Skip to Content
Bruno Vanobbergen ontvangt Move tegen pesten-award

Bruno Vanobbergen ontvangt Move tegen pesten-award

Het Antipestival: vanavond vanaf 18.30 uur live op Ketnet, Ketnet.be en de Ketnet-app

Vanavond eindigt de Vlaamse Week tegen Pesten, een jaarlijks initiatief van het Vlaams Netwerk Kies Kleur Tegen Pesten in samenwerking met Ketnet. Al wie tegen pesten is, kon ook dit jaar weer deelnemen aan de Move tegen pesten van Ketnet, die net zoals vorig jaar doorging onder de noemer STIP IT. Iedereen kon deelnemen aan de actie door vier stippen op de hand te zetten en het Manipest op Ketnet.be te ondertekenen.

“In 2012 begonnen we bij Ketnet met de Move tegen pesten. Jaar na jaar zien we hoe deze actie groeit in Vlaanderen.  Sinds vorig jaar gebeurt dit onder de noemer STIP IT en ook dit jaar zijn we overweldigd door de massale verspreiding in Vlaanderen. De kinderen hebben deze actie vanaf de eerste minuut omarmd en zo het thema op de kaart gezet. Maar dit jaar zien we nog meer dat ook volwassenen resoluut mee ‘nee’ zeggen tegen pesten. Het is hartverwarmend om te zien dat de vier stippen overal opduiken: in steden en gemeenten, op monumenten, op bekende Vlamingen,… Niet alleen in scholen scharen ze zich achter de actie maar ook jeugdverenigingen, de politie én zelfs koningin Mathilde. Het signaal dat heel Vlaanderen samen geeft, is een enorme steun aan iedereen die te maken heeft met pestgedrag. Zo helpt Ketnet, samen met het Vlaams Netwerk tegen Pesten, om pesten weer een klein beetje meer de wereld uit te helpen.”
​Maarten Janssen, Netmanager Ketnet

De Vlaamse Week tegen Pesten sluit af met het hoogtepunt van de week: het Antipestival, gepresenteerd door Tinne Oltmans, Sander en Thomas, met optredens van #LikeMe, S!ma, Regi en Tourist LeMC. Tijdens het Antipestival reikt Ketnet dit jaar voor het eerst een Move tegen pesten-award uit. Deze award werd in het leven geroepen om Bruno Vanobbergen te bedanken, die tien jaar lang een gedreven kinderrechtencommissaris was en zich ook steeds inzet in de strijd tegen pesten.

Bruno Vanobbergen, winnaar Move tegen pesten-award:

"Pesten blijft een pest voor te veel kinderen en jongeren. Het is belangrijk om te tonen wat het met kinderen doet. En het is nog veel belangrijker om duidelijk te maken dat elke vorm van pesten niet aanvaardbaar is. Acties zoals de Move tegen pesten maken een zichtbaar verschil. Ik ben dan ook fier op deze Move tegen pesten-award en beloof ook in mijn nieuwe job een goede ambassadeur van de Move tegen pesten te blijven."
​Bruno Vanobbergen, Kinderrechtencommissaris

Het Antipestival: vanavond vanaf 18.30 uur live te volgen op Ketnet, Ketnet.be en in de Ketnet-app.

Antipestvirus verovert Vlaanderen

Vorig jaar overtrof de actie alle verwachtingen: 68% van de kinderen vertelt dat er minder gepest wordt dankzij de Move tegen pesten. Daarnaast voelt 71% zich sterker door de STIP IT-actie en heeft 80% beslist om niemand meer te pesten in de toekomst. En ook dit jaar 'stipte' Vlaanderen massaal tegen pesten. Jeugdverenigingen, scholen, sportclubs, bedrijven, steden, BV's... Iedereen zei collectief 'neen' tegen pesten en het Antipestvirus verspreidde zich nog verder dan bij de vorige editie. Zo toont zelfs koningin Mathilde haar solidariteit met de actie door haar hand te laten 'stippen'. Ook het Atomium raakte besmet met het Antipestvirus. Het monument steunde de actie door maar vier van de negen bollen te verlichten. Verder toonden ook de Ghelamco Arena en steden zoals Tienen, Leuven, Mechelen en Kortrijk zich solidair.

STIP IT-programma

Ketnet gaf deze week achtergrond, informatie en duiding op kindermaat bij pesten in het programma STIP IT. Hoe pak je cyberpesten het beste aan? Wat kan je doen als je ziet dat iemand gepest wordt? En hoe stop je met pesten als je een pester bent? Tinne Oltmans en Sander gaven elke dag een 'stiptip' om deze vragen te beantwoorden. Tinne ging ook op bezoek bij Camille en Pommelien van #LikeMe, dierenexpert Dieter Coppens probeerde lieveheersbeestjes te kweken met vier stippen en toptennister Alison Van Uytvanck getuigde openhartig over hoe zij omging met de moeilijke periode die ze als tiener meemaakte toen ze gepest werd. De Ketnetters maakten ook kennis met Aïsha en haar mama, die vertelden over hoe ze van dichtbij geconfronteerd werden met pestgedrag.

Tot slot gingen Sien, Thomas en Sander op bezoek bij drie muzieklegendes: Bart Peeters, Koen Wauters en Willy Sommers. Samen toverden ze hun bekendste liedjes om tot echte STIP-HITS. Bekijk het resultaat op Ketnet.be.

Over Ketnet

Ketnet is het 360°-kinderaanbod van de VRT. Ketnet brengt lokale content, interactie en beleving met een unieke meerwaarde, zowel op televisie als online en tijdens events. Ketnet is er voor alle kinderen tot twaalf jaar, met Ketnet Junior als submerk voor kinderen tot zes jaar. Ketnet verbindt kinderen met elkaar en met hun andere sociale cirkels. Het stimuleert hen om hun plek te vinden en zich te engageren in de samenleving. Ketnet helpt kinderen opgroeien tot zelfbewuste, autonome en gelukkige adolescenten.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Elise Vandevenne
Elise.vandevenne@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

 

Ketnet
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos