Skip to Content
‘Beire’ is het Kinderwoord van het Jaar 2015

‘Beire’ is het Kinderwoord van het Jaar 2015

Ruim 42.000 kinderen stemden mee via ketnet.be

‘Beire’ is het Kinderwoord van het Jaar 2015 geworden: het meest bijzondere, populaire, kortom het favoriete woord van de Vlaamse kinderen in het voorbije jaar. Dat wordt vanavond om 18.00 u. bekendgemaakt in Karrewiet, het jeugdjournaal van Ketnet. U vindt de reportage hierbij.

‘Beire’ is dus ‘de max’ bij de Vlaamse kinderen. Het West-Vlaamse woord voor ‘cool, geweldig, fantastisch’ is dankzij de razend populaire Ketnet-serie D5R (zeg ‘De Vijver’) binnen de kortste keren een ‘beire’ cool woord geworden bij de Vlaamse kinderen.

 

D5R speelt zich af in Vilvoorde in Vlaams-Brabant, maar het personage Amber komt uit West-Vlaanderen, net als actrice Jamie Lee Six die haar vertolkt. Zij is het die ‘beire’ bij de kijkers van D5R heeft geïntroduceerd. En dat zijn er zoveel dat het woord ondertussen bij een groot deel van de Vlaamse kinderen een begrip is geworden.

Beire werd door de kinderen via Ketnet.be gekozen uit een shortlist van vijf woorden. Die was op basis van ruim 1600 inzendingen van kinderen samengesteld door een jury bestaande uit Tina Maerevoet, Thuis-actrice en theatermaker voor kinderen en jongeren, MNM-presentator Tom De Cock en Ketnet-wrapper Sander Gillis.  De andere woorden in de shortlist waren:

  • Juffelen: wanneer de juffen op school met elkaar aan het kletsen zijn
  • Pistache: uitroep wanneer je op hetzelfde moment iets zegt
  • Vollenbak: ergens voluit voor gaan, je helemaal smijten, enthousiast iets doen
  • Selfietime: het ogenblik waarop iedereen een selfie wil nemen, of het moment waarop je voelt dat je een selfie wil nemen

In totaal hebben 42.356 kinderen via Ketnet.be hun stem uitgebracht. Met 32% van de stemmen was 'beire' het populairste woord in de shortlist, voor 'selfietime' met 24% en 'vollenbak' met 19%. Beire is dus met recht en reden het Kinderwoord van het Jaar 2015 geworden.

Tina Maerevoet : “Beire is een goed voorbeeld van de creatieve en dynamische manier waarop kinderen en jongeren omgaan met taal, hoe ze beïnvloed worden de media en het taalgebruik van rolmodellen oppikken. Dat het hier gaat over een regionaal, meer bepaald een West-Vlaams woord vind ik geen probleem. Taal evolueert, taal groeit. Zo kan een gewestelijk en dialectisch woord als ‘beire’ dus een hippe nieuwe lading krijgen. Vanaf nu vinden we alles 'beire', deal?"

Het was de vijfde keer dat Ketnet op zoek ging naar het Kinderwoord van het Jaar. Sinds 2012 werkt de kinderzender daarvoor samen met Van Dale. De vorige kinderwoorden van het jaar waren boeieeeuhh! (saai) in 2011, kingsize (super) in 2012, yolo (you only live once) in 2013 en OMG (Oh My God) in 2014. Kingsize (met als extra betekenis: “super-“), werd zelfs opgenomen in het woordenboek.

Maar voortaan is ‘beire’ dus het nieuwe ‘kingsize’.

Het Kinderwoord van het Jaar is een samenwerking van Ketnet met Van Dale en De Jommekeskrant.

 

Over Ketnet

Ketnet is het 360°-kinderaanbod van de VRT. Ketnet brengt lokale content, interactie en beleving met een unieke meerwaarde, zowel op televisie als online en tijdens events. Ketnet is er voor alle kinderen tot twaalf jaar, met Ketnet Junior als submerk voor kinderen tot zes jaar. Ketnet verbindt kinderen met elkaar en met hun andere sociale cirkels. Het stimuleert hen om hun plek te vinden en zich te engageren in de samenleving. Ketnet helpt kinderen opgroeien tot zelfbewuste, autonome en gelukkige adolescenten.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Elise Vandevenne
Elise.vandevenne@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

 

Ketnet
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos