Skip to Content
De Move tegen pesten: live op Ketnet vanuit Mechelen op donderdag 4 februari

De Move tegen pesten: live op Ketnet vanuit Mechelen op donderdag 4 februari

De Week tegen Pesten: van 30 januari tot 5 februari

De voorbije weken hebben kinderen in massaal veel Vlaamse scholen het nieuwe Move tegen pesten-lied Iedereen Brullie! en het bijhorende dansje ingeoefend. Zo zijn ze klaar om op donderdag 4 februari allemaal tegelijk de Move tegen pesten te doen onder het motto Ik, jij, jullie…iedereen brullie!. Ze doen dat samen met boegbeelden Sien Wynants en William Boeva, die het goede voorbeeld geven In het Scheppersinstituut in Mechelen, samen met de leerlingen uit alle Vlaamse provincies. Allemaal rechtstreeks te volgen op Ketnet en gestreamd op ketnet.be, vanaf 13.30 u.

Maar er is meer: tijdens de Week tegen Pesten besteedt Ketnet in de wrap, Karrewiet en Karrewiet Plus volop aandacht aan de pestproblematiek en dan vooral aan het thema van dit jaar: het belang van omstaanders in de strijd tegen pesten: door gepeste kinderen te steunen en pesters te doen inzien dat pesten niet kan.  

#movetegenpesten

Goed nieuws

Er is goed nieuws: voor het eerst in jaren wordt er minder gepest in Vlaamse scholen. Dat blijkt uit een vierjaarlijkse rondvraag bij scholieren door de Universiteit Gent. In 2010 werd nog 24,5 procent van de scholieren minstens een keer in twee maanden gepest, vier jaar later is dat nog 19,3 procent. Bewustmakingsacties als De Week tegen Pesten en de Move tegen pesten hebben daar zeker een rol bij gespeeld.

Uit een ander onderzoek blijkt dan weer dat leerlingen inschakelen en een publiek statement laten maken, bijdraagt tot een vermindering met 30% van conflicten, waaronder pesterijen. Leerlingen die een positief voorbeeld stellen en aanzien genieten hebben een belangrijke impact op de groep en het gedrag van leeftijdsgenoten.

En laat dat nu juist zijn wat de Move tegen pesten dit jaar beoogt met de actie Ik, jij, jullie…iedereen brullie! Ze roept de omstaanders op om hun stem te laten horen tegen pesten en in te grijpen wanneer ze zien dat iemand gepest wordt. Die steun, zelfs van één persoon, betekent enorm veel voor een kind dat gepest wordt. De Move wil kinderen dus aanmoedigen om een brullie te worden. Een brullie is iemand die in actie komt tegen pesten en ingrijpt, het pesten een halt toe roept, de situatie niet haar beloop laat, maar een duidelijk standpunt inneemt en een signaal geeft: stop met pesten.

Dat is de boodschap die Ketnet samen met zo veel mogelijk kinderen wil geven met de Move tegen pesten.

De Move tegen pesten in Mechelen én de rest van Vlaanderen - donderdag 4 februari

De voorbije weken werd er overal in de Vlaamse scholen druk geoefend om het nieuwe Move tegen pesten-dansje onder de knie te krijgen. In de bijgevoegde instructievideo doet Sien het allemaal nog eens heel duidelijk voor. En natuurlijk werd er in de klassen ook gepraat, nagedacht en gewerkt rond pesten. Op donderdag 4 februari bereikt de Move tegen pesten zijn apotheose. William en Sien willen die dag met zo veel mogelijk leerlingen en leerkrachten in heel Vlaanderen samen de Move tegen pesten doen.

Vanaf 13.30 u. gaat Ketnet die dag live naar het Scheppersinstituut in Mechelen. Sien en William praten er met de kinderen en blikken terug op de manier waarop actie de voorbije maand geleefd heeft in de scholen. En dan volgt het ‘moment suprême’: samen met 400 kinderen die uit alle Vlaamse provincies zijn afgezakt naar Mechelen, zingen en dansen Sien en William het Move tegen pesten-lied Iedereen Brullie!. Tegelijk roepen ze alle scholen in heel Vlaanderen op om op hetzelfde moment mee te doen. Zo geven ze een krachtig signaal dat pesten niet kan.

Aan het einde van de uitzending volgt de spannende bekendmaking van het aantal kinderen dat dit jaar heeft meegedaan met de Move tegen pesten.

De Week tegen Pesten

Maar er is nog meer: tijdens de Week tegen Pesten (30 januari – 5 februari) besteedt Ketnet in zijn programma’s ook volop aandacht aan het thema:

Karrewiet – 1 en 4 februari

Karrewiet brengt op maandag 1 februari een reportage over de uitreiking van de Pesten dat kan niet!-prijs. Die gaat elk naar twee scholen school die werk maken van een straf antipestbeleid?

Op donderdag 4 februari is er een verslag van de grote Move tegen pesten in het Scheppersinstituut van Mechelen.

Karrewiet Plus – 1 februari

Karrewiet Plus, het duidingsmagazine van Ketnet, geeft jonge kijkers op maandag 1 februari tips over hoe ze met pestgedrag in hun omgeving kunnen omgaan.

Verder is er het verhaal van de 12-jarige Maud. Maud werd lange tijd door verschillende andere meisjes van haar school gepest. Eén vriendin nam het al die tijd voor haar op en daar is Maud vandaag nog altijd blij om. Daarom steekt ze op haar nieuwe school gepeste kinderen een hart onder de riem. “Ik loop naar hen toe om hen te troosten. Sommige zeggen: jij kan me niet helpen. Maar als ik vertel hoe ik gepest werd, geloven ze me wel.”

Ook Bruno Vanden Broecke, de populaire acteur uit Safety First had het vroeger moeilijk. Hij werd heel erg gepest: “Ik had alles om gepest te worden. Ik was ros, had sproeten en een spleetje tussen mijn tanden, een bril, én ik was een nieuwkomer.” Zijn vriend Jan nam het wél voor hem op en dat weet Bruno nog heel goed. “De pesters ben ik vergeten, die heb ik uit mijn systeem verbannen. Het moment dat Jan mijn knikkers terugpakte van enkele pesters en ze mij teruggaf, dát moment herinner ik me heel goed. Jan, die het voor me opnam.”

Karrewiet Plus trekt met de verhalen van Maud en Bruno naar de lagere school in Erps-Kwerps. Daar proberen de leerlingen zich in te leven in de rol van de gepeste Maud en Bruno.

De wrap – 1 tot 3 februari

In de aanloop naar de Move tegen pesten is Sien van maandag 1 tot woensdag 3 februari de wrapper van dienst. Ook William is er telkens bij en samen ontvangen ze elke dag een “pest-expert”:  Gie Deboutte van Het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten of Kristl Habils van School zonder Pesten.

Elke dag is er ook een reportage waarin we zien hoe William met kinderen gaat praten over pesten. De reportages vertrekken telkens vanuit een stelling over pesten, waarover de kinderen discussiëren en uiteindelijk bepalen of ze akkoord gaan of niet. In de studio wordt nagepraat over de stelling en de Ketnetters thuis kunnen reageren via ketnet.be. In de video hieronder vindt u een voorbeeld van zo'n reportage. De stelling is: "Pesten hoort er nu eenmaal bij, je wordt er hard van." Wat denken de kinderen in de reportage daarover?

 

 

Over Ketnet

Ketnet is het 360°-kinderaanbod van de VRT. Ketnet brengt lokale content, interactie en beleving met een unieke meerwaarde, zowel op televisie als online en tijdens events. Ketnet is er voor alle kinderen tot twaalf jaar, met Ketnet Junior als submerk voor kinderen tot zes jaar. Ketnet verbindt kinderen met elkaar en met hun andere sociale cirkels. Het stimuleert hen om hun plek te vinden en zich te engageren in de samenleving. Ketnet helpt kinderen opgroeien tot zelfbewuste, autonome en gelukkige adolescenten.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Elise Vandevenne
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

 

Ketnet
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos