Skip to Content
Ketnet | Hoe staat het met de millenniumdoelstellingen in Marokko? - Karrewiet-reporter Achraf gaat op onderzoek

Ketnet | Hoe staat het met de millenniumdoelstellingen in Marokko? - Karrewiet-reporter Achraf gaat op onderzoek

Een zesdelige reeks - vanaf vrijdag 3 april

In september 2000 hebben de leiders van 191 landen samen nagedacht over de beste manier om de armoede uit de wereld te helpen. Ze zijn toen tot een lijst gekomen met daarin acht doelstellingen. Die doelstellingen moeten worden gerealiseerd tegen eind 2015. De klok tikt. Karrewiet gaat in Marokko kijken hoe het daar staat met de millenniumdoelstellingen, en dan vooral in het leven van de kinderen. De Karrewiet-reporter van dienst is de 14-jarige Achraf, die zelf Marokkaanse roots heeft. Het resultaat zien we in een zesdelige reeks in Karrewiet, vanaf vrijdag 3 april om 18.00 u. op Ketnet.

 

Karrewiet focust in de reeks op vijf doelstellingen. Die komen elk aan bod in één reportage.

  1. Basisonderwijs voor iedereen
  2. Minder armoede en honger in de wereld
  3. Bescherming van het milieu
  4. Vechten tegen aids, malaria en andere ziektes
  5. Een betere samenwerking tussen alle landen in de wereld

 

Karrewiet-reporter Achraf keert terug naar Marokko

De opa van Achraf (14) kwam 50 jaar geleden naar België om hier te werken.  Achraf zelf is geboren in België en gaat naar school in Antwerpen. Samen met Karrewiet keert hij terug naar het land van zijn grootouders om te zien hoe het daar staat met de millenniumdoelstellingen.

 

De millenniumdoelstellingen in Marokko

Marokko is een land dat vooruitgaat en het in vergelijking met andere Afrikaanse landen goed doet. In Marokko leeft 15% van de bevolking onder de armoedegrens en de levensverwachting is meer dan 70 jaar (2012). Naar Afrikaanse normen is dat zeker niet slecht.

Toch is er in Marokko een grote kloof tussen rijk en arm. Vooral in de landelijke gebieden is de armoede nog altijd aanzienlijk. Opvallend is de grote ongeletterdheid. De helft van de Marokkaanse bevolking kan niet lezen of schrijven en in rurale gebieden stijgt dat aantal nog. Daarom zijn vele organisaties actief op het platteland. Ook de Belgische ontwikkelingssamenwerking focust op de levensomstandigheden van de plattelandsbevolking.

Achraf gaat samen met Karrewiet kijken hoe het daar staat: kunnen alle plattelandskinderen naar school en naar de dokter? Wat wordt er gedaan om de armoede te verminderen? Hoe zit het met het leefmilieu? En hoe kunnen Noord en Zuid beter samenwerken?

 

 

ZES REPORTAGES IN KARREWIET

 

Vrijdag 3 april:  Terug naar Marokko (kennismaking met Achraf en zijn familie)

“Ik ben geboren in België, maar mijn grootouders komen uit Marokko. Ze zijn verhuisd naar België om hier te komen werken. Soms gaan ze terug naar hun dorp Laatamna. Daar wonen nog altijd tantes van mijn mama.”

Achraf ontmoet zijn tantes en toont hoe het er in een traditioneel huis op het Marokkaanse platteland aan toe gaat.

 

Maandag 6 april:  De schoolbus (Basisonderwijs voor iedereen)

“We wachten op de schoolbus die ons naar het internaat brengt. Anders moeten we ver wandelen naar de harde weg om op een bus of taxi te wachten”

In Marokko moeten alle kinderen naar school en het is gratis. Maar de wegen zijn er vaak zo slecht dat ouders hun kinderen toch niet naar school sturen. Gelukkig is er in Ouled Daoud een schoolbusje. En Achraf mag mee!

 

Dinsdag 7 april: De geitenboerderij (Geen armoede meer)

“Vroeger hadden mijn ouders geen werk, maar nu heeft het dorp geiten. We verkopen geitenkaas op de markt. Met dat geld worden mijn mama en papa betaald."

Voor de boeren op het platteland is het moeilijk om geld te verdienen. Achraf bezoekt een geitencoöperatie in Kebdana waar ze tonen hoe het wel kan!

 

Woensdag 8 april:  Plastic zakjes (Bescherming van het milieu)

De Marokkaanse overheid lanceert campagnes om minder afval weg te gooien, maar op veel plekken slingert het afval in het rond, zeker in de armere wijken. Een organisatie in Berkane knutselt manden in schooltjes om plastic zakjes te verzamelen. Daarmee maken vrouwen in de buurt mooie handtasjes, oorbellen of manden.

 

Donderdag 9 april: De ambulance (Vechten tegen ziektes)

“Ik ben blij dat de ambulance mijn papa komt halen, maar als hij weg is, mis ik hem wel.”

Achraf is op bezoek bij Soumiya. Haar papa is ziek en moet twee keer per week naar het ziekenhuis voor dialyse, maar hij heeft geen auto en het ziekenhuis is ver weg. Daarom zorgde de burgemeester van het dorp voor een ambulance.

 

Vrijdag 10 april : Arganolie, het goud van Marokko (Betere samenwerking tussen landen)

“Arganbomen vind je enkel in het zuiden van Marokko. Van de noten maken ze olie”

De mama van Aya werkt in een bedrijfje waar ze arganolie maken. Dat is een heel intensief werkje. Gelukkig krijgt ze genoeg geld voor haar werk, want het bedrijf heeft het Fairtrade label.

 

Extra aandacht in de wrap en op www.ketnet.be/Karrewiet

Heel de week lang besteden de wrappers extra aandacht aan Marokko. De jongste wrapper, Sarah Mouhamou, heeft ook Marokkaanse roots en vertelt de Ketnetters wat Marokko voor haar betekent. Achraf brengt een bezoek aan de studio en heeft enkele souvenirs mee. Hij vertelt over de reis en reageert op de “Stelling van de dag”.

Verder is er ook op www.ketnet.be/Karrewiet heel wat extra informatie te vinden over de reeks Marokko en de millenniumdoelstellingen. Daar staat ook het videodagboek van Achraf. Ook de reportages kan je er herbekijken.

 

Karrewiet

Karrewiet brengt nieuws op kindermaat en houdt de vinger aan de pols van de actualiteit. Kinderen spelen daarbij een belangrijke rol, zowel voor als achter de schermen. Karrewiet behandelt onderwerpen die actueel, belangrijk en/of belangwekkend zijn, maar vooral aansluiten bij de leefwereld van de 9- tot 12-jarigen. Dat kan zowel het grote nieuws zijn als nieuwtjes waarover iedereen het heeft op de speelplaats. Karrewiet heeft ook oog voor het buitenland en de situatie voor de kinderen daar. Zo maakte Karrewiet eerder al reportagereeksen over kinderen in onder meer Ghana, Kameroen, Vietnam, Bolivia, Congo, de Palestijnse gebieden, Peru en de Filipijnen. En nu is er dus de nieuwe reeks over Marokko.

 

Deze reeks kwam tot stand met steun van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking.

 

Karrewiet in Marokko: van vrijdag 3 april tot en met vrijdag 10 april rond 18.00 u op Ketnet. 

 

Over Ketnet

Ketnet is het 360°-kinderaanbod van de VRT. Ketnet brengt lokale content, interactie en beleving met een unieke meerwaarde, zowel op televisie als online en tijdens events. Ketnet is er voor alle kinderen tot twaalf jaar, met Ketnet Junior als submerk voor kinderen tot zes jaar. Ketnet verbindt kinderen met elkaar en met hun andere sociale cirkels. Het stimuleert hen om hun plek te vinden en zich te engageren in de samenleving. Ketnet helpt kinderen opgroeien tot zelfbewuste, autonome en gelukkige adolescenten.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Elise Vandevenne
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

 

Ketnet
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos