en Charlie vertellen over hun adoptie

Op maandag 6 oktober kunnen de Ketnetters in Karrewiet Plus kennismaken met Zoé en Charlie. Zoé is negen en werd geboren in China. Charlie is tien en komt uit Zuid-Afrika. Allebei werden ze geadopteerd toen ze nog een baby waren. Ze vertellen hun verhaal in Karrewiet Plus. Maandag 6 oktober om 19.10 u.

 

Zoé en Charlie zijn hele gewone Vlaamse kinderen, die opgroeien in een warm gezin. Toch vragen ze zich soms af waar ze vandaan komen. Wie zijn mijn geboorteouders? Waarom ben ik geadopteerd? Hoe zou het geweest zijn, als ik in mijn geboorteland was blijven wonen. Dat soort vragen.

 

Elk adoptieverhaal is anders

Charlie heeft al antwoorden op een paar van zijn vragen. Met zijn adoptieouders ging hij op zoek en vond hij zijn geboortemoeder in Zuid-Afrika. Het is zeer uitzonderlijk dat adoptiekinderen hun biologische ouders kunnen terugvinden. De ontmoeting van Charlie met zijn mama Afrika was dan ook bijzonder emotioneel. Charlie is heel gelukkig hier in België, met zijn broer Nelson en zijn adoptieouders. Maar hij is ook blij dat hij contact heeft met zijn geboortemama:

Charlie: “We hebben mijn mama opgezocht en we hebben haar ook gevonden. Dat was eigenlijk heel onverwacht."

Zoé heeft geen details over haar geboorteouders. Ze weet alleen dat ze is gevonden in een doos op een koude winterdag. Daarom is haar Chinese naam Dongshuang, wat 'winter' betekent in het Chinees. Net als Charlie is Zoé al op rootsreis naar China geweest. Het was heel bijzonder om in China te zijn. Hoop om haar geboorteouders te vinden, heeft Zoé niet, maar dat laat ze niet aan haar hart komen.

Zoé: “Eerst was ik achtergelaten in een doos met een dekentje, lekker warm, met een papflesje en een rood briefje. Op dat briefje stond wanneer ik geboren werd en dat ze goed voor me moesten zorgen en ik werd neergezet op een drukke plaats. Mevrouw Lee heeft me gevonden en naar het weeshuis gebracht.”

 

Omkadering op Ketnet

In de Ketnet-studio heeft wrapper Sien voor en na de uitzending van Karrewiet Plus twee bijzondere gasten: voormalig topturnster Aagje Vanwalleghem en haar jongste zus Myrthe (8). Aagje werd als baby geadopteerd uit Brazilië. Myrthe werd geboren in Ethiopië. Ze leggen uit wat adoptie is en vertellen over hun eigen adoptieverhaal.

 

Extra informatie op de website

Op de website www.ketnet.be/karrewietplus krijgen de Ketnetters meer uitleg over wat adoptie nu eigenlijk betekent. Waarom kinderen geadopteerd worden en dat geadopteerde kinderen uit heel veel verschillende landen kunnen komen, maar ook uit België. Er zijn op de site nog meer kinderen die kort hun adoptieverhaal met de Ketnetters delen. Zo zien ze dat elk adoptieverhaal uniek is.

 

Karrewiet Plus over adoptie: maandag 6 oktober om 19.00 u.
(hh op woensdag 8.10 om 12.30 u, zaterdag 11.10 om 17.50 u.

www.ketnet.be/karrewietplus  

 

Over Ketnet

Ketnet is het 360°-kinderaanbod van de VRT. Ketnet brengt lokale content, interactie en beleving met een unieke meerwaarde, zowel op televisie als online en tijdens events. Ketnet is er voor alle kinderen tot twaalf jaar, met Ketnet Junior als submerk voor kinderen tot zes jaar. Ketnet verbindt kinderen met elkaar en met hun andere sociale cirkels. Het stimuleert hen om hun plek te vinden en zich te engageren in de samenleving. Ketnet helpt kinderen opgroeien tot zelfbewuste, autonome en gelukkige adolescenten.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Elise Vandevenne
Elise.vandevenne@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

 

Ketnet
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos