Skip to Content
Het Kinderwoord van het Jaar : shortlist bekendgemaakt

Het Kinderwoord van het Jaar : shortlist bekendgemaakt

Ketnetters kunnen vanaf nu stemmen op hun favoriete woord

In navolging van de verkiezing van het Woord van het Jaar (een initiatief van Van Dale) gaat Ketnet voor de vijfde keer op zoek naar het Kinderwoord van het Jaar. Sinds 2012 werkt Ketnet daarvoor samen met Van Dale. De voorbije weken konden de Ketnetters op Ketnet.be hun favoriete nieuwe woord posten. Er waren meer dan 1600 inzendingen. Die werden herleid tot een shortlist van vijf populaire woorden door een jury, bestaande uit MNM-presentator Tom De Cock, Thuis-actrice Tina Maerevoet en Ketnet-wrapper Sander Gillis.  Zij maken de shortlist vanavond bekend in Karrewiet, het jeugdjournaal van Ketnet. U vindt de reportage én de shortlist hieronder.

De jury

  • Tom De Cock: taalliefhebber, woordkunstenaar en DJ bij MNM
  • Tina Maerevoet: Thuis-actrice en theatermaker voor kinderen en jongeren
  • Sander Gillis: Ketnet-wrapper die weet wat er leeft bij de Ketnetters en welke woorden ze gebruiken.

Drie mensen dus met een voeling voor taal en inzicht in de wereld en het taalgebruik van kinderen en jongeren. Zij zijn door de inzendingen van de Ketnetters gegaan en hebben daaruit de leukste, origineelste of populairste voorstellen geslecteerd.

De shortlist

Kinderen gaan op een heel creatieve en gevarieerde manier om met taal. Dat bleek eens te meer uit de inzendingen voor het Kinderwoord van het Jaar en het wordt dan ook weerspiegeld in de shortlist, die speelsheid combineert met taalvernieuwing en traditie :

  • Juffelen: wanneer de juffen op school met elkaar aan het kletsen zijn
  • Pistache: uitroep wanneer je op hetzelfde moment iets zegt
  • Vollenbak: ergens voluit voor gaan, je helemaal smijten, enthousiast iets doen
  • Selfietime: het ogenblik waarop iedereen een selfie wil nemen, of het moment waarop je voelt dat je een selfie wil nemen
  • Beire: gebruikt door de West-Vlaamse Amber uit de Ketnet-reeks D5R: cool, leuk.

Eén van die vijf woorden wordt dus de opvolger van boeieeeuhh! (saai) in 2011, kingsize (super) in 2012, yolo (you only live once) in 2013 en OMG (Oh My God) in 2014.

Stemmen

Van vanavond na Karrewiet tot zondag 13 december kunnen de Ketnetters hun stem uitbrengen op hun favoriete woord via Ketnet.be.

Welk woord het wordt, vernemen we op maandag 14 december in Karrewiet en de Ketnet-wrap. Wie weet haalt het nieuwe Kinderwoord van het Jaar zelfs het woordenboek, net als kingsize (met extra betekenis: “super-“), het kinderwoord van 2012.

 

Het Kinderwoord van het Jaar is een samenwerking van Ketnet met Van Dale en De Jommekeskrant.

Over Ketnet

Ketnet is het 360°-kinderaanbod van de VRT. Ketnet brengt lokale content, interactie en beleving met een unieke meerwaarde, zowel op televisie als online en tijdens events. Ketnet is er voor alle kinderen tot twaalf jaar, met Ketnet Junior als submerk voor kinderen tot zes jaar. Ketnet verbindt kinderen met elkaar en met hun andere sociale cirkels. Het stimuleert hen om hun plek te vinden en zich te engageren in de samenleving. Ketnet helpt kinderen opgroeien tot zelfbewuste, autonome en gelukkige adolescenten.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Elise Vandevenne
Elise.vandevenne@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

 

Ketnet
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos