Karrewiet brengt reportagereeks over mediawijsheid in Digitale Week

Vanaf maandag 20 april

Een gsm, laptop, tablet, tv en computer zijn niet meer weg te denken uit het leven van kinderen. Ze staan er mee op en gaan er mee slapen. Vaak letterlijk. Zoveel keuze en zoveel mogelijkheden, maar tegelijkertijd ook heel wat valkuilen. Daarom is het belangrijk dat kinderen leren om wijs om te gaan met die media. Het jeugdjournaal Karrewiet brengt tijdens de Digitale Week een vijfdelige reportagereeks over de manier waarop kinderen nieuwe media gebruiken en geeft tips & tricks om dat op een wijze manier te doen. Vanaf maandag 20 april om 18.00 u. op Ketnet.

 

De Digitale Week

De ‘Digitale Week’ is een campagne waarin allerlei organisaties (overheden, verenigingen, bewegingen, …) initiatieven nemen om de digitale geletterdheid en mediawijsheid in Vlaanderen en Brussel te bevorderen. Voor Ketnet is ‘digitaal het nieuwe normaal’. Kinderen maken volop gebruik van digitale media en Ketnet speelt daar op in met zijn uitgebreide en populaire online-aanbod. Maar Ketnet heeft ook oog voor de risico’s van de digitale media en wil de kinderen helpen om ze op een ‘wijze’ manier te gebruiken.

 

Bijvoorbeeld met de reportagereeks in Karrewiet.

 

Maandag 20 april:  Kinderen, sociale media & privacy

Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat, Whatsapp, Ketnet.be, … Kinderen kennen én gebruiken het ook allemaal. Om contact te houden met vrienden en familie, om spelletjes te spelen of gewoon om bezig te zijn. Maar wat met de privacy? Beseffen ze hoeveel ze blootgeven online? En dat dat ook wel eens gevaarlijk zou kunnen zijn?
Een Karrewiet-reporter  checkt  samen met de kinderen hun profiel op Facebook, zonder met hen ‘bevriend’ te zijn. Ze babbelen over sociale media, over wat ze allemaal gebruiken en doe, enzovoort.

 

Dinsdag 21 april:  Hoe het ook fout kan gaan op sociale media

Foto’s delen, groepen maken, Facebookpagina’s maken, … het kan allemaal. Maar soms gaat het fout. In de populaire Ketnet-reeks D5R werd het personage Leyla gepest en dat gebeurde in grote mate online: foto’s van haar werden bewerkt en doorgestuurd, er werden haat-pagina’s gemaakt op Facebook, enz.  Angela Jaka (die de rol van Leyla speelt in de reeks) en Liandra Sadzo (Kyra in de reeks) vertellen hoe het was om dat te spelen én ze vertellen ook over hun eigen ervaringen.

 

Woensdag 22 april:  Informatie online – snelheid en juistheid

Een spreekbeurt maken? Informatie nodig voor een schoolopdracht of gewoon iets dat kinderen willen weten? Dan zoeken ze die info waarschijnlijk snel online. Google kent voor kinderen geen geheimen meer en ze vinden die informatie dan ook supersnel. Karrewiet geeft een aantal kinderen de opdracht om specifieke informatie op te zoeken. Dat doen ze snel en online, zo zien we op een klokje dat mee tikt. Eens ze alles gevonden hebben, Krijgen ze nog wat vragen: hebben ze de informatie gecheckt, of kozen ze gewoon het antwoord van hun eerste bron? En zijn ze zich ervan bewust dat ze informatie van Wikipedia zelf heel gemakkelijk kunnen aanpassen? En dat anderen dat dus ook wel zouden kunnen doen?

 

Donderdag  23 april: Gamen en chatten tijdens het gamen

Chatten met onbekenden? Dan doen kinderen niet, zeggen ze zelf. Maar gamen wel. En véél zelfs. In heel wat games wordt het spel gecombineerd met chatten en spelen kinderen multiplayer. Ze chatten dus terwijl ze gamen. En dat kan ook gevaarlijk zijn. Karrewiet heeft het over de twee onderwerpen - gamen en chatten – met een vijftal enthousiaste gamers in Gent.

 

Vrijdag 24 april: Youtubers, de nieuwe helden

Joy is 11 en superpopulair op Youtube. Haar Youtube-kanaal “Beautynezz” heeft meer dan 85.000 abonnees en haar populairste vlog werd maar liefst 428.594 keer afgespeeld. Dat is gigantisch veel. Karrewiet zoekt Joy op in Nederland, waar ze woont, en vraagt haar hoe ze met haar Youtube-kanaal begonnen is, hoe het allemaal werkt en hoe ze omgaat met al die kijkers, vragen en reacties, zowel de positieve als de negatieve.

 

 

Nog veel meer informatie en tips over mediawijsheid is te vinden op de webpagina's van Karrewiet en die van Vet op het net op Ketnet.be. Hoe kies je een veilig wachtwoord? Welke gegevens mag je online delen? Hoe surf je veilig op het internet? Op Ketnet.be vinden kinderen het antwoord op al die vragen. Bovendien is Ketnet.be een veilige omgeving waar de kinderen met een King Size Ketprofiel kunnen deelnemen aan heel wat interactieve en sociale functies van de website.

 

 

Karrewiet over mediawijsheid: van maandag 20 tot vrijdag 24 april om 18.00 u.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Ketnet

Ketnet is het 360°-kinderaanbod van de VRT. Ketnet brengt lokale content, interactie en beleving met een unieke meerwaarde, zowel op televisie als online en tijdens events. Ketnet is er voor alle kinderen tot twaalf jaar, met Ketnet Junior als submerk voor kinderen tot zes jaar. Ketnet verbindt kinderen met elkaar en met hun andere sociale cirkels. Het stimuleert hen om hun plek te vinden en zich te engageren in de samenleving. Ketnet helpt kinderen opgroeien tot zelfbewuste, autonome en gelukkige adolescenten.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Elise Vandevenne
Elise.vandevenne@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

 

Neem contact op met

Auguste Reyerslaan 52 1043 Brussel

www.ketnet.be