‘Bro’, dat is ‘heftig’! Dit zijn de winnaars van het Kinder- en het Tienerwoord van het jaar

‘Bro’, dat is ‘heftig’! Dit zijn de winnaars van het Kinder- en het Tienerwoord van het jaar

Maandag 9 oktober 2023 – ‘Bro’ is door de Ketnetters verkozen tot het Kinderwoord van het jaar, ‘heftig’ door de volgers van de Instagram-pagina van nws.nws.nws tot het Tienerwoord van het jaar. Het is de eerste keer dat een Nederlandstalig woord Tienerwoord van het jaar wordt.

Bro

De Ketnetters hebben weer volop gestemd op het Kinderwoord van het jaar, want er kwamen in totaal zo'n 34 760 stemmen binnen. Maar er kan maar een woord winnen en dat is dit jaar ‘bro’! Hieronder vind je de vijf genomineerden en het aantal stemmen, uitgedrukt in procenten.

  1. Bro - 37%
  2. Aina - 34%
  3. Oh my days - 14%
  4. Gast - 8%
  5. Heftig - 7%

‘Bro’ gebruik je als aanspreking voor vrienden (jongens en meisjes), bijvoorbeeld: “Bro, ik heb je echt al lang niet meer gezien!” Het was de dertiende keer dat Karrewiet, het kinderjournaal van Ketnet, op zoek ging naar het Kinderwoord van het jaar.

Heftig

Ook bij het Tienerwoord van het jaar was het een spannende strijd. In totaal kwamen er 39 071 stemmen binnen via de Instagram-pagina van nws.nws.nws. Uiteindelijk werd ‘heftig’ verkozen tot het Tienerwoord van het jaar. ‘Drm’ (daarom) en ‘broer’ vervolledigen de top drie.

  1. Heftig - 29%
  2. Drm (daarom) - 27%
  3. Broer - 23%
  4. Hayek - 13%
  5. Rawr - 8%

‘Heftig’ wordt gebruikt om iets te benadrukken, zowel positief als negatief. Bijvoorbeeld: “Morgen drie toetsen? Amai, heftig.”

Het is de eerste keer dat een Nederlandstalig woord Tienerwoord van het jaar wordt, na de vorige winnaars ‘yeet’, ‘simp’, ‘bestie’ en ‘smash’. Meer zelfs, de hele top drie bestaat uit Nederlandstalige woorden!

Geertje Slangen, taalraadsvrouw VRT: “Hoe leuk dat de top drie van het Tienerwoord Nederlandstalig is! Best wel een ‘heftige’ evolutie. Zo zie je maar hoe onder anderen muzikale idolen ook echte ambassadeurs van het Nederlands kunnen zijn! Als taalraadsvrouw en promotor van het Standaardnederlands ben ik hier uiteraard heel blij mee.”

Het was de vijfde keer dat nws.nws.nws op zoek ging naar het Tienerwoord van het jaar.

Bart Verbeeck VRT Communicatie
Over Ketnet

Ketnet is het 360°-kinderaanbod van de VRT. Ketnet brengt lokale content, interactie en beleving met een unieke meerwaarde, zowel op televisie als online en tijdens events. Ketnet is er voor alle kinderen tot twaalf jaar, met Ketnet Junior als submerk voor kinderen tot zes jaar. Ketnet verbindt kinderen met elkaar en met hun andere sociale cirkels. Het stimuleert hen om hun plek te vinden en zich te engageren in de samenleving. Ketnet helpt kinderen opgroeien tot zelfbewuste, autonome en gelukkige adolescenten.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Elise Vandevenne
Elise.vandevenne@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

 

Ketnet
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos