Skip to Content

D5R digitaal: exclusieve webafleveringen op ketnet.be tijdens de herfstvakantie

Populaire fictiereeks krijgt online verlengstuk

De Ketnet-reeks D5R ('De Vijver') heeft het erg goed gedaan, vooral ook online. Gemiddeld keek ongeveer een op drie kijkers via ketnet.be. Daarom komen er tijdens de herfstvakantie vier extra afleveringen van de realistische fictiereeks die exclusief te volgen zijn via Ketnet.be (op pc, tablet of smartphone). Dat initiatief past in de multiscreen-aanpak van Ketnet en sluit aan bij het veranderde kijkgedrag van de kinderen.
De webafleveringen zijn te bekijken op ketnet.be vanaf maandag 27 oktober. Van maandag tot donderdag wordt elke ochtend een nieuwe aflevering aangeboden.
En voor de fans is er nog meer goed nieuws: volgend jaar komt er een nieuwe reeks van D5R.

 

Ketnet-manager Wouter Quartier zei het al tijdens de seizoensvoorstelling eerder deze week: "Digitaal is het 'nieuwe normaal' bij kinderen en dus ook bij Ketnet. Kinderen maken nog nauwelijks onderscheid tussen de schermen waarop ze naar Ketnet kijken en Ketnet speelt daarop in".

Bijvoorbeeld met D5R, de reeks over vijf tieners die elkaar kennen van school, maar ook daarbuiten goed bevriend zijn: Vincent, Amber, Kyra, Leyla en Wout. Ze ontmoeten elkaar geregeld aan de vijver in het Hanssenspark in Vilvoorde, ze beleven veel plezier, maar worden ook geconfronteerd met moeilijke momenten, problemen en tegenslagen. Kortom: het leven zoals het is.

 

Online succes

De serie werd vanaf het begin zowel op tv als online angeboden en op ketnet.be waren er heel wat extra mogelijkheden om de vijf vrienden beter te leren kennen en hun belevenissen te volgen. Vele Ketnetters kozen er dan ook voor om de reeks online te bekijken via ketnet.be: per aflevering waren er gemiddeld 20.000 online kijkers, tegenover 40.000 tv-kijkers. Het is de allereerste keer dat een Ketnet-serie zo druk werd bekeken op Ketnet.be, meer nog dan andere succesreeksen als De Elfenheuvel en Galaxy Park.  53% van de online-kijkers deed dat via PC of laptop, 38% via tablet en 9% via smartphone.

 

D5R aan zee : webafleveringen via Ketnet.be

In de extra digitale afleveringen tijdens de herfstvakantie trekken de vijf vrienden van D5R naar zee. Voor het eerst mogen ze er zonder hun ouders op uit. Maar wat een leuk onbezorgd uitstapje moest worden, verandert al snel in een echte nachtmerrie. Vooral Vincent krijgt het zwaar te verduren. Hij wordt opnieuw lastig gevallen door de pesters van zijn school, en een erg achterdochtige buurvrouw stuurt zelfs de politie op hem af. Zijn vrienden doen er alles aan om Vincents onschuld te bewijzen.

 

Realistische fictie

D5R is fictie, maar het zou net zo goed human interest kunnen zijn. Vandaar de term ‘realistische fictie’. Ketnet wil met D5R de ‘hobbels’ in het leven van jongeren tonen en bespreekbaar maken, en kinderen zo weerbaarder maken. Daarvoor werd samengewerkt met experten uit eigen huis, Awel (vroeger: Kinder- en Jongerentelefoon) en het Kinderrechtencommissariaat. De serie geeft een beklijvende en realistische blik in de wereld van tieners en hun omgeving. Soms grappig, soms hartverscheurend, maar altijd intrigerend. Thema’s die aan bod komen zijn onder meer scheiding van de ouders, verhuizing, nieuwe vrienden, jaloezie, misbruik van vertrouwen, mediawijsheid, racisme, verliefdheid en seksuele geaardheid, pesten, weglopen van huis, alcoholmisbruik, enz.

 

Extra's op Ketnet.be

Op Ketnet.be kunnen de kinderen nog veel meer te weten komen over Leyla, Wout, Kyra, Amber en Vincent doordat ze toegang krijgen tot hun virtuele smartphones.

Zoals voor alle jongeren zijn de sociale media namelijk ook voor de vrienden van D5R superbelangrijk. Met hun smartphone delen ze veel informatie over hun leven en hun doen en laten: via SMS'jes, mails, foto's, filmpjes, notities enz. En die kunnen de Ketnetters dus bekijken dankzij de apps op Ketnet.be.

Met de muziek-apps laten de kinderen meeluisteren met de favoriete nummers van de vijf en wie zin heeft kan het in enkele typische smartphone-games opnemen tegen de personages. Via de 'Kaarten'-app kun je ook de omgeving van de D5R ontdekken.

De realistisch gestileerde apps krijgen tijdens de reeks ook dagelijks nieuwe updates zodat het zeker de moeite loont om regelmatig een kijkje te gaan nemen en de nieuwtjes op de smartphones te ontdekken. Wie dat doet komt heel wat extra’s te weten over het leven van de vijf vrienden. Tijdens die ontdekkingsreis krijgen de kinderen ook nuttige tips over wat te doen als ze zelf ook met soortgelijke uitdagingen of problemen worden geconfronteerd.

 

D5R is een productie van Eyeworks voor Ketnet

Over Ketnet

Ketnet is het 360°-kinderaanbod van de VRT. Ketnet brengt lokale content, interactie en beleving met een unieke meerwaarde, zowel op televisie als online en tijdens events. Ketnet is er voor alle kinderen tot twaalf jaar, met Ketnet Junior als submerk voor kinderen tot zes jaar. Ketnet verbindt kinderen met elkaar en met hun andere sociale cirkels. Het stimuleert hen om hun plek te vinden en zich te engageren in de samenleving. Ketnet helpt kinderen opgroeien tot zelfbewuste, autonome en gelukkige adolescenten.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Elise Vandevenne
Elise.vandevenne@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

 

Ketnet
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos