Skip to Content
Karrewiet Plus - Hoe is het om als buitenlander in België te komen wonen?

Karrewiet Plus - Hoe is het om als buitenlander in België te komen wonen?

Een nieuw land - Het verhaal van Umar uit Tsjetsjenië - maandag 5 januari 2015

Umar Pashayev is 12 jaar oud en afkomstig uit Tsjetsjenië. Vorig jaar kwam hij tijdens de kerstperiode bij zijn vader Ibragim in België wonen. Die verblijft al enkele jaren in Antwerpen en is hier al goed thuis. Karrewiet Plus heeft Umar een jaar lang gevolgd. Hoe verliep de aanpassing aan het leven in ons land? Dat zien we op maandag 5 januari om 18.55 u. op Ketnet. Voor en na de uitzending van Karrewiet Plus praat wrapper Sien Wynants met de Vlaams-Russische atlete Svetlana Bolshakova over de manier waarop zij zich heeft geïntegreerd in ons land.

 

Karrewiet Plus volgt Umar tijdens de bijlessen Nederlands, met zijn nieuwe vrienden (onder wie veel Tsjetsjenen) in het park, in de worstelclub (een veel beoefende sport in Tsjetsjenië)  en in de OKAN-klas: de onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers. Daar volgt hij les samen met een heleboel kinderen uit andere landen.

 

Een andere wereld

Voor hij naar België kwam, woonde Umar bij zijn oma in Tsjetsjenië. Hoewel hij eerst erg onder de indruk is van zijn nieuwe land, vindt hij het in het begin toch ook moeilijk om hier zijn draai te vinden. Na drie maanden in België zegt Umar:

"Belgen lijken helemaal niet op Tsjetsjenen, ik merk hier een groot verschil. Het lijkt wel of ik in een andere wereld ben terechtgekomen. Ik weet niet goed wat ik moet doen. Ik ken de taal nog niet en ik weet niet hoe ik me moet gedragen. Ik moet alles van begin af aan opnieuw leren. En ik kan het niet in mijn taal leren, ik moet het meteen in een nieuwe taal doen. Alsof ik de wereld niet door mijn eigen ogen kan zien, ik moet door andere ogen leren kijken. Echt alles is hier anders..."

Na een jaar blikt Umar terug op hoe het voor hem was en hoe hij het nu ziet. Hij spreekt intussen al een beetje Nederlands, maar het gaat nog moeizaam. Eerder gaf hij al aan meer Belgische vriendjes te willen, om beter Nederlands te kunnen leren.

Net als de meeste andere jongens houdt hij van voetbal en sport. Tijdens het WK verzamelde hij samen met zijn vriend stickers voor een Panini-boek. Hij zit ook in een worstelclub, samen met andere Tsjetsjenen, omdat hij het belangrijk vindt om nog een stukje van zijn cultuur in België te beleven.

Volgend jaar kan hij naar het tweede middelbaar. Hij kijkt ernaar uit om daar een echt beroep te leren.

Umar vertelt dat het een moeilijk jaar was was, maar dat hij veel nieuwe dingen heeft bijgeleerd.

 

Integratie

Karrewiet Plus wil met deze reportage tonen hoe het voelt om als vreemdeling aan te komen in een nieuw land. Het gaat niet over vluchtelingen, Umar is nooit een vluchteling geweest. Hij is in het kader van gezinshereniging bij zijn vader komen wonen. De reportage toont het niet altijd vanzelfsprekende proces van integratie in een nieuw land en de soms moeizame weg voor nieuwkomers.

Het is een een verhaal van vallen en opstaan. Maar Umar zet door en ziet de toekomst positief in.

 

Omkadering in de wrap

In de Ketnet-studio praat wrapper Sien Wynants voor en na de uitzending van Karrewiet Plus met atlete Svetlana Bolshakova.  Zij kwam in 2006 naar België en is getrouwd met een Vlaming. Ze vertelt dat ook zij het aanvankelijk moeilijk had, ondeer meer met de taal en de gewoontes in ons land. Maar ondertussen is zij helemaal geïntegreerd en ze hoopt dat het Umar ook zal lukken.

 

Extra informatie op de website

Op de website www.ketnet.be/karrewietplus krijgen de Ketnetters meer info over de OKAN-klas, over Tsjetsjenië, over redenen waarom mensen verhuizen en hoe het is om te verhuizen naar een ander land met een andere cultuur. Met andere woorden, hoe je de weg zoekt tussen die twee identiteiten.

 

 

Karrewiet Plus - Een nieuw land : maandag 5 januari 2015 om 18.55 u.
(hh op woensdag 7.1 om 12.20 u, zaterdag 10.1 om 17.45 u.)

www.ketnet.be/karrewietplus  

 

Over Ketnet

Ketnet is het 360°-kinderaanbod van de VRT. Ketnet brengt lokale content, interactie en beleving met een unieke meerwaarde, zowel op televisie als online en tijdens events. Ketnet is er voor alle kinderen tot twaalf jaar, met Ketnet Junior als submerk voor kinderen tot zes jaar. Ketnet verbindt kinderen met elkaar en met hun andere sociale cirkels. Het stimuleert hen om hun plek te vinden en zich te engageren in de samenleving. Ketnet helpt kinderen opgroeien tot zelfbewuste, autonome en gelukkige adolescenten.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Elise Vandevenne
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

 

Ketnet
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos