Skip to Content
‘Ewa ja’ is het Kinderwoord van het jaar

‘Ewa ja’ is het Kinderwoord van het jaar

Bijna 250.000 Ketnetters brachten hun stem uit

‘Ewa ja’ is het Kinderwoord van het jaar 2017 geworden: het meest bijzondere, populaire, kortom het favoriete woord van de Vlaamse kinderen in het voorbije jaar. Dat is daarnet bekendgemaakt via de Karrewiet-app en de webpagina van Karrewiet op ketnet.be. 

Maar liefst 247.018 kinderen brachten hun stem uit en kozen ewa ja uit een shortlist van vijf populaire kinderwoorden.

Ewa ja betekent zoveel als awel ja, het is nu zo, maar we maken er het beste van. Zoals bijvoorbeeld in de zin: ‘Het leven is niet eerlijk, ewa ja’. Het woord werd vooral bekend door het gelijknamige liedje van het Antwerpse rappersduo SLM.

Karrewiet gaat straks om 17.50 u. dieper in op het nieuwe Kinderwoord van het jaar in een reportage met de mannen van SLM in een klas in Berchem.

 

De voorbije week konden de Ketnetters op Ketnet.be hun favoriete woord kiezen uit een shortlist van vijf woorden. Ewa ja was het populairste met 33% van de stemmen. Ewa ja is een woord dat een zeker ongenoegen uitdrukt, maar ook vastberadenheid en hoop. Dat is ook de boodschap van het gelijknamige liedje, een aanklacht tegen discriminatie en racisme.

De keuze voor Ewa ja als Kinderwoord van het jaar toont andermaal hoe kinderen en jongeren op een speelse, creatieve en dynamische manier omgaan met taal, hoe ze beïnvloed worden door de media en hoe ze het taalgebruik van rolmodellen oppikken.

Ruud Hendrickx, taaladviseur van de VRT én Vlaams hoofdredacteur van Van Dale:

“Ik vind het belangrijk dat kinderen taal leren kennen als iets waar ze creatief mee bezig kunnen zijn. Een levend iets, waar ze zelf mee aan de slag kunnen. Al of niet met de hulp van andere jongeren naar wie ze opkijken.”

Karrewiet, het jeugdjournaal van Ketnet, gaat straks om 17.50 u. dieper in op het woord. Karrewiet trekt daarvoor naar het Onze-Lieve-Vrouw Instituut Pulhof in Berchem. Ze vallen er samen met Saïd Boumazoughe en Salahdine Ibnou Kacemi van SLM binnen in het vijfde leerjaar en onthullen het Kinderwoord van het jaar. Ze praten met de kinderen over de betekenis van het woord en zingen samen hun hit Ewa ja.

De andere woorden op de shortlist waren:

 • Cutie: schatje
  Bijvoorbeeld: Mijn vriendin heeft een nieuwe kat, wat een cutie!
 • Wajo: in Nederland is het straattaal voor ‘heey, hoe gaat het met jou?’, in Vlaanderen gebruiken vele kinderen het om verbazing uit te drukken, zowel positief als negatief. Dan krijgt het de betekenis van ‘amai’.
  Bijvoorbeeld: Wajo, heb je dat gezien? Of Wajo, het regent keihard!
 • Saai: vervelend
  Bijvoorbeeld: X heeft een nieuwe song. Saai!
 • Episch: geweldig, fenomenaal
  Bijvoorbeeld: Die film was episch!

Het was de zevende keer dat Ketnet op zoek ging naar het Kinderwoord van het Jaar. Sinds 2012 werkt de kinderzender daarvoor samen met Van Dale. De vorige kinderwoorden van het jaar waren dab (dansmove gebruikt als juichbeweging) in 2016, beire (cool, geweldig, fantastisch) in 2015,  OMG (Oh My God) in 2014, yolo (you only live once) in 2013, kingsize (super) in 2012 en boeieeeuhh! (saai) in 2011.

Het Kinderwoord van het Jaar is een samenwerking van Ketnet met Van Dale en De Jommekeskrant.

Over Ketnet

Ketnet is het 360°-kinderaanbod van de VRT. Ketnet brengt lokale content, interactie en beleving met een unieke meerwaarde, zowel op televisie als online en tijdens events. Ketnet is er voor alle kinderen tot twaalf jaar, met Ketnet Junior als submerk voor kinderen tot zes jaar. Ketnet verbindt kinderen met elkaar en met hun andere sociale cirkels. Het stimuleert hen om hun plek te vinden en zich te engageren in de samenleving. Ketnet helpt kinderen opgroeien tot zelfbewuste, autonome en gelukkige adolescenten.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Elise Vandevenne
Elise.vandevenne@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

 

Ketnet
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos