Skip to Content
De Ketnet Anti-pestbrigade: Sarah en Leonard op zoek naar basisscholen die opkomen tegen pesten

De Ketnet Anti-pestbrigade: Sarah en Leonard op zoek naar basisscholen die opkomen tegen pesten

In de Week tegen Pesten – 6 tot 13 februari

Na het overweldigend succes van de Move tegen Pesten vorig jaar roepen Ketnet en het Vlaams netwerk Kies Kleur tegen Pesten dit jaar alle Vlaamse kinderen op om in actie te komen als ze pesterijen zien of horen. ‘Horen, Zien & Doen‘ is dit jaar dan ook het motto van de Vlaamse Week tegen Pesten, van 6 tot 13 februari. Dit jaar geen Move tegen Pesten (dat is een tweejaarlijks initiatief), maar wel de sensibiliserende actie 'Wat doet jouw school tegen pesten?', waarin de Ketnet Anti-pestbrigade op zoek gaat naar basisscholen die opkomen tegen pesten.

 

Horen, Zien & Doen

Ketnet heeft heel het jaar door aandacht voor de problematiek van het pesten, maar de jaarlijkse Week tegen Pesten is een goede gelegenheid om er nog eens extra op te focussen. Vorig jaar zongen en dansten liefst 306.396 kinderen uit 2043 basisscholen de Move tegen Pesten om duidelijk te maken dat pesten echt niet kan. Ook dit jaar werkt Ketnet mee aan de Week tegen Pesten (6 tot 13 februari), die als motto kreeg: Horen, Zien & Doen. Het is de bedoeling om beleidsmakers, opvoeders én de kinderen aan te zetten tot actie. Ketnet doet dat met een sensibiliserend initiatief dat de kinderen zelf een stem geeft: 'Wat doet jouw school tegen pesten?

 

Wat doet jouw school tegen pesten?

De wedstrijd Wat doet jouw school tegen pesten? is een laagdrempelige actie op maat van het doelpubliek van Ketnet: kinderen van de lagere school. Zij kunnen hun school nomineren voor de eretitel School tegen Pesten. Dat doen ze door op Ketnet.be een checklist in te vullen met tien checks.

In de week van 9 februari (Week tegen Pesten) gaat de Ketnet Anti-pestbrigade (wrapper Leonard of Sarah) dagelijks op stap. Ze bezoeken vijf scholen die door de Ketnetters zijn ingeschreven om na te gaan of ze effectief voldoen aan de tien checks. Als dat het geval is, dan krijgt de school een mooi uithangbord voor aan de schoolpoort met het Ketnet-label “School tegen Pesten!”. Elke avond is er in de Ketnet-wrap een reportage over het bezoek van de Ketnet Anti-pestbrigade aan de genomineerde scholen.

 

Tien checks

Dit zijn de tien checks, die de kinderen op Ketnet.be kunnen beantwoorden met ja, nee of soms:

  1. Tijdens de speeltijd kan ik altijd een juf of meester aanspreken als ik een probleem heb.
  2. In de klas maken we tijd om te praten over gevoelens.
  3. Als er gepest wordt, zoekt de juf of meester mee naar een oplossing.
  4. Ik leer op school hoe ik ruzies of conflicten kan aanpakken.
  5. Ik weet bij wie ik kan aankloppen op school wanneer ik me slecht voel of gepest word.
  6. Mijn ouders weten welke leerkracht ze kunnen aanspreken wanneer ik te maken krijg met pesterijen.
  7. Ik leer hoe we via computer, tablet of gsm op een goede manier met elkaar kunnen omgaan.
  8. Onze school maakt duidelijk (via posters, slogans, …) dat pesten niet kan en dat we samen instaan voor een fijne sfeer op school.
  9. De speeltijd is plezant. Ik kan altijd iets doen wat ik leuk vind. Ook als ik rustig wil spelen of lezen.
  10. Als ik zorg draag voor een ander of iets goed doe, dan krijg ik in onze school een compliment van mijn juf of meester.

Kinderen kunnen de checklist invullen en hun school nomineren vanaf maandag 26 januari op ketnet.be.

 

Ketnet hoort, ziet & doet

Naast de actie Wat doet jouw school tegen pesten? besteedt Ketnet nog meer aandacht aan de pest-problematiek, zowel online (met allerlei info over De Week tegen Pesten) als in de wrap en Karrewiet.

Zo brengt Karrewiet op vrijdag 6 februari een reportage over basisschool Hink Stap Sprong in Opoeteren: de school die goud heeft behaald in de Pesten-dat-kan-niet-prijs. Met die prijzen worden jaarlijks de scholen beloond met de beste actieplannen tegen pesten. Ook de wrappers en Ketnet.be blikken die avond vooruit naar de Week tegen Pesten.

 

De Vlaamse week tegen Pesten

De Vlaamse week tegen Pesten is een jaarlijks weerkerend initiatief van het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten, in samenwerking met Ketnet en het scholierentijdschrift Yeti. De Vlaamse Week tegen Pesten wordt telkens georganiseerd in de week voorafgaand aan de krokusvakantie, dit jaar van 6 tot 13 februari. Kinderen, leerkrachten, scholen, jeugdbewegingen, ... zetten allemaal hun beste beentje voor om pesten een halt toe te roepen. Die week gaat extra aandacht naar al deze waardevolle initiatieven. Via de organisatie van de Vlaamse week tegen Pesten biedt het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten alle betrokkenen een platform om hun initiatieven aan de buitenwereld te tonen. Het startschot voor de Vlaamse week tegen Pesten wordt gegeven met de uitreiking van de Pesten dat kan niet!-prijs op vrijdag 6 februari.

 

Karrewiet over de Pesten-dat-kan-niet-prijs: vrijdag 6 februari om 18.00 u.

De Week tegen Pesten: dagelijks in de wrap van 9 tot 13 februari.

www.ketnet.be: Actie Wat doet jouw school tegen pesten? vanaf maandag 26 januari

www.kieskleurtegenpesten.be

Over Ketnet

Ketnet is het 360°-kinderaanbod van de VRT. Ketnet brengt lokale content, interactie en beleving met een unieke meerwaarde, zowel op televisie als online en tijdens events. Ketnet is er voor alle kinderen tot twaalf jaar, met Ketnet Junior als submerk voor kinderen tot zes jaar. Ketnet verbindt kinderen met elkaar en met hun andere sociale cirkels. Het stimuleert hen om hun plek te vinden en zich te engageren in de samenleving. Ketnet helpt kinderen opgroeien tot zelfbewuste, autonome en gelukkige adolescenten.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Elise Vandevenne
Elise.vandevenne@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

 

Ketnet
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos